Preparant en comú les municipals (5/7): balanç resumit de 8 anys d'inversions en l'espai públic i en equipaments.


El primer dimarts de febrer vam fer el cinquè dels set debats públics que preparen el programa electoral de Sant Feliu en Comú i Podem per a les municipals de maig. Vam ser entorn d'una trentena de persones per escoltar, analitzar i valorar el balanç de 8 anys de govern (que vaig exposar jo), i per veure quines coses havíem de mantenir, suprimir o afegir de cara als propers 4 anys i més enllà, cosa que va fer la Lídia.

Aquest cinquè acte és la continuació dels quatre anteriors:

Més que una relació exhaustiva d'inversions en equipaments i en espai públic, el que vam voler fer la Lídia i jo és destacar els criteris i objectius polítics de les inversions, i la doble manera amb què les hem abordat: les que hem fet amb el pressupost municipal, i les que hem negociat amb tercers (privats o públics) perquè facin possible més millores en allò que és de tothom.

En aquest sentit, poca broma. Quatre grans inversions que s'han fet o s'estan fent a Sant Feliu no tenen cap cost per al pressupost municipal, però són fruit de la capacitat de gestió o de mediació de l'equip de govern que presideixo:
  • la rotonda d'entrada a Sant Feliu venint de Molins, com a condició urbanística als promotors del centre comercial Sant Feliu Park, molt ben negociada per la regidora Cinta Daudé.
  • l'ampliació de la plaça Lluís Companys, com a condició urbanística als promotors de l'edifici que dóna al passeig Nadal, que vaig començar a negociar jo personalment amb l'Àngel Merino com a alcalde (fa més de quinze anys...!), que es va aturar en els 8 anys d'alcaldia de Vázquez, i que la Lídia i jo hem reprès amb èxit en aquest mandat,
  • la creació d'una nova plaça pública en el nou barri d'Armenteres, que està en procés de construcció, fruit de la negociació directa també de la Lídia,
  • el trasllat dels Caus a la seva nova seu a l'antic Sindicat de Pagesos, en una delicada operació de negociació a quatre bandes (Agrupament, Església, Sindicat de Pagesos i Ajuntament) molt ben liderada per la Lídia i en Manel Martínez.
Pel que fa a les inversions a càrrec del pressupost municipal, vam debatre i valorar els seus criteris de fons i, posteriorment, si han de tenir continuïtat en el mandat que començarà aquest mateix any:
  • les places com a grans espais d'interacció i de cohesió social, com vaig explicar en aquest article del meu blog. De qualitat, per a tothom, a tots els barris. Grans reformes a les places de la Salut, Rafael Alberti, Catalunya i Francesc Macià, acabar les places de la Solidaritat i de Dicià, millorar les places de Laujar i de l'Estació.
  • la plena accessibilitat de tothom a qualsevol espai o equipament públic, com també vaig explicar en aquest altre article (... i en molts altres). Sant Feliu és avui una ciutat sense barreres arquitectòniques en el seu casc urbà, amb accessos fàcils entre barris com és el pont verd o la rampa entre la Rambla i Joaquim Monmany i tants altres.
  • la millora contínua dels equipaments públics municipals, tant en la seva capacitat, accessibilitat, oferta, qualitat, sostenibilitat, equipaments, etc. Grans reformes a la Biblioteca, el Mercat, el Casal de Joves, al Cinebaix, al Centre de Barri de Falguera, millora del Palau Falguera, la Sala Ibèria, el Casal de la Gent Gran, al Centre Cívic Roses,...
  • l'increment continuat del verd urbà, amb l'ampliació del Parc Europa (més parc on altres volien fer pisos), l'ordenació de la Pineda de la Salut, les millores al Parc Nadal,...
  • les petites i continuades inversions de manteniment en la via pública. Només en els quatre darrers anys, més de mil petites intervencions, ja sigui amb el Servei de Manteniment de Ciutat o amb les contractacions complementàries que hi donen suport. Molt especialment, voreres d'entorns d'escocells aixecats per arrels, sots en l'asfaltat de la via pública, reposicions d'enllumenat i de mobiliari urbà... Sóc conscient que sempre falta alguna vorera per repassar, alguna jardinera per arreglar, algun fanal que no funciona... però no estic parlant de pèls a la sopa, estic parlant de criteris de decisió i priorització en la programació de govern: qualsevol persona pot entendre que tot i a la vegada en una ciutat de 45.000 habitants és impossible....!
  • accent especial en escoles públiques, donada la inacció del Govern de la Generalitat en aquest àmbit i la importància de l'educació (especialment la que depèn dels poders públics, lògicament) en la reducció de les desigualtats i en l'avenç cap a una ciutat més igualitària i cohesionada. En els darrers quatre anys, per exemple, la inversió de la Generalitat en escoles de primària s'ha limitat a 80.000€, mentre que l'Ajuntament hi ha invertit prop d'un milió, amb millores a l'Escola Salvador Espriu i a l'Escola Gaudí, bàsicament.
  • inversions en habitatge social, amb la compra de la quarta planta del Mercadona del Pla, l'adquisició d'habitatges en exercici de drets de tanteig i retracte i les transferències a particulars per arreglar el domicili quan el posen a disposició de l'Oficina Local d'Habitatge.
  • inversions en sostenibilitat, molt centrades en la renovació completa de l'enllumenat públic a la nostra ciutat, que vam dur a terme en un sol any (2017) mercès a una subvenció de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE, en les seves sigles en castellà)
La Lídia va situar aquests criteris en l'escenari del proper mandat, fent seva una distinció que jo faig servir sovint quan parlo: l'horitzó... i l'horitzó immediat. Va situar en l'horitzó que, en els propers anys, la nostra ciutat tindrà la transformació urbanística més important de la seva història... però que condicionarà molt la vida de la ciutat i les finances locals. En conseqüència, va recordar el calendari previsible d'obres i va informar dels límits de la capacitat financera i de càrrega de treball de l'Ajuntament: entorn de 5-6 milions anuals d'euros. Per tant, la Lídia va dir que en els propers anys caldrà preparar bé l'horitzó... però ser molt acurats en què fem en concret en l'horitzó immediat. Va avançar, en aquest sentit:

  • completar les obres que hem iniciat en aquest mandat: carrer del Pla, reformes del camp de futbol de Falguera, del Parc Esportiu de les Grases, de l'Ajuntament,...
  • concretar compromisos que hem adoptat en aquest mandat: ampliació del Complex, reformes dels carrers que són desiguals en alguns trams (Agustín Domingo, Jaume Ribas), reforma de l'única gran plaça que ens queda: Alfons Comín,... En el debat intern i ciutadà del programa haurem d'anar concretant prioritats a partir de costos estimats i impacte social.
  • urbanisme amb perspectiva de gènere: la importància dels petits espais d'estada. Continuar treballant les inversions de manteniment... però afegir-hi les intervencions en placetes i espais de contacte dins la ciutat que estan resolts de manera insuficient en relació a la qualitat i l'ús de l'espai públic. La Lídia sempre posa com exemple un racó desatès en la cruïlla de Rambla amb Santa Creu o el darrera de l'Escola Pau Vila, però a Sant Feliu hi ha desenes de petits espais que, amb carinyo i perspectiva de gènere, poden fer molt per a una ciutat més amable i facilitadora de la mobilitat i el descans de les persones a qui més costa desplaçar-se.
  • continuar les inversions en escoles públiques
  • continuar les inversions en habitatge social, com vaig explicar en la segona part d'aquest article,
  • incrementar les inversions en transició energètica, com ja va sortir en el debat sobre medi ambient. Sota la direcció del nostre company Joan Herrera, l'IDAE està impulsant subvencions molt importants a ajuntaments que apostin per l'autogeneració d'energia, és a dir, en sobirania energètica. Un tema que haurà de marcar el proper mandat i els següents, al costat d'altres inversions verdes (recuperació d'aigües de depuradora, estalvi energètic en equipaments,...)
En resum, un acte públic obert i transparent molt interessant, on les persones assistents van poder entrar en detall en l'anàlisi dels criteris i els objectius de les  inversions municipals, més que en la realització o l'estat de tal obra o tal equipament, un tema més escaient en el debat de la gestió que no en el dibuix del futur que volem construir. Estaria bé que la resta de candidatures fessin el mateix: proposar i debatre visions de futur... més que simples llistats de queixes o de pèls a la sopa.


Com en els anteriors quatre articles/actes que he esmentat més amunt, reprodueixo tot seguit el que vam dir, sobre inversions a l'espai públic, al balanç de mandat que vam aprovar en assemblea dels Comuns a primers de setembre:

10.Millores a tots els barris i planejament urbanístic equilibrat
S’ha treballat en la consolidació d’un model de ciutat habitable i que mantingui un alt nivell de qualitat a tots els barris. amb actuacions que garatitzin, les relacions ciutadanes, la seguretat, l’accessibilitat i una mobilitat sostenible.

En aquest sentit s’ha abordat el planejament urbanístic tenint en compte aquests objectius, tot creant el Consell Assessor d’Urbanisme, òrgan consultiu, que està format per representants dels grups municipals, del moviment associatiu i experts en diferents àmbits, com a àmbit de participació i de transparència en les decisions a prendre.

  • Ampliació de la xarxa de carrils bici. Que entre altres qüestions preveu la connexió de l'itinerari amb bicicleta de Collserola al riuLlobregat.
  • S’ha incrementat el servei de bus urbà i de busos metropolitans.
  • Eliminació del 100% de les barreres arquitectòniques a les cruïlles urbanes.
  • Restauració de l'arbrat, mobiliari i enllumenat del Parc Nadal.
  • Remodelació del carrer Ramon y Cajal i zona compresa entre carrer Armenteres i Salvador Espriu, i del carrer del Pla.
  • Remodelació de les places Catalunya, de Rafael Alberti, Salut i Francesc Macià, i s’ha impulsat l’ampliació de la plaça Lluís Companys.
  • Remodelació del Pont Verd, que uneix Can Maginàs amb la Salut.
  • Nou passeig de la Riera de la Salut, a la zona de Can Calders/Salut. 
  • Ampliació del Parc Europa, s’ha creat una zona de lleure al costat de l’escola Martí i Pol, ampliació i millora la zona de lleure de Les Grases, i remodelació del Parc del Llobregat.
  • Desenvolupament del programa anual d’obres de millora de l’espai urbà. En el darrer mandat per un import de 400 mil euros anuals, amb un procés participatiu i de votació ciutadana.
  • Aprovació el pla urbanísticde la zona de la catedral, tot acordant el trasllat dels locals dels Caus a l’edifici del sindicat agrícola.
  • Aprovació de la modificació del planejament a la zona de contacte amb Collserola, que blinda la protecció dels espais naturals. 
No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció: 

  • Remodelació de l’antiga escola Tramuntana.
  • Remodelació de la plaça d’Alfons Comín.
  • Senyalització dels camins escolars.


Comentaris