2019 (2/3): any de soterrament i habitatge social a Sant Feliu, de lluita contra l'abstenció i la ultradreta arreu.

Foto d'El Periódico del 18 de gener de 2018.

Aviat en farà un any: era el 17 de gener. Des d'aleshores, la Ponència Unitària del Soterrament no ha parat de treballar. I el Ministeri de Foment, fins al juny amb el PP i des del juny amb el PSOE, ha complert fil per randa el seu pla de treball, com va explicitar Isabel Pardo, la presidenta d'ADIF, tot just fa dos mesos.

Durant el 2019, tindran lloc fets absolutament trascendentals, tant pel que fa a les obres del soterrament com pel que fa a la transformació urbana que Sant Feliu viurà immediatament després. Primer, resumeixo el que passarà enguany amb les obres de soterrament:
  • Aquest mes de gener, el projecte constructiu s'aprovarà definitivament. Mai (insisteixo: mai!) un projecte d'obres havia completat absolutament tot el seu tràmit administratiu.
  • Previsiblement al març, dos mesos després, ADIF licitarà les obres, a les quals s'hi podran presentar les empreses constructores que vulguin fer-les.
  • Previsiblement entre octubre i novembre, ADIF adjudicarà les obres a l'empresa que hagi guanyat el concurs públic convocat el març.
  • Previsiblement entre novembre i desembre de 2019, començaran les obres del soterrament.
Tot seguit, resumeixo el que passarà amb el projecte de transformació urbana de Sant Feliu:
  • 26 de febrer: acte públic a la Sala Ibèria en què es presentaran les conclusions del procés de participació ciutadana de la passada tardor
  • Fins a mitjans de març, la Ponència Unitària debat i elabora les bases per al concurs públic d'idees per a la transformació urbana de Sant Feliu
  • 28 de març: en el ple municipal, s'aprovaran les bases per al concurs d'idees sobre el Sant Feliu de 2030 i es donarà un termini de temps suficient perquè els professionals presentin les seves propostes.
  • Octubre de 2019: el jurat previst en les esmentades bases farà una preselecció dels millors projectes presentats. Aquests s'exposaran públicament per al coneixement de la ciutadania.
  • 17 de novembre: referèndum ciutadà per decidir quin és el projecte urbanístic que ha de configurar el Sant Feliu de 2030.
  • Desembre de 2019: encàrrec formal de la modificació del Pla General Metropolità que ha de permetre la tramitació administrativa i tècnica del planejament i les obres per construir el Sant Feliu de 2030 així que acabin les obres de soterrament. 
L'habitatge de lloguer assequible i social serà l'altre gran element que, després d'un treball llarg i d'un canvi de prioritats a l'Àrea Metropolitana, es farà visible al llarg d'aquest 2019. Perquè fer habitatge públic de lloguer quan no ho fan ni l'Estat ni la Generalitat (que en tenen les competències!), només és possible si els ajuntaments metropolitans ens posem d'acord per fer-ho. Ho vaig explicar aquí: "Crear habitatge públic de lloguer assequible: una nova política metropolitana, una prioritat de l'ÀMB", i és, sens dubte, una de les grans aportacions de l'Ada Colau com a presidenta de l'ÀMB en subscriure el pacte de govern que hi tenim els Comuns amb PSC i ERC.

Aquest és el calendari aproximat que tindran les obres de construcció dels primers habitatges de lloguer assequible i social a Sant Feliu, bàsicament amb l'ÀMB, però no només amb l'ÀMB:
  • A l'abril, inici d'obres dels 18 habitatges de lloguer assequible i social de la 3a planta del Mercadona del Pla, adreçats bàsicament a joves i a famílies ateses pels serveis socials. En el decurs de les obres, s'afegiran els 14 habitatges de la 4a planta, comprades recentment per l'Ajuntament
  • A l'octubre, inici de les obres de 40 habitatges bàsicament de lloguer assequible i social de l'edifici ubicat al carrer Anselm Clavé, davant de l'Escola Salvador Espriu. 
  • Previsiblement a finals d'any, inici de les obres dels entorn de 80 habitatges amb serveis per a gent gran al Mas Lluí. Tan important com això, és que els habitatges en propietat dels avis i/o àvies que vagin al nou edifici del Mas Lluí, hauran d'anar a la Bossa d'Habitatge, cosa que voldrà dir que incorporarem desenes de nous habitatges al lloguer assequible i social.
És a dir, la tasca prèvia d'ajustar el planejament urbanístic, coordinar amb l'Àrea Metropolitana, trobar promotors, etc, que hem fet entre 2016 i 2018, culminarà amb l'inici d'obres al 2019 i l'acabament entre finals de 2020 i inicis de 2021 de més de 100 habitatges de lloguer assequible i social de titularitat municipal o metropolitana. No és molt: tenim un parc de més de 18.000 habitatges, però és una passa importantíssima, perquè en aquests moments es poden comptar amb els dits d'una mà, i sort en tenim dels propietaris que posen el seu pis a lloguer en mans de 'Oficina Local d'Habitatge i que, en aquests moments, són prop de 200. En aquest sentit, l’Ajuntament ha fet i continuarà fent cerca activa de captació d'habitatges, fent atractiva la borsa de lloguer social, amb subvencions als propietaris, prenent com a referència l’IBI i finançant part de les obres de rehabilitació, així com subvencionant l’expedició del certificat energètic i la cèdula d’habitabilitat.

Com deia, és una passa importantíssima que només és això: una primera passa. N'hauran de venir altres, per mitjà de normatives municipals similars a la de Barcelona (30% d'habitatge protegit en totes les noves promocions privades d'una certa dimensió) i, sobretot, pel nou sòl edificable que sorgeixi en els solars públics disponibles després de les obres de soterrament de les vies.

Ni seré l'alcalde que posi la primera pedra del soterrament a finals del 2019 ni seré l'alcalde que lliuri els primers habitatges públics de lloguer a finals de 2020, però, amb la Lídia... com si ho fos! La Lídia ha treballat fa anys colze a colze amb mi en tots dos temes, i els seus coneixements, preparació i experiència són la millor garantia de continuïtat i èxit dels treballs actualment en marxa.

2019 serà, doncs, l'any del soterrament i l'habitatge de lloguer, dues prioritats personals meves i del partit on milito, Iniciativa, que forma part amb altres organitzacions i persones de Sant Feliu en Comú. Per culminar el meu treball (deixeu-me que parli en primera persona...) d'anys en aquests dos punts, per a mi és imprescindible que en tingui la màxima responsabilitat qui més s'hi ha deixat les banyes: els Comuns. Per això, quan arribi la campanya d'aquí a poc més de cent dies, demanaré el vot per a la Lídia i per a Sant Feliu en Comú.

I em deixaré la pell (permeteu-me ara l'exageració...) per afavorir al màxim la participació de massa persones que tradicionalment s'abstenen a les municipals... com si la cosa no anés amb ells. A les municipals de maig, tindrem per primer cop una candidatura d'extrema dreta a Sant Feliu i tindrem diverses candidatures que, com a Andalusia, estaran "sin complejos" per pactar amb l'extrema dreta. Tindrem també candidatures amb molt més discurs nacional (que és comprensible...) que local (..que no és convenient per a la ciutat). Al maig treballarem contra l'abstenció i contra qualsevol combinació que inclogui l'extrema dreta, però sobre tot treballarem en positiu, a favor. A favor de la millor transformació urbana de la ciutat després del soterrament, a favor de l'habitatge de lloguer assequible i social, a favor de la cohesió social, a favor de la igualtat de drets, deures i oportunitats de totes les persones que formem Sant Feliu, a favor de tots els nostres infants, adolescents, homes i dones i gent gran, a favor d'un espai públic i de qualitat a tots els barris, a favor d'una ciutat per viure i per treballar... a favor d'un Sant Feliu ben planificat, ben gestionat, dialogant, actiu i equitatiu!!!

Comentaris