Sant Feliu estima, confia i inverteix en els seus adolescents i joves.


Ja tenim en funcionament el nou Casal de Joves i obert a tot el jovent i els/les adolescents de Sant Feliu. Ha estat una remodelació total, una renovació de dalt a baix, amb un cost aproximat de tres milions d'euros (cofinançats amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona) i dos anys d'obres.  Ho vaig explicar aquí, quan estàvem tramitant el projecte, abans de començar-les.

L'antiga plaça del Casal, presidida fa anys per aquella entranyable piràmide que mostrava les voltes del soterrani i hi aportava llum, és avui una gran sala de concerts, perfectament insonoritzada, amb capacitat per a prop de 400 persones de peus, que oferirà la possibilitat de concerts regulars en directe a les desenes de grups de joves de Sant Feliu que fan música, bona música, a la nostra ciutat. La sala té, a més, el nom d'un músic santfeliuenc, Pep Altayó, malauradament i prematurament mort en plena joventut. L'aposta del Casal per la música manté els quatre bucs d'assaig que ja hi havia, i incorpora un estudi complet de gravació. Al soterrani hi ha també una gran sala polivalent amb un gran mirall que permet l'assaig o els tallers de dansa. Molts músics destacats de Sant Feliu (Ramon Mirabet, Joan Dausà, Entrepierna, David Rodríguez (completar)) van posar en valor l'aportació impagable del Casal a l'actual presència de músics de Sant Feliu al panorama musical del nostre país.



La música no serà l'única art que volem potenciar al Casal. A la primera planta, hi ha una gran sala preparada per a les arts plàstiques, incloent les audiovisuals. Una sala per a la pintura, per a l'escultura, que s'obre a una gran terrassa que esdevindrà també un espai de creació a l'aire lliure. Una sala que porta el nom de qui va ser el primer regidor de Joventut del nostre ajuntament, professor com jo i amb qui vaig preparar les meves primeres oposicions, el company i amic Santi Junqué. 



El Casal disposa també d'una aula d'estudi, un espai propici també a la lectura i l'escriptura, amb ordinadors i connexió gratuïta a internet. L'aula porta el nom de l'escriptora santfeliuenca Maite Carranza.

A la planta baixa del Casal hi ha, a més de la gran sala Pep Altayó, el Punt d'Informació Juvenil, despatxos d'atenció a la ciutadania i un bar, que obrirà properament.

Un equipament que, més que retorn econòmic, ha de tenir un gran retorn social i cultural.
Com vaig dir a la inauguració, el Casal s'ha fet perquè esdevingui el punt central dels adolescents i dels joves de Sant Feliu, perquè sigui un espai de serveis als adolescents i joves, perquè sigui un espai de treball, un espai de relació, un espai de cultura i un espai de diversió. Un equipament com aquest, no ha de tenir retorn econòmic, però sí retorn social: per l'ús intens que en pretenem, i perquè ajudi a resoldre necessitats no cobertes a la nostra ciutat. Ho constato, per exemple, cada vegada que vénen els i les alumnes de 3r d'ESO a veure'm a l'Ajuntament: on podem escoltar música, trobar-nos, fer activitats, ballar? La programació del nou Casal ha de donar resposta a aquesta necessitat: les tardes de divendres i de dissabte han de ser les tardes dels adolescents al Casal, tardes pensades per als nostres ciutadans i ciutadanes dels 13-14 al 17-18 anys.

Una prioritat d'Iniciativa i de la regidora de Joventut, Lídia Muñoz.
Així que vam entrar al govern, la Lídia va assumir la regidoria de Joventut i va plantejar un treball amb dos objectius centrals: elaborar un Pla Jove amb el jovent de Sant Feliu, i remodelar completament les instal·lacions i els serveis del Casal de Joves. En el mandat 2011-15, que vam governar amb CiU, es va elaborar el projecte del nou Casal, i en el mandat 2015-19, que governem amb el PSC, hi hem destinat el finançament i fet les obres. La Lídia ha fet una gran feina de formigueta, per anar incorporant aportacions del màxim nombre d'entitats, grups i joves, i per anar-ho transformant en projecte d'obres i programa de treball. Molts altres temes tenen l'orientació de la Lídia per fer del Casal un espai on els i les adolescents i els i les joves es trobin com a casa seva: l'ampliació de serveis, JovAPP (el carnet jove local), la concepció del bar com espai de trobada i d'activitats culturals, la voluntat d'incorporar els interessos i les expectatives de totes les franges d'edat a què s'adreça el Casal,...

I acabo aquest article com vaig acabar el meu discurs, per visualitzar el retorn social que esperem dels recursos invertits al Casal: que centenars de joves músics acompanyin a Pep Altayó, que centenars de joves artistes acompanyin a Santi Junqué, que centenars de joves estudiants i amants de la lectura acompanyin a Maite Carranza.

Llarga i intensa vida al Casal de Joves de Sant Feliu!!!

Comentaris