"Pressupostos sí". Carta col·lectiva. Ara, 03/01/2019.

Després de la vergonyosa manifestació contra el diàleg i a favor d'una Espanya reaccionària i autoritària que hem pogut veure avui, crec que té més vigència que mai aquesta carta col·lectiva de primers de gener, que subscric plenament: jo també crec ¨que un retrocés reaccionari en la política espanyola és una eventualitat a la qual cal oposar-se amb tota fermesa¨.


Abascal, Casado, Rivera, junts contra el diàleg i per una Espanya que exclou a qui no combrega amb el seu trifachito. Fan por. Cal barrar-los el pas: els independentistes no els poden obrir les portes. Foto de El Diario d'avui.



Davant la possibilitat que els pressupostos del govern espanyol de Pedro Sánchez no tirin endavant per falta de suport parlamentari, un conjunt de persones manifestem la nostra preocupació. L’expulsió de Mariano Rajoy de la presidència espanyola per la moció de censura ha canviat el panorama polític del país, i per a la ciutadania catalana que aspira a fer avançar l’autogovern de Catalunya pot ser considerat com un pas endavant. És evident que el clima en les relacions de les institucions catalanes amb el govern espanyol ha millorat substancialment. El bloqueig del govern Sánchez si els pressupostos no són aprovats –tant si governa amb els pressupostos anteriors del govern del PP com si dimiteix— farien fer un pas enrere tant a la causa catalana com a la democràcia a tot Espanya. Independentment de les esperances que es puguin tenir sobre la capacitat del govern del PSOE per desencallar la situació catalana, sembla prou clar que cal evitar un retorn de la dreta espanyola al govern de l’Estat, sobretot veient l’emergència explícita d’una extrema dreta que pot arribar a tenir una influència determinant en el país.

Les persones que subscrivim aquesta carta estem indignats per la manera com s’ha tractat els dirigents polítics i socials independentistes catalans, lliurant-los a uns jutges impregnats d’autoritarisme repressiu i d’esperit de revenja, que els mantenen a l’exili o en presó preventiva abans del judici des de fa ara més d’un any. Donem i donarem suport a les iniciatives que puguin ajudar a treure’ls al carrer com més aviat millor. Denunciem la injustícia intolerable que actua fora de tota proporció i els manté empresonats o a l’exili i protestem contra un Estat que fins ara no ha estat capaç d’obrir vies reals de diàleg per resoldre civilitzadament el problema.

Però alhora reclamem als diputats independentistes del Congrés de Diputats que votin a favor dels pressupostos del govern Sánchez a fi de no malbaratar les possibilitats obertes amb el nou govern espanyol. Des d’un punt de vista pràctic, aquests pressupostos representarien una millora econòmica per a Catalunya que seria benvinguda per una població mobilitzada contra els retrocessos socials, encara no rectificats, d’aquests últims anys. La continuïtat del govern del PSOE –compromès amb mesures socials i polítiques progressistes com la pujada del salari mínim, entre altres— obriria oportunitats impensables amb un retorn de la dreta. La situació dels presos i exiliats polítics catalans no sols no empitjoraria amb el vot afirmatiu que reclamem, sinó que rebria un alè d’esperança, en una situació que ja és per si mateixa prou difícil. Creiem, en suma, que un retrocés reaccionari en la política espanyola és una eventualitat a la qual cal oposar-se amb tota fermesa. Demanem també al govern de Catalunya i a les forces sobiranistes i independentistes que defensin també el vot als pressupostos espanyols.

Joana Agudo Bataller, Tono Albareda Tiana, Mª Victòria Aldama García, Josep Mª Almeda Petitpierre, Josep Ramon Badia Pérez, Tariq Baig Vila, Dolors Baqué Palomera, Ramon Batlle Agell, Carles Bidon-Chanal, Jordi Borja, Jordi Borrell Alonso, Joan Bosch Agustí, Jaume Bosch Mestres, Joan Busquet, Anna Camps Mundó, Joan Casanocas Romaguera, Sílvia Castaño Zarzoso, Manuel Castells, Mª Teresa Castilla, Pere Corberó Comas, Dolors Comas d’Argemir, Maria Crehuet Wennberg, Cèlia Dobaño López, Rosa Fabián Martínez, Xavier Farriols Sender, Mª Josepa Forn Balsach, Dolors Folch Fornesa, Xavier Folch Recasens, Asunción García Cotillas, Josefina Gómez Martín, Jori Guiu Payà, Beatriz Hernández Ortega, Manuel Ibáñez Amargós, Miquel Inglès Pedrero, Fernando Jiménez Ferrero, Joan Ramon Laporte, Joaquim Lleixà Chavarria, César Luis Lobato Gómez, Antoni Lucchetti Farré, Ramon Luque, Marta Marín-Domine, Montserrat Masana Sastre, Maite Melich Artaso, Pere Monés Mestre, Santiago Montero Homs, Antoni Montserrat Solé, Francisca Morales Serrano, Joan Navarro Barberán, Marta Oliver Cama, Pere Ortega, Francesc Pallarés, Carlos Pallarol Collados, Jordi Parés Grahit, Llorenç Planagumà Guàrdia, Ana Plaza Riverola, Ana Ramírez Llaràs, Josep Ramoneda, Mercè Renom Pulit, Carles Riba Romeva, Lina Rico Nicolau, Víctor Ríos, Xavier Riu Sala, Isolina Rivas Ramos, Josep Mª Rodriguez Rovira, Mª Eugènia Sánchez Carraté, Francisco Sánchez Gavete, Margarita Sánchez Pallarès, Frederic Sánchez Juliachs, Joaquim Sempere Carreras, Mercè Soler Delgar, Alfons Sort Vidal, Marina Subirats, Antoni Teignier Cot, Gemma Tribó Traveria, Josep Mª Vallès, Raül Valls Lucea, Marisol Vega Croissier.

Comentaris