Preparant en comú les municipals (6/7): balanç resumit de 8 anys en foment de l'economia i l'ocupació.


El dijous 14 de febrer vam continuar amb els debats públics sobre la nostra visió i la nostra proposta per Sant Feliu en diversos àmbits. Era el sisè, i va anar de l'economia i el treball a la nostra ciutat. Recordo els cinc anteriors:

En l'acte es van abordar els temes resumits en la infografia i que transcriuré de manera completa més avall, partint del nostre balanç dels dos darrers mandats. Però es van abordar sobretot els temes que hauran de configurar el proper mandat electoral: economia verda i social, les maneres com l'Ajuntament pot continuar impulsant l'ocupació al municipi de manera coordinada amb les empreses i amb els nous sectors de l'economia cooperativa i del tercer sector, etc.

Això és el que vam explicar al nostre balanç:

Impulsar el desenvolupament econòmic i vetllar pel dret al treball.

5. Dinamització econòmica de la ciutat.
A partir de la constitució de la Mesa pel Desenvolupament Econòmic i la Cohesió Social s’ha treballat en l’objectiu de cercar una major competitivitat de la ciutat, que millori el funcionament del teixit econòmic. en fortir la capacitat econòmica de Sant Feliu, reforça alhora les possibilitats de la ciutadania i la vitalitat de la ciutat.

Les accions per la millora de l’economia local s’han adreçat tant al teixit comercial com a l’industrial, i en la definició d’algunes d’aquestes la participació dels membres de la mesa ha estat important. Entre les actuacions que s’han fet destaquen :
  • S’ha remodelat la Torre dels Rosers per a instal·lar el centre de Co-Innova.
  • S’ha remodelat el Mercat municipal. 
  • S’ha realitzat la inversió en la millora dels polígons industrials (enllumenat, via pública, infraestructures tecnològiques, senyalització...).
  • S’ha concretat la proposta de servei d’atenció integral a l’activitat econòmica. 
  • S’han desenvolupat projectes per avançar en el model de ciutat intel·ligent. 
No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció:
  • Elaborarem el Pla Estratègic de Comerç, que serveixi per traçar les línies estratègiques del sector comercial de Sant Feliu, a partir de l’anàlisi sobre la situació actual de tot el comerç local, les seves fortaleses i debilitats, tot valorant en quins àmbits Sant Feliu pot esdevenir referent comercial de la ciutadania i al territori.
  • Reforçarem l’ocupació dels eixos comercials,a partir del desenvolupament denous projectes innovador,amb la col·laboració entre agents públics i privats de la ciutat, per afavorir l’atractiu i l’activitat comercial a tots el barris i a tots els eixos comercials 
  • Fomentarem la venda i el consum de productes saludables, de proximitat i de quilòmetre zero, mitjançant el mercat municipal i els mercats de pagès.
  • Crearem un espai de de suport l’emprenedoria,com a espai de suport a nous projectes, tot reconvertint la segona planta del centre Can Maginas.
  • Impulsarem a les propostes de responsabilitat social,en col·laboració amb les empreses de la ciutat,amb l’objectiu d’avançar en el bé comú de la ciutat i fer de Sant Feliu un municipi socialment responsable.
  • Sensibilitzarem i promocionarem la innovació i el treball col·laboratiu entre el teixit empresarial existent. Fomentant alhora les xarxes empresarials sectorials, locals i supralocals.
  • Detectar l’estat actual de la eco innovació al municipi ial territori, dins els àmbits de l’economia verda, social i col·laborativa. Generació d’oportunitats de negoci en els sectors emergents i innovadors per la creació llocs de treball de qualitat. 
6. El dret al treball.
Tot i que l’Ajuntament no té competències directes en matèria d’ocupació, des de fa més de trenta any els serveis d’ocupació municipal han treballat per contribuir a la capacitació i empoderament de les persones que cerquen feina o que volen tirar endavant un projecte.

Amb la constitució de la Mesa pel Desenvolupament Econòmic i la Cohesió Social, integrada pel teixit empresarial, el comercial i representació sindical, es va aprovar el Pla Local de Foment de l'Ocupació i l'Activitat Econòmica, i amb la participació de la mateixa s’han desenvolupat nous instruments en favor de l’ocupació, fet que ha contribuït a que Sant Feliu sigui una de les ciutats de la comarca que ha registrat una de les evolucions més positives en ocupació:
  • Desenvolupament de plans d’ocupació.
  • Millora i ampliació de les líniesd’ajuts a la contractació i a la emprenedoria. 
  • S’han incorporat clàusules socials amb les empreses concessionàries de serveis municipals. 
  • S’ha millorat l’oferta formativa adreçada a persones en situació d’atur, i els programes de formació i treball adreçat a joves. 
No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció: 
  • Detectar els casos en que els alumnes no poden accedir a cursos formatius, per no tenir la titulació adequada i redireccionar-los a l’Escola d’Adults.

Comentaris