D'on surten i què farem amb els 44,2M€ del pressupost municipal per a 2019?

Foto que ha penjat al meu mur de Facebook el ciutadà Dani Castillero. Gràcies!
El ple municipal del mes d'octubre debatrà el pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2019. Un pressupost que, com tots els darrers de cada mandat, gestionarà un equip de govern fins al mes de juny, i un altre equip de govern des del mes de juliol: el que surti de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019.

El pressupost de 2019 incorpora tot un seguit d'actuacions a Sant Feliu, en base sempre a dos plans de treball: el d'inversions i el de la gestió ordinària. Resumiré en aquest escrit el més important de tots dos. 

Pel que fa al pressupost d'inversions, amb un pressupost total de 3,9M€, el més digne de destacar és:

Inversions de millora de l’espai públic.
  • Pla anual de millora de l’espai públic.
  • Completar la primera fase de la remodelació del carrer del Pla.
  • Asfaltat de l’aparcament del barri de la Salut (a la fotografia)
  • Recuperació de la font del Parc Nadal, obra de l’artista santfeliuenc Joan Torras.
  • Completar les actuacions de manteniment acordades en el Ple de l’Ajuntament en el mandat que s’acaba.
Inversions en equipaments.
  • Remodelació del camp de futbol de Falguera.
  • Nou mòdul de serveis al Parc Esportiu de les Grases.
  • Inversions de millora en les sales d’activitat terrestre del Complex.
  • Completar la remodelació del Centre Cívic Roses.
  • Iniciar la remodelació de l’edifici històric de l’Ajuntament.
  • Completar les millores i inversions acordades amb les regidories en el mandat que s’acaba.
Pel que fa al pressupost ordinari, amb un pressupost total de 40,3M€, el més rellevant és:

Concurs públic per projectar el Sant Feliu de 2030.
Després de la participació de la ciutadania durant el 2018, es fixaran els requeriments o encàrrecs que els gabinets professionals hauran de recollir per fer les seves propostes de com imaginen el Sant Feliu de 2030. Aquests requeriments es fixaran en unes bases per a un concurs públic que s’aprovaran en el ple de març de 2019. Els gabinets tindran sis mesos per presentar el seu avantprojecte.

Primera consulta ciutadana: el 17 de novembre, per decidir el Sant Feliu de 2030.
Un cop el jurat del concurs públic hagi seleccionat un nombre reduït de projectes, serà la ciutadania de Sant Feliu qui decideixi el projecte de remodelació de la ciutat. Serà la primera consulta a la ciutadania, en aplicació del Reglament de Participació Ciutadana aprovat al maig de 2018.

Primers resultats del Pla Local d’Habitatge: carrer del Pla i carrer Roses.
Durant el 2019 començaran les obres de dues promocions d’habitatge públic de lloguer. Al carrer del Pla, seran 34 habitatges d’una o dues habitacions per a gent jove. Al carrer Roses, seran 77 habitatges assistits per a gent gran, i els habitatges on havien residit, es destinaran també a habitatge de lloguer assequible.

Increment de serveis a les persones majors de 65 anys.
Cal preveure l’evolució demogràfica de Sant Feliu, amb una població creixent de persones grans i amb una incorporació progressiva de persones amb el primer nivell de dependència. En aquest sentit, l’any 2018 ja es va fer un increment important de fons per a serveis d’atenció domiciliària, que incrementarem novament al 2019. En dos anys, passem de destinar prop de 600.000€ a més de 800.000€.

Millores substancials en el banc d’aliments.
Garantir el dret a l’alimentació és la primera prioritat del nostre Pla de Rescat Social. Hem constatat, conjuntament amb Càritas, Creu Roja i l’Església Evangelista, dèficits en l’alimentació en producte fresc. Farem un nou conveni marc amb Càritas per resoldre aquest problema, especialment amb les famílies amb fills en edat escolar, dotat inicialment amb 90.000€.

Reorganització del mercat dels dilluns.
A partir del mes de gener, el mercat dels dilluns es reorganitzarà, prioritzant mesures de seguretat i de mobilitat. Amb aquest objectiu, se suprimirà la ubicació de tres parades paral•leles al tram central del carrer Sant Josep, el mercat s’acabarà al carrer Rupert Lladó i s’utilitzaran el carrer Ramon y Cajal i la plaça Alfons Comín.

Celebració dels 40 anys de les primeres eleccions municipals.
El 3 d’abril de 1979, es van celebrar les primeres eleccions municipals després de la 2a República. Amb la recuperació de la democràcia municipal, Sant Feliu va iniciar el camí de la cohesió social, de la cohesió urbanística, de la cohesió cultural. És de justícia recordar els protagonistes d’aquell moment i homenatjar al primer alcalde democràtic després del franquisme, Francesc Baltasar.

Commemoració de la 40a edició de la Fira.
L’any 1980, enmig de la crisi industrial que va castigar la comarca, es va fer la primera edició de la Fira Industrial i Comercial del Baix Llobregat. Eren els temps de tancament de l’Alumini, Matacàs, etc. i el primer ajuntament democràtic va apostar per la Fira per reactivar l’economia i l’ocupació. Enguany commemorem 40 anys de treball amb aquest mateix objectiu.

Millores en el bus urbà.
Amb un treball coordinat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, vam plantejar un seguit de millores en la concessió del bus urbà a Sant Feliu: millores en parades, renovació de flota d’autobusos i més freqüència en la línia de més demanda, la SF1. Els canvis en parades ja s’han notat en la segona meitat del 2018, la resta de millores començaran a gener de 2019.

Incorporació de cinc nous agents a la Policia Local.
Completant el procés de convocatòria i selecció de 5 nous agents que va començar al passat mes de juny, la plantilla de la Policia Local passarà de tenir 51 agents a tenir-ne 56. És a dir, 1,27 policies per cada mil habitants, acostant-nos així al ràtio d'1,3 que és referència a ciutats com la nostra.

Aquest pla de treball que he resumit breument necessita del seu corresponent pressupost. En la meva intenció de donar nocions bàsiques sobre la gestió municipal, ara fa set anys vaig fer un resum sobre els ingressos de l'Ajuntament i un altre resum sobre les despeses de l'Ajuntament. Aquest resum, al seu torn, el vaig resumir en aquest quadre:

Els comptes concrets per a l'any 2019 es poden consultar en aquest enllaç oficial al web de l'Ajuntament. N'he fet una síntesi en aquests dos quadres, en què es comparen les grans xifres de 2018 i de 2019.

Pel que fa als ingressos de l'any 2019:

L’increment del pressupost ordinari es basa sobretot en la major aportació del Pressupost General de l’Estat (prop de 700.000€), l’evolució positiva de les plusvàlues i de les llicències d’obres (prop de 300.000€) i l’evolució dels ingressos dels capítols 3 i 5 (aproximadament 200.000€). La reducció del pressupost d’inversions és evident en un any de tancament de mandat, en què es completen les obres projectades sense començar-ne cap de nova. L’aportació d’Àrea Metropolitana i Diputació es redueix en més d’un terç, i el recurs a crèdit és 1M€ inferior a l’any passat. Cal recordar, però, que després de la liquidació del pressupost al mes de febrer, és previsible que s’incorpori part del romanent de tresoreria al programa d’inversions de 2019.

Pel que fa a les despeses de 2019:




L’increment d’1,2M€ de despesa ordinària es deu, bàsicament, a la incorporació de les millores salarials acordades al llarg de l’any 2018 i a la creació de llocs de treball (0,5M€  en capítol 1), a les revisions de preus de les concessions més importants, la posada en funcionament de l’oficina del soterrament i l’increment de serveis d’atenció domiciliària (0,8M€ en capítol 2), l’increment de subvencions i la nova política de banc d’aliments (0,2M€ en capítol 4), i la disminució en 0,3M€ de despeses financeres (capítols 3 (interessos) i 9 (amortitzacions)). La reducció en prop de 2M€ de la despesa d’inversions es deu, com ja he exposat, al fet que és el darrer any de mandat i la previsió és limitar-se a completar obres ja començades (Centre Cívic Roses, carrer del Pla,...) o començar obres amb projecte ja aprovat al 2018 (mòdul del Parc Esportiu de les Grases, reforma de l’edifici de l’Ajuntament,...)

I acabo...:
El pressupost de 2019 es presenta amb el corresponent informe de la interventora municipal en què es mostra, com no podria ser altrament, el compliment de tota la normativa pressupostària de compliment obligat per a tots els ajuntaments. Més enllà de l’ajustament a la normativa legal vigent, el pressupost de 2019 garanteix la plena prestació de tots els serveis municipals, especialment aquells que atenen als santfeliuencs i santfeliuenques més vulnerables, com es detalla en l’ampliació de serveis a la gent gran o amb atenció més adequada al dret a l’alimentació, especialment en aliments frescos. En la meva darrera presentació del pressupost com a alcalde de Sant Feliu, reitero la meva convicció que allò que més ha de determinar la gestió d’un govern municipal és com atén a la infància i a la gent gran. Garantir drets i oportunitats, qualitat de vida i equitat en tots dos col·lectius ha estat, en tot moment, el meu criteri fonamental al capdavant del govern municipal.

Comentaris