Acords i votacions del ple d'abril de 2019. Darrer ple del mandat, darrer ple en què sóc regidor i alcalde.

Ahir va ser el darrer ple del mandat. També el meu darrer ple com a regidor (juny de 1991 a juny de 2011) i com a alcalde (juny de 2011 a juny de 2019). Un ple llarg i amb molts temes (42 punts a l'ordre del dia), dels quals van destacar els que he assenyalat amb fons groc: els que tenen com a finalitat afavorir el dret a l'habitatge, els punts 17 i 19.

Punt 17.
En aquest punt vam aprovar l'adjudicació a la Fundació Benestar i Família del dret de superfície sobre el solar que actualment és un aparcament provisional entre els carrers Marquès de Monistrol i Joan de Batlle per fer-hi habitatge assistit per a gent gran autònoma. Clar i català... què vol dir això? Doncs vol dir que ens hem posat d'acord amb aquesta Fundació per fer el següent:
  • L'Ajuntament cedeix gratuïtament a la Fundació Benestar i Família i per un període de 75 anys el solar esmentat. És un solar qualificat d'equipament i per fer-hi un equipament per a la gent gran de Sant Feliu.
  • La Fundació ha de destinar aquest solar a la construcció d'un edifici d'entorn de 90 habitatges assistits per a gent gran de lloguer. A la planta baixa, hi haurà serveis per a la gent gran, adreçats tant a les persones llogateres com a la gent gran de la part més alta de la ciutat. En la línia del que vaig explicar aquí, parlant del Mil·lenari de Sant Just. 
  • L'edifici es farà amb façana al carrer Marquès de Monistrol, i amb les alçades dels edificis existents. Entre el nou edifici i el carrer Joan de Batlle es construirà una plaça pública.
  • Les obres començaran dins d'aquest mateix any 2019. És previsible que finalitzin a finals de 2020. Amb instal·lacions, serveis, mobiliari i lliurament de claus, primavera de 2021.
  • A l'inici del proper mandat, el nou consistori haurà d'elaborar, debatre i aprovar els criteris d'accés i d'adjudicació d'aquests prop de 90 habitatges, amb total claredat i transparència.
  • A les bases, hi haurà de constar que la persona o parella que accedeixi a aquest habitatge públic de lloguer, en cas que deixi lliure un habitatge de propietat, l'haurà de cedir a la Bossa de lloguer social. D'aquesta manera, a més de les persones grans que es beneficiïn d'aquests pisos assistits.  desenes de famílies de Sant Feliu tindran la possibilitat d'accedir a un habitatge de lloguer assequible.
L'habitatge assistit per a gent gran era un dels meus grans objectius en aquest mandat, i finalment, ho hem pogut tirar endavant essent jo encara l'alcalde de Sant Feliu. N'estic content, molt content, francament content!

Alguns grups van manifestar que potser hi podria haver una ubicació millor que al Mas Lluí. Alguns deien que hauria estat millor recuperar la idea de fer el mateix damunt del Centre Cívic les Tovalloles. Però al final tots els grups van votar a favor... excepte Luis Serrano, proper candidat a l'alcaldia de Fem Poble. Amb arguments vagues i inconcrets (que ja explicarà ell si vol) va votar en contra d'un servei necessari per a la gent gran i de la possibilitat simultània de posar desenes d'habitatge a la Bossa de lloguer social. Ho trobo increïble: com pot un candidat a l'alcaldia votar en contra dels interessos dels seus ciutadans i ciutadanes... i quedar-se tan ample?

Punt 19.
La cosa, però, no va acabar aquí. Dos punts després, vam parlar d'una altra operació per a l'habitatge social: la cessió a l'Àrea Metropolitana de Barcelona de la quarta planta de l'edifici del carrer del Pla que té un Mercadona a la planta baixa. Com vam explicar, érem propietaris d'una petita part d'aquesta planta i al desembre vam poder comprar la totalitat. L'objectiu?: fer 14 habitatges de lloguer assequible per a joves, amb dos pisos de reserva per famílies usuàries de serveis socials. Aquesta segona cessió completa la cessió de la tercera planta, que es va fer a l'octubre de 2017, en la qual es podran fer 18 pisos. Doncs bé: per la cessió de la 4a planta també 20 vots a favor... i un sol vot en contra, del regidor Luis Serrano.

Va intentar justificar-ho dient que ha passat molt de temps des que vam cedir la tercera planta a l'octubre (aquí sí que va votar a favor) i que semblava que l'Àrea Metropolitana no feia res. Potser em vaig passar una mica en la resposta... però li vaig haver d'explicar coses que, amb els anys que fa que és regidor, ja ho hauria de saber. Després de la cessió, calia que l'ÀMB fes un concurs públic per al projecte de remodelació (cosa que ja ha fet), calia que el gabinet d'arquitectes guanyador fes el projecte (cosa que ja ha fet), calia fer el concurs públic per a la construcció (cosa que ja ha fet), No es pot dir alegrement "que no es fa res" quan hauria de saber, que per les lleis de transparència i de contractació, hi ha d'haver un procediment i un calendari que hauria de conèixer i que és oligatori seguir.

En tot cas, al marge de l'anecdòtica i inexplicable posició del regidor Luis Serrano, en el darrer ple del mandat es van aprovar dos acords importantíssims per a l'aplicació del Pla Local d'Habitatge i per garantir, d'aquesta manera, un pas molt important en fer possible el dret a l'habitatge a la nostra ciutat. Un pas que només és un començament: el soterrament i l'habitatge de lloguer assequible hauran de continuar sent les dues primeres prioritats del nou ajuntament després de les municipals del 26 de maig.  Ningú millor que la Lídia Muñoz, amb qui he treballat colze a colze en tots dos temes, per fer-ho possible!!!

Comentaris