Furts a la via pública: la indignació personal és comprensible, la crispació social és inadmissible.

Foto de la notícia sobre les dues detencions d'avui al web municipal.

En primer lloc, vull expressar tota la meva solidaritat amb les persones a qui han robat o han intentat robar a la via pública els darrers dies. Un furt a la via pública no és admissible ni justificable ara i no serà admissible ni justificable mai. Entenc la seva indignació. Però la indignació s'ha de canalitzar en denúncies a la policia i en col·laboració amb la policia quan toqui (declaracions, identificacions, etc), no en acusar indiscriminidament i sense proves a les xarxes socials i en generar malestar contra col·lectius de santfeliuencs d'origen immigrant (com si tots no fóssim d'origen immigrant...!).

Mossos i Policia Local estan treballant per detenir i identificar les persones que delinqueixen. Avui mateix han detingut a dues persones i han iniciat les corresponents actuacions judicials. Són molt bons professionals, coneixen i fan bé la seva feina, que coordinen des de fa temps... Són els i les policies els qui tenen la responsabilitat de la seguretat ciutadana: ningú té dret a suplantar-les, ningú té dret a prendre's la justícia per la seva mà, ningú té dret a qüestionar uns cossos de seguretat que han fet de Sant Feliu una ciutat globalment i raonablement segura. La policia té l'obligació de detenir persones culpables, i ningú té el dret d'acusar col·lectivament i genèricament a grups socials. Hi ha persones culpables, mai col.lectius culpables.

Observo a les xarxes que algunes persones, aprofitant la comprensible indignació personal de qui han intentat atracar, intenten generalitzar els fets, desacreditar el govern municipal per la seva inacció i atribuir a la immigració tots els problemes de la nostra ciutat. Les persones que expressen la seva indignació no volen fer el joc a partits d'extrema dreta, però aquests partits voldran manipular descaradament i més aviat que tard la indignació de les persones a qui han volgut atracar. Partits com Vox o similars que voldran presentar una imatge falsa de Sant Feliu com una ciutat sense llei i que necessita líders autoritaris i sense contemplacions. Convocaran manifestacions "para más seguridad" quan en realitat reclamaran tancaments de serveis o expulsió de ciutadans, en el més pur estil racista i feixista. Qui aspira a ser el Trump, le Pen, Bolsonaro o Mateo Salvini de Sant Feliu a les properes eleccions municipals? "Más seguridad" s'aconsegueix no crispant o qüestionant la policia, sinó reforçant-la: l'any que ve la Policia local incorporarà cinc nous agents, quan s'aprovi el pressupost municipal de 2019.

Demano a la ciutadania de Sant Feliu tota la comprensió per la indignació personal, però tot el rebuig a la crispació social. Demano confiança en l'actuació policial contra persones concretes que delinqueixen i rebuig a manifestacions injustificades contra col.lectius o grups socials que conviuen democràticament amb i entre nosaltres. Demano cohesió social i rebuig a la fractura social.

D'altra banda, finalment, l'Ajuntament ha reclamat a la Generalitat diverses millores en l'atenció a la població migrant que arriba a casa nostra, com a tota Europa, fugint de la guerra o la misèria. Millores que passen per la separació dels centres d'acollida d’aquells menors identificats com a responsables d'actes delictius, una política general i que no pot ser local per atendre les persones quan fan 18 anys, etc. Però des de la consciència que el valor democràtic i l'imperatiu ètic de la solidaritat no es poden posar en qüestió per fets delictius, per més que personalment ens afectin i ens sublevin.

Sant Feliu continuarà sent ciutat d'acollida, i continuarem treballant perquè les policies garanteixin tant el valor col.lectiu de la solidaritat i els drets humans, com el dret personal a la seguretat en tots els llocs i els moments de la nostra ciutat. Sant Feliu no deixarà de ser Sant Feliu ni pels fets delictius de persones individuals, ni pel profit polític que indubtablement en voldrà treure l'extrema dreta.

Comentaris

Raquel ha dit…
Bona reflexió. Tot el meu suport també en moments aspres. Som-hi!
Unknown ha dit…
Muy bien Jordi, estoy totalmente de acuerdo.
vane ha dit…
Gràcies per l'escrit però si que voldria afegir un parell de coses el poble no estem en contre de que vinguin inmigrants a viure a sant feliu al contrari tots i totes son benvinguts sempre i quan vulguin conviure com ho fem la resta, tant inmigrants com els de casa de sempre si que volia dir que tenim fills de 12/15 anys inclus més petits que van sols a l'escola i et diuen mama en fa por anar sola per si em surten o.... he vist com li feien això a un nen. Que els hi dius? L'acompanyes a escola o li dius... Llegueix la carta de l'Alcalde? Jo no dic que els fotin fora però si que és prenguin mesures i que la resta de gent o més aviat nens puguin anar una mica més tranquils sense la por amb la que van últimament i insisteixo tant inmigrants com no, sigui quin sigui l'origen.
Anònim ha dit…
El que és inadmisible són les lliçons que ens dona el nostre batlle. Cada ciutadà pot pensar el que vulgui i expressar-se lliurement, i si hi ha una alrma social és per alguna cosa.