27/06/17: visita a l'equipament del Mil·lenari de Sant Just. Molt per aprendre!


Fa prop de dos mesos, escrivia aquest article: "Mas Lluí: farem un equipament en un solar d'equipaments". Pel que fa al solar d'equipaments, es tracta de l'actual aparcament provisional de darrera l'Institut Olorda. Pel que fa a l'equipament, es tracta d'habitatges per a gent gran amb serveis compartits i un casal.

En aquell escrit i en moltes altres intervencions posava com a exemple a seguir els habitatges el centre social del Mil·lenari, a Sant Just. Per conèixer-ho a fons i anar avançant en el disseny de l'equipament que voldríem fer a Sant Feliu, el dimarts 27 de juny hi vam fer una visita de treball, amb regidors i tècnics dels dos ajuntaments. A la foto, d'esquerra a dreta, Manel Leiva, Gina Pol (primera tinenta d'alcalde de Sant Just i regidora de la Gent Gran), Josep Maria Rañé, Josep Perpinyà (alcalde de Sant Just), jo mateix, Mireia Aldana i Lídia Muñoz. Vull agrair molt sincerament l'atenció que ens van donar l'alcalde de Sant Just i la primera tinent d'alcalde, Josep Perpinyà i Georgina Pol, com també als tècnics que van respondre amablement a totes les qüestions que vam plantejar.

Em va agradar molt la visita i la vaig considerar com un molt bon precedent del que volem fer, adaptant-ho, evidentment, a les característiques del solar en què ho plantegem i als objectius que hi volem desenvolupar.

Es tracta d'un conjunt de 4 edificis aprofitant les instal·lacions de l'antic convent de monges que s'ubicava en aquest indret. A la planta baixa d'un dels quatre, s'ubica el Centre Social El Mil·lenari, amb serveis similars al Casal de la Gent Gran que hi ha a Sant Feliu. És un total de 84 pisos, tots ells amb quatre espais: una habitació doble, una cuina, un bany i un menjador-sala d'estar. Els quatre espais estan plenament adaptats: portes amples per a cadires de rodes, dutxes sense graó d'entrada i timbre d'alarma a cadascun dels quatre espais. Em va agradar el fet que no es tracta d'un espai tancat: s'ha de passar pel mig per anar al Parc del Mil·lenari i els quatre edificis donen a una plaça pública on s'hi fan diverses activitats, ja sigui per a la gent gran o per al barri. Els preus oscil·len entre 400€ i 600€, depenent de superfície, orientació, etc. Hi ha diversos ajuts de fins a 200€/mes (aproximadament se'n beneficien el 40% dels residents), ja sigui de l'Ajuntament o de la Generalitat.

La "gràcia" del conjunt residencial són els serveis compartits. D'una banda, hi ha un servei de consergeria i petit manteniment de les vint-i-quatres hores del dia. Pel que em va dir la senyora que va permetre que visitéssim casa seva, això dóna molta seguretat a les residents (majoritàriament, dones vídues de més de vuitanta anys amb plena autonomia personal i pensions d'entorn dels 700€). La bugaderia és comuna, tot i que hi ha algunes persones que prefereixen tenir rentadora a casa. També és compartit el servei de neteja a domicili: un cop a la setmana, en les hores que es concertin per tal de deixar el pis lliure. Per l'estat de salut de les persones residents, es va desestimar el servei permanent d'infermeria, però un acord amb la Creu Roja de Sant Just fa que es portin les persones malaltes a l'ambulatori. Com que al Casal hi ha restaurant, també es pugen a domicili els menjars en cas de malaltia o convalescència. També hi ha, evidentment, els propis serveis del Centre Social, que s'adrecen també a totes les persones majors de 60 anys de la zona: podologia, perruqueria, quiromassatge, bar-restaurant, sales polivalents, etc i la multitud d'activitats que s'hi organitzen: des de tallers de recuperació de la memòria i informàtica, fins a gimnàstica de manteniment o multitud de sortides. Un molt bon programa fruit del treball conjunt dels Serveis socials municipals i de l'Associació de la Gent Gran de Sant Just Desvern, i que vam poder constatar també amb una conversa amb algunes persones de la seva junta directiva. Aquest conjunt de serveis i activitats evita el gran mal de moltes persones quan arriben a aquest moment de la seva vida: l'aïllament, la solitud, la invisibilitat.

Com em va explicar l'alcalde de Sant Just, és "la joia de la corona" del municipi veí. Un servei molt ben valorat i a l'abast de totes les persones grans de Sant Just. Els pisos tutelats amb serveis compartits són el pas previ a una residència, un cop l'autonomia personal s'afebleix i la persona ja no pot viure sola. 

Un servei així no el tenim a Sant Feliu i considero que és imprescindible. De manera objectiva, perquè és una de les conclusions clares del Pla d'Equipaments 2016-22, en l'apartat d'equipaments socials. També perquè ens permetria posar més habitatges en la bossa del lloguer, ja que el pis que deixin lliure les persones que vagin als habitatges tutelats se cedeix per al lloguer assequible i social, fent possible així un doble objectiu en la política d'habitatge: a les persones grans i a les rendes mitjanes i baixes. Però també de manera subjectiva: una ciutat com la nostra ha d'oferir als nostres avis i àvies la possibilitat de viure de manera independent i autònoma fins que puguin o desitgin.

El solar en què estem pensant té totes les condicions per poder ubicar-hi aquest equipament. Té la superfície suficient (5.450m2), al costat del Parc Europa i ben comunicat, amb una parada de l'SF1 molt a prop i que acostarem encara més quan s'escaigui. El solar és municipal, amb la qual cosa el cost d'implantació és estrictament el de construcció, sense cost del sòl. Té, a més, el més important: se situa en un solar de clau urbanística 7, d'equipaments. Per acabar d'assegurar que només s'hi pugui fer, governi qui governi en el futur, habitatge dotacional per a gent gran i no qualsevol altre equipament, especificarem aquesta clau genèrica 7 amb la clau urbanística més concreta 7hd, exclusivament per a aquest ús (hd, inicials d'habitatge dotacional),  a més de la qualificació concreta que correspongui per al futur Casal de la Gent Gran en la planta baixa.

En tot cas, estem fent les primeres passes en un projecte molt interessant i molt engrescador, al marge dels dubtes puntuals que la seva implantació pugui comportar (també va tenir problemes inicials a Sant Just), i que anirem resolent a mesura que es presentin. Gràcies, novament, a l'Ajuntament de Sant Just per les facilitats que ens ha donat per tenir un bon referent per emprendre el camí que volem fer!!!

Comentaris

SithWolf ha dit…
Bona tarda senyor alcalde...

una vegada em va contestar que no li agradaven les comparacions amb d' altres ciutats adjacents. M' alegro de que hagi canviat d' opinió i aprofito per repetir-li la meva petició, que parli amb els responsables de Sant Joan Despí sobre l' oferta d' esport de lleure a la ciutat, sobre el manteniment de parcs i jardins i sobre la enorme tasca que fan els agents cívics perennes dels que disposa. Per cert, va ser la primera ciutat d' España que els va implementar... val la pena apendre de tot i de tothom.

Salut,

Isarn