Mercat dels dilluns: l'oposició tomba (de moment) una millora per al veïnat del barri Falguera.

En l'últim ple del mes de gener, vam debatre una proposta de millora del mercadillo dels dilluns al carrer Sant Josep. Una proposta que vam aprovar inicialment al mes d'octubre de l'any passat (veure punt 23 de l'acta) i que tenia com a precedent una moció sobre el tema que es va debatre a juliol de fa dos anys (veure punt 5 de l'acta). La proposta va tenir 10 vots a favor (ICV-EUiA i PSC) i 11 vots en contra (ERC, Ciutadans, PDCat, Veïns, PP i un regidor no adscrit). És el segon cop en gairebé quatre anys que perdem una votació: primer va ser la requalificació d'un sòl hoteler per fer habitatge social (desembre de 2015), que la pressió de la PAH va obligar a rectificar a tota l'oposició; i ara és aquest tema, amb una proposta que beneficia clarament al veïnat del barri Falguera.

La proposta és molt clara, i respon a un objectiu que es concreta en una decisió:
  1. l'objectiu (què fer?): mantenir el mercat al carrer Sant Josep, però reorganitzant-lo, per minimitzar les molèsties en el veïnat, bàsicament en termes de seguretat i aparcament.
  2. la decisió (com fer-ho?): acabar el mercat a la cantonada de Sant Josep amb Rupert Lladó i obrir dos nous trams comercials, un a la plaça Alfons Comín i un altre a un tram del carrer Ramon y Cajal.
Això es resumeix, crec que de manera molt comprensible, en aquest plànol:


L'objectiu.
Volem mantenir el mercat al carrer Sant Josep per diverses raons. Primer de tot, volem un mercat de marxants: ofereix un servei comercial clau per a molta gent de la nostra ciutat i no tindria cap sentit ni cap avantatge per a ningú que el qüestionéssim. Segon, volem un mercat de marxants en condicions: a l'entorn de 100 parades de mercat necessiten una longitud lineal de 1200m , que es redueixen a la meitat en carrers prou amples de 600m de longitud. Tercer, volem un mercat de marxants accessible a tothom: per això no el volem allunyat i el volem en un barri pla i amb transport públic proper. Falguera reuneix perfectament aquestes condicions. Quart, el volem amb el mínim impacte en la mobilitat: és cert que anul·lem la circulació al carrer Sant Josep, però té alternatives properes i paral·leles a Laureà Miró, Jaume Ribas i el Pla. I cinquè, el volem amb el màxim de compatibilitat amb el veïnat i les activitats comercials de la zona: la llarga presència del mercat al carrer Sant Josep i la bona acollida que té entre els comerciants i veïnat en general ens fan pensar que la ubicació actual és la més adequada.

Per això Iniciativa i Esquerra Unida no qüestionem la ubicació al carrer Sant Josep. D'altra banda, el fet que mai cap partit polític en cap campanya electoral hagi fet cap proposta de trasllat des de fa dècades, ens fa pensar que el trasllat del mercat no és una proposta a considerar per part de ningú. Ara bé, tot té marge de millora, i el mercat de marxants també. Aquests són els temes a millorar que hem considerat en la proposta, i que responen a les demandes dels veïns:
  • riscos de seguretat per a vehicles i persones en l'entorn, derivats dels canvis de sentit de circulació a prolongació Falguera i Rupert Lladó.
  • riscos de seguretat a l'interior del propi mercat, per l'existència d'un tram amb tres files de parades que podrien dificultar qualsevol accés a vehicles de seguretat o emergència.
  • supressió excessiva d'aparcaments en una zona que ja n'és deficitària.
La reorganització.
L'eix principal de la proposta és permetre la circulació habitual de pujada per Rupert Lladó i evitar els riscos creats pel canvi de sentit en dilluns d'aquest carrer. Això implica acabar el mercat a la cantonada de Sant Josep amb Rupert Lladó. Com a derivada d'aquesta decisió, es mantenen més d'un centenar de places d'aparcament que hi ha entre aquesta cantonada i la cruïlla amb Reverend Martí Duran, davant l'Escola Falguera i l'Institut Martí Dot. Se solucionen així dos temes que amoïnaven al veïnat de la zona: la seguretat i l'aparcament.

Pel que fa a la seguretat interna del mercat, se suprimeix el tram de tres files de parades i tot el mercat es regularitza a dos. Amb la supressió del tram posterior a Rupert Lladó i del tram de tres fileres, cal una reubicació de parades, que es fa en l'interior de la plaça Alfons Comín i amb el tram del carrer Ramon y Cajal que va del Mercat Municipal al carrer Sant Josep. Té prou amplada per situar dues fileres de parades en la vorera del Parc Falguera. Per raons de seguretat, el tràfic de baixada queda anul·lat en aquest tram de carrer, que es desvia per Armenteres i podrà baixar per Anselm Clavé per anar a buscar el carrer del Pla. Els veïns i veïnes del tram tallat a la circulació podran, això sí, entrar i sortir dels aparcaments dels seus edificis. Els informes dels tècnics de mobilitat i de comerç de l'Ajuntament avalen aquesta proposta de reorganització. 

L'oposició, però, hi va votar en contra, bàsicament per quatre raons:
  • manca d'informació sobre el que l'Ajuntament pretenia,
  • electoralisme dels partits de l'equip de govern,
  • traslladem als carrers Armenteres i Ramon y Cajal els problemes del tram final del carrer Sant Josep,
  • molts paradistes estan en contra de la proposta presentada.
Replico en primer lloc els dos primers arguments. Que mancava informació és difícil de sostenir quan és un tema debatut en ple des de 2015, treballat a fons amb l'aprovació inicial a l'octubre, en què s'ha pogut parlar de cada tema concret en les comissions informatives prèvies a cada ple i en què els tècnics han estat a disposició per respondre qualsevol dubte que se'ls plantegés. Que és electoralisme és difícil de sostenir quan no és un tema sobtat plantejat a les portes d'unes eleccions, sinó un tema que dóna resposta a una petició veïnal plantejada, com ja he dit, a juliol de.... 2017: electoralisme dos anys abans de les 'eleccions... o simplement escoltar a la ciutadania i donar-hi resposta en tot moment?

Replico el tercer, en què s'acusa al govern municipal de despullar un sant per vestir-ne un altre. És a dir, ens acusen de treure els riscos de seguretat a Falguera per passar-los a Armenteres... per guanyar-hi vots, diuen. En la proposta que plantegem, la circulació de baixada pel carrer dels arbres (Josep M. de Molina) s'ha de desviar per la carretera de Sant Joan (Armenteres) fins a la cruïlla de la Matacàs i girar a la dreta per agafar el carrer del Pla, la destinació més habitual dels vehicles que hi baixen. No hi ha cap risc de seguretat, perquè no s'inverteix cap sentit de circulació ni s'introdueix cap canvi que pugui despistar a conductors/es. Però tampoc hi ha risc d'embussos en el semàfor (tret de circumstàncies excepcionals, com accident o avaria de vehicles de gran tonatge... que poden passar al marge del mercat i en qualsevol moment), com vam explicar en l'informe de mobilitat lliurat als portaveus dels grups municipals i que resumeixo: hi hauria saturació de la via per sobre dels 800 vehicles/hora, i la desviació de la circulació els dies de mercat afegida a la circulació habitual no arriba a 500 vehicles/hora, segons les mesures oficials d'intensitat de trànsit. El canvi no afectaria, com ja he dit, a les sortides de residents de Ramon y Cajal, que podrien pujar fins a Armenteres i incorporar-s'hi per fer el recorregut desitjat.

Finalment, se'ns ha dit que no vam parlar amb els paradistes. En un col·lectiu de 102 persones, hem parlat i negociat amb els seus representants. Partint que inicialment estaven en contra del trasllat perquè el consideraven innecessari des del punt de vista comercial, hem anat acostant posicions fins arribar als acords que es recullen en la proposta, amb la contrapartida d'incorporar noves parades vinculades a l'alimentació (xurreria, food track,... ) a la nova ubicació d'Alfons Comín: fins i tot ens han proposat els paradistes que s'hi podrien ubicar! S'ha parlat amb cada paradista, fins al punt que després de l'aprovació inicial del novembre, s'han pogut resoldre satisfactòriament 17 de les 20 al·legacions presentades (de 102 paradistes actuals). Segons la nova ubicació proposada, hi ha paradistes més convençuts que altres, però hi ha un acord global que és compatible amb les millores demanades pel veïnat. Considero, per tant, que és molt poc encertat bloquejar acords beneficiosos al veïnat al·legant desacord dels paradistes. Sona a ganes d'allargar una bona proposta perquè s'apliqui tal qual... després de les eleccions. I si és una bona proposta... per què no beneficiar com més aviat millor al veïnat?

Així estan les coses i així les he explicat de manera absolutament transparent i clara. De la mateixa manera que l'oposició va rectificar en l'única vegada que va fer caure una decisió de govern, espero que ara algun grup de l'oposició sàpiga reconsiderar també una proposta que és respectuosa globalment amb els paradistes i molt beneficiosa al veïnat. I si no, doncs que ho expliquin també amb tota claredat i transparència.

Comentaris

Paco ha dit…
Sóc veí del carrer Sant Josep, sisplau portis el mercat a la plaza 8 de març es ampli i te lo que vostè diu, els veïns del barri Falguera estem fins als nassos del mercat i no tenir aparcament,sisplau portis el mercat ja, gràcies
Bona tarda,
Espero que entengui que no es tracta que l’alcalde “s’emporti el mercat ja”. Com ha vist al meu article, és el ple municipal qui va decidir aquesta ubicació al carrer Sant Josep i qui haurà de decidir un possible canvi en el futur.
Per tant, els partits que vulguin un canvi d’ubicació del mercat hauran de tenir majoria suficient en les eleccions del proper mes de maig. Com veu, no és tan fàcil com vostè exposa...