Preparant en comú les municipals (4/7): balanç resumit de 8 anys de govern pel medi ambient.


Dimarts passat vam continuar amb els treballs, oberts a la ciutadania, d'elaboració del programa electoral de Sant Feliu en Comú Podem a les properes eleccions de maig. Com sempre, va tenir una part de balanç (presentat pel regidor Manel Leiva) i una part de propostes, plantejades per Jordi Pedrol, enginyer expert en medi ambient, al qual vull agrair la seva col·laboració. Abans d'entrar en  matèria, vull recordar els tres actes de debat i proposta anteriors:


Com en aquests tres articles previs, reprodueixo tot seguit el que vam dir, sobre medi ambient, al balanç de mandat que vam aprovar en assemblea dels Comuns a primers de setembre:


Consolidar l'entorn urbà i natural, adequant-lo a les persones i les seves necessitats
8.Millora del medi ambient
En aquests anys s’han desenvolupat mesures per a la millora dels serveis municipals amb criteris ambientals. Tot promovent accions d’estalvi energètic, la gestió responsable dels recursos naturals, la reducció de la contaminació, reducció i reciclatge de residus.

Amb aquest objectiu s’han aprovat els Plans estratègics de Clima i Energia, de Reducció de Residus, i del’Arbrat. I s’han desenvolupat mesures ambientals en la gestió dels servei municipals, entre les que destaquen:
  • Telecontrol i telegestió en l’enllumenat públic.
  • Implantació de la primera caldera de biomassa en un equipament públic, l’escola Gaudí.
  • Definició del procés per tirar endavant el projecte de millora i estalvi en el rec incorporant les actuacions necessàries per a la reutilització d'aigua provinent de la depuradora, en col·laboració amb San Just i Sant Joan.
  • Canvi de tota la il·luminació pública, generant un important estalvi energètic i econòmic.
  • Assessorament i suport a la ciutadania per a l’estalvi energètic, a través del programa Connecta’t.
  • Acord amb la companyia d’aigües per a la gestió eficient del servei i de la infraestructura.
  • Nou servei d’escombraries i neteja viària, unificant els dos aspectes, incorporant elements de sostenibilitat i responsabilitat social.
  • Desplegament de noussistemes de control dels consums als equipamentsmunicipals.
No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció: 
  • Anar progressivament cap al consum preferent d’energies renovables certificades, a l’administració i als serveis públics municipals, amb la contractació de subministrament d’energia verda i una aplicación efectiva de la nostra ordenança d’energies renovables.
  • Elaboració d’un estudi sobre l’estat del clavagueram, prioritzant les zones baixes del municipi.
  • Completar la xarxa de reg d’aigües regenerades.
  • Estendre el consum de biomassa als equipaments públics en substitució d’energies no renovables, particularment de combustibles fòssils. Pla de substitució de calderes i interconnexió d’edificis per compartir serveis.
  • Fomentar la producció d’energies renovables per fer front a les exigències de les normes europees de cara a 2018 i 2020, al sector públic i al privat, respectivament, amb l’aprofitament de sostres i terrenys públics sense usos alternatius per general electricitat d’origen fotovoltaic i donant prioritat a les iniciatives d’economia social.
  • Posar en marxa del sistema de rec públic amb aigües regenerades del cicle terciari de la depuradora de Sant Feliu i completar-lo amb aigües freàtiques.
  • Potenciar el compostatge domèstic, introducció del compostatge comunitari, substitució de les pràctiques de crema de restes agràries pel compostatge tradicional. 
  • Introduir, de manera experimental,el sistema de recollida selectiva porta a porta a barris de baixa densitat de població.
  • Potenciar de la utilització de les deixalleries mòbil i municipal amb sistemes d’incentius fiscals. Dotar la deixalleria d’un nou servei de vaixella reutilitzable per als actes públics i comunitaris. I fomentar la gestió sostenible dels residus des de la deixalleria, fent que esdevingui un equipament d’educació i formació ambiental, mitjançant tallers de recuperació dels materials.

9.Protecció de l’entorn natural.
S’han incrementat les actuacions adreçades a la protecció de l’entorn natural de la ciutat, potenciant el seu valor ambiental i social. Entenent que la ciutat va més enllà del que és el casc urbà i que la protecció de l’entorn natural és element determinant per la vida de la ciutadania i, també, de les generacions futures.

Les actuacions desenvolupades són diverses, destacant entre elles l’aprovació del Pla de Protecció del Parc Agrari del Llobregat, i marquen un camí de desenvolupament de noves mesures que completin de manera progressiva la relació harmònica amb l’entorn:
  • Construcció de la passera que uneix les dues bandes del riu i la millora dels camins riberencs.
  • Remodelació del camí d’accés al riu Llobregat per la riera de la Salut des del Parc del Llobregat, naturalitzant-lo i millorant l'accés a la llera del riu, a peu i amb bici.
  • Remodelació de la zona de lleure de La Salut, consolidació de l’edifici de la masia de la Salut i de Can Furriol.
  • Construcció d’horts socials a l’entorn del Parc Agrari i d’horts urbans al Carrer Manso i al carrer del Pla. 
  • Accions per tal de restablir els usos agrícoles d’algunes zones degradades del Parc Agrari en col·laboració amb el Consorci del mateix.
  • S’ha impulsat la primera zona de lleure a l’entorn del Parc Agrari/Riu Llobregat, al c/ del Pla, que complementa els usos del Parc del Llobregat.
  • S’han dut a terme accions de millora en camins, entorns i accessos públics tant a Collserola com al Parc Agrari. 
  • Plans tècnics de gestió forestal de les finques públiques de Collserola.
No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció: 
  • Crear un banc de terres o potenciació de l’existent a nivell del Parc Agrari, amb tres objectius: utilització de totes les terres de conreu, fort augment de la producció i professionalització dels qui treballa la terra, per tal de fomentar l’ocupació.
  • Fomentar del consum quilòmetre zero.Amb mesures de recolzament comercial als productors locals, i fomentant l’establiment de nous productors/comercialitzadors. Estudiar la possibilitat de convertir l’antic escorxador en un mercat quilòmetre zero i de producte agrari ecològic comarcal.
  • Crear una marca agrària local. Seguint exemple de pobles i ciutats dels voltants, per tal de consolidar i dotar de personalitat pròpia el sector agrari local. Posar el sector agrari en contacte amb el sector de l’hostaleria i els centres de formació d’hostaleria locals per tal d’augmentar-ne el seu valor.
  • Formació de nous agricultors. Establir i/o potenciar un programa de formació en col·laboració amb el Parc Agrari i preferentment amb seu a la ciutat.

En el debat de les propostes, molt ben plantejat per Jordi Pedrol, van tenir molt de pes les intervencions sobre les mesures que caldria aprovar properament en el camp de la transició energètica, un cop acabada l'etapa restrictiva del govern del PP a les energies renovables, i aprofitant que justament, amb el govern del PSOE i la incorporació del nostre company Joan Herrera a la presidència del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE), són possibles les polítiques d'autogeneració d'energia, tant des de les comunitats de veïns com des dels equipaments municipals. L'altre gran element analitzat i valorat en la reunió va ser la recollida de residus, tenint en compte les importants exigències que la Unió Europea ha plantejat en aquest àmbit i que ens obligarà a incrementar la recollida selectiva de l'actual 40% al 55% abans de 2025 i al 60% abans de 2030. No hi ha cap dubte que l'eix ambiental haurà de ser molt important en l'acció de govern del proper mandat, a més de ser un dels eixos troncals del programa de govern dels Comuns a Sant Feliu... i a arreu!

Comentaris