3 d'abril de 1979: primeres eleccions municipals democràtiques!


Avui fa 40 anys que els ciutadanes i les ciutadanes de tota Espanya vam votar els nostres ajuntaments després de la llarga i negra dictadura franquista. Avui fa 40 anys d'aquesta imatge, els dos candidats de  les dues organitzacions comunistes que es van presentar a aquelles eleccions. En Cesc Baltasar pel PSUC, i l'Àngel Merino per la coalició del Moviment Comunista i l'Organització de l'Esquerra Comunista. Hi havia altres companys i companyes comunistes, com ara els del Partit del Treball d'Espanya que, si no recordo malament, anaven en la candidatura de la Alternativa Municipal de Vecinos. I hi va haver una candidatura mítica, la de Progresistas y Galantes, que tants bons moments i tant d'humor van aportar a aquella campanya. Jo vaig dubtar molt entre en Cesc i l'Àngel... i finalment vaig votar la candidatura del Moviment Comunista. Llavors, com ara, sempre he votat en consciència, sense fer mai cap càlcul de vot útil... tot i que només vam tenir 351 vots.

Després, ja sempre, he votat PSUC (1983), Iniciativa per Catalunya (1987) i ja des del 1991 no només he votat Iniciativa, sinó que n'he estat regidor durant set legislatures. I ara, en les onzenes eleccions municipals democràtiques, tornaré a ser candidat (tot i que em sembla que no sortiré...) en una nova llista, presidida per la Lídia Muñoz, amb el nom de Sant Feliu en Comú Podem.

Aquestes són les vuit llistes que es van presentar a aquelles eleccions de fa 40 anys:

Gràcies a l'Arxiu per aquestes imatges! Mil gràcies, Mari Luz Retuerta!



I aquests van ser els resultats d'aquelles primeres eleccions:
Imatge de la pàgina de resultats electorals del web de l'Ajuntament.

Setze dies després, es va fer el ple d'investidura, en el que els regidors van votar al nou alcalde de la ciutat, en Francesc Baltasar i Albesa. Ho explicava, fa uns anys, en aquest escrit. Hi trobareu la foto dels 19 homes i només 2 dones d'aquell primer consistori democràtic.

En Cesc Baltasar va ser alcalde durant 21 anys: des d'abril de 1979 fins a juny de 2000. En aquells vint-i-un anys, la nostra ciutat es va transformar d'una manera impensable aquell 3 d'abril. Sé que no només en Cesc és el protagonista d'aquella transformació... però també sé que la va pilotar i la va liderar d'una manera que mereix un gran agraïment personal i un gran reconeixement públic, com el que li farà el nostre consistori en el darrer ple d'aquest mandat, en el ple del mes d'abril.

Comentaris