Preparant en comú les municipals (3/7): balanç resumit de 8 anys de govern per la igualtat de gènere


Dilluns vam continuar amb els actes públics de debat dels temes que configuraran les nostres prioritats per a les municipals de 2019. Recordo els anteriors: el 19 de novembre vam parlar d'habitatge i el 14 de novembre vam parlar de polítiques socials.

Com en aquestes dues xerrades, vam tenir una primera part de balanç dels vuit anys de govern que hem encapçalat des de 2011, i una segona part de presentació i debat de propostes per al nostre programa electoral. Vam tenir la gran sort de poder comptar com a experta a la nostra companya i senadora, Maria Freixanet, i també a l'activista trans Rosa Maria Maristany.

La part de propostes, la recollirà la Lídia al seu blog, com ja ha fet amb els dos actes anteriors. La part de balanç, la transcric tot seguit:

Una ciutat que garanteixi un marc de relacions lliures i igualitàries entre la seva ciutadania.
La formulació de les polítiques d’equitat de gènere van ser impulsades des dels primers Ajuntaments democràtics de la mà, especialment, de les dones que van participar a la política municipal.

A Sant Feliu de Llobregat sempre hem estat referents en polítiques d'equitat, i aquestes continúen sent un referent en l’acció i el foment des de l’Ajuntament. A partir de la regidoria d’igualtat de gènere i de Dones, com a un instrument clau. però traslladant-les de manera transversal a tota l’acció municipal. cosa que es vualitza ja en la presencia de dones a l’equip de Govern i l’assignació de responsabilitats dins d’aquest.

Algunes de les concrecions d’aquesta actuació són:
  • S’ha desenvolupat el II Pla d’Acció per a les Dones i l’Equitat de Gènere.
  • S’ha potenciat la Xarxa contra la violència masclista, en la que participen professionals de diferents administracions i àmbits per fer un millor seguiment i donar resposta més ràpida a dones que pateixen situacions de violència masclista (revisió de protocols, nous circuits, noves funcions, etc.).
  • S'ha ampliat l'horari del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
  • S'ha ampliat l'oferta de tallers preventius de violència de gènere, als diferents centres formatius de la ciutat (ajuda mútua, autoestima, escoles de primària, instituts, Escola de Persones Adultes, etc.).
  • S'ha recuperat la Beca Blanca Bardiera, per al reconeixement de l'aportació de les dones en la història de la ciutat.

No s’ha desenvolupat o està en fase de concreció:
  • Promoure un Pacte de Gènere a Sant Feliu que articuli el compromís local per l’equitat de gènere i la construcció d’unes relacions lliures i igualitàries.
  • Promourem els usos de l’espai públic per a l’alletament matern i promourem espais per a la cura i alletament de fills i filles.
  • Combatrem la soledat en la qual es poden trobar moltes dones grans, a través de programes d’acompanyament i voluntariat, d’activitats i d’incentivar la seva participació social.
  • Donarem suport a les dones migrades elaborant mesures específiques en els plans d’acollida, i potenciarem la coordinació amb les associacions de dones migrants amb l’objectiu d’impulsar la seva participació social i política.

Comentaris