Sant Feliu en obres, estiu de 2018: els Plans de Millora de l'Espai Urbà (PMEU) i un repàs general.


A molts passos de vianants de Sant Feliu, hi podeu veure fletxes com aquestes. És la senyalització prèvia a una de les propostes d'obres de millora de l'espai públic presentades per la ciutadania al setembre passat i que posteriorment es van votar al novembre: millorar la mobilitat de les persones cegues adaptant els passos de vianants per al seu reconeixement amb bastó. 

Les propostes més votades al novembre passat es poden consultar aquí, i les hem agrupat en aquests cinc grans apartats:
  1. Creació de zones d'ombra en parcs infantils, mitjançant tendals.
  2. Millores a parcs infantils.
  3. Creació de nous itineraris i nous carrils bici estratègics.
  4. Adequació de diferents passos de vianants per a persones cegues (com el de la foto)
  5. Asfaltat del carrer Marquès de Monistrol.
Aquestes obres començaran el 20 d'agost (la tramitació administrativa derivada de les noves lleis de contractació ha retardat l'inici de les obres unes setmanes) i es recullen en aquest plànol:

1. Zones d'ombra en parcs infantils.
Va ser la proposta més votada. Per començar, es col·locaran tendals de colors en tres parcs infantils: a la plaça Felip Alcántara (al costat de l'ambulatori del Pla i del Salvador Espriu), al parc Llorenç Sans (al barri de Can Bertrand, al costat del xiringuito de davant el camp del Barça) i al parc Europa, al Mas Lluí.
Els serveis tècnics municipals, a més d'aquestes propostes ja votades, valorarà a la tardor la viabilitat de col·locar aquests tendals a altres parcs de la ciutat.

2. Millores a parcs infantils.
Atenent a les propostes i votacions del novembre passat, es faran millores als parcs infantils de Felip Alcántara, de Llorenç Sans (ja ubicats al punt anterior) i del Parc de Can Bertrand, situat al carrer Joana Raspall (quin nom més bonic per a un carrer de Sant Feliu!).

3. Connexió dels trams de carril bici de la Riera de la Salut.
Sant Feliu és una de les tres ciutats que té terme municipal fins al riu i a Collserola (les altres dues són Molins i el Papiol). Tenim una via natural que els ha connectat: la Riera de la Salut. Una riera que, abans de ser canalitzada als anys noranta, havia provocat serioses inundacions. El tractament urbà de la Riera no ha pogut tenir una planificació ordenada, però això no treu que renunciem a què sigui la gran i principal via de comunicació, sobretot a peu i amb bici, entre el riu i Collserola.
Ja hi ha carrils bici als trams de la Salut/Can Calders i de Can Llobera, però calia connectar el barri Falguera, per un costat, i els polígons industrials, per l'altre. Aquesta proposta ha estat la tercera més votada, i comportarà, paral·lelament, la reordenació del trànsit en aquell sector del barri Falguera i la millora de les voreres de l'entorn.

4. Millores en l'accessibilitat per a persones cegues.
Fer una ciutat sense barreres ha estat una "dèria" (en el bon sentit de la paraula) dels dos mandats en què he fet d'alcalde. Sense barreres invisibles (d'aquí la importància de la tarifació social) i sense barreres físiques (d'aquí la importància de l'accessibilitat a tot l'espai públic).
Hem avançat moltíssim en la supressió de barreres per a la mobilitat de persones amb mobilitat reduïda o amb cadires de rodes, però ens queda molt per avançar en la plena accessibilitat de les persones cegues. L'Associació de Discapacitats Físics va presentar una proposta de dotar d'encaminaments als eixos principals de la ciutat, i ha estat una proposta de les més votades. Enguany, s'adequaran totes les cruïlles de la Rambla (com la de la foto que he triat), de Comte Vilardaga i dels entorns dels ambulatoris.

5. Asfaltat del carrer Marquès de Monistrol.
Un dels carrers més transitats del barri de Roses-Castellbell, entre la Rambla i el carrer Carles Buigas.

A més de les obres del PMEU 2018, a Sant Feliu hi ha diverses obres en execució, ja sigui en equipaments municipals o als nostres carrers i places. En faig un repàs per tenir una visió de conjunt de les coses que es fan i de les raons per fer-les.

1) Obres que s'estan fent en l'espai públic:
1.1. Plaça Francesc Macià i C/Brugaroles.
Les obres de remodelació de la plaça van ser aprovades pel ple de l'Ajuntament el febrer de l'any passat (pàg. 51 i següents de l'acta),  amb l'únic vot en contra de Ciutadans. Les obres van començar al novembre del mateix 17 (després de tot el procés de concurs públic, adjudicació, contractació, etc) i en l'actualitat estan molt avançades. La previsió és que s'acabin a finals de setembre. Pel que fa al tram que s'urbanitzarà del carrer Doctor Brugaroles, es preveu que comencin durant el setembre i s'acabin a finals de novembre.
Passejant per la zona i també a les xarxes, algunes persones m'han mostrat opinions molt diferents sobre l'estructura de ferro de la plaça. A qui no ho veu clar, li vull recordar que sota la plaça hi ha un aparcament, cosa que fa impossible que s'hi plantin arbres. Per dotar la plaça de vegetació i també d'ombra, el projecte incorporar aquesta estructura... que ha de ser coberta amb el temps per una mena de jardí vertical que, a més d'esmorteir el soroll, dotarà de verd a la plaça i d'ombra, per exemple, a la seva zona de jocs infantils.

1.2. Plaça Lluís Companys.
Informo d'aquesta obra perquè, tot i que és de promoció privada i lligada a una promoció privada d'habitatge, té com a càrrega urbanística imposada per l'Ajuntament l'ampliació de la plaça Lluís Companys. El projecte d'urbanització va ser aprovat pel ple de l'Ajuntament el juny de l'any passat (pàg. 73 i següents de l'acta), també amb l'únic vot en contra de Ciutadans. Les obres van començar immediatament després, i es preveu que finalitzin al primer trimestre del 2019.
En conseqüència, aquestes Festes de Tardor encara no es podran fer amb la plaça ampliada, i ens haurem de limitar als espais habituals de cada any. Em sap greu, perquè em feia il·lusió tenir la plaça acabada a les meves últimes Festes com a alcalde... però no ha pogut ser: "les coses de palau van despau".... Estic molt content, però, d'haver aconseguit desbloquejar un conflicte urbanístic que feia dècades que s'arrossegava i que permet ampliar enormement una plaça vital al bell mig de Sant Feliu.

1.3. Nova plaça pública al sector Armenteres.
A l'abril de l'any passat es va aprovar inicialment el planejament que afecta a l'antiga masia de Can Boloix i l'antic dipósit municipal de vehicles, en un espai delimitat pels carrers Armenteres, Anselm Clavé i Sant Josep. És un planejament de promoció privada, però que el ple municipal ha de conèixer i votar. A l'abril, la proposta no va tenir cap vot en contra, i les abstencions d'Esquerra, Ciutadans i PP. En el procés d'aprovació definitiva (que correspon a la Generalitat), hi van haver millores que van acabar, al novembre passat, amb l'aprovació d'un planejament definitiu, que només va tenir l'abstenció de Ciutadans.
Les obres van començar al juny, i comportaran la creació d'una nova plaça pública, més o menys a l'alçada de l'anterior dipòsit de vehicles. Finalitzaran a mitjans de l'any 2019.


2) Obres que començaran aquesta tardor en l'espai públic:
2.1. Primera fase de la remodelació del carrer del Pla.
Aquestes obres, que comportaran la renovació total de la vorera en pitjor estat de la ciutat, entre la piscina i el Parc del Llobregat, van ser presentades a la ciutadania al passat mes de febrer, i el projecte es va aprovar el maig del 2018. Actualment estan en fase de concurs públic perquè s'hi presentin les empreses interessades. Es preveu que les obres comencin a l'octubre del 18 i estiguin acabades a finals de març de 2019.
Cal insistir en el fet que són una primera fase d'un projecte més ampli, que s'haurà de dur a terme al llarg del mandat que ve (2019-2023), tal com vam informar als veïns. En la segona fase, s'inclourà també la remodelació de la vorera dels números senars del carrer Jaume Ribas, que no va formar part de la remodelació de la plaça Rafael Alberti.


3) Obres que s'estan fent en equipaments públics:
3.1. Casal de Joves.
Les obres del Casal van començar a finals de 2016, amb la previsió inicial d'acabar-les a primers de 2018. Finalment, però, el procés de completar l'edifici amb tot el que requereix el seu bon funcionament (especialment la insonorització d'espais i la dotació de tota la tecnologia informàtica i audiovisual) ha retardat la seva inauguració, que està prevista per als inicis del proper mes d'octubre. Serà un espai totalment nou i completament equipat per donar servei als adolescents (sí, també als nois i noies a partir de 14 anys) i als joves de Sant Feliu. Una sorpresa molt positiva per a la ciutat!!!

3.2. Centre Polivalent Falguera.
Després de les obres de remodelació de la plaça Rafael Alberti, el Pla d'Inversions del Mandat preveia la remodelació del Centre Polivalent municipal que dóna a la plaça. Les obres van començar al mes de març i es preveu que acabin a finals d'octubre. 

3.3. Cinebaix.
Cinebaix tenia un problema important d'accessibilitat a la planta superior, que ja es va resoldre l'any passat amb la instal·lació d'un ascensor. Tenia, a més, un problema de seguretat amb la coberta, que encara era d'uralita i presentava problemes estructurals que calia abordar. Aquestes obres, acordades en tot moment amb la Cooperativa que gestiona el cinema, s'estan duent a terme en aquests moments.


Ambulatori del Pla.
Tot i no ser una obra municipal, crec que val la pena informar de l'única obra de la Generalitat des de fa anys a la nostra ciutat. La remodelació de l'ambulatori del Pla va començar al maig passat i acabarà, si tot transcorre com està previst, a finals d'any.


4) Obres que començaran aquesta tardor en equipaments públics.
4.1. Centre Cívic Roses.
Fa anys que les entitats que comparteixen el Centre Cívic ens plantegen les limitacions de l'edifici: goteres, un únic ascensor molt mal ubicat, espais desaprofitats, lavabos fora de normes, etc. Sense entrar en una remodelació total, d'un import inassumible en l'actual context, el mes de febrer vam presentar una proposta a les entitats que supera la major part de dèficits del Centre: remodelació completa de la planta baixa, millores de lavabos i ascensors, climatització, etc. El projecte d'obres es va aprovar el mes de juny, i ara estan en procés de licitació. Està previst que les obres comencin entre setembre i octubre, i s'acabaran en un any, tot i que es podrà anar utilitzant parcialment a mesura que es completin espais.

4.2. Camp municipal de futbol Falguera.
Una cosa similar seria aplicable al Camp municipal de futbol de Falguera, encara conegut per molta gent com "los Pajaritos". El que havia de ser inicialment una millora de vestidors (especialment necessària després de l'incendi de l'any passat) s'ha convertit finalment en una remodelació global, amb una entrada separada de públic i esportistes, i un nou edifici de serveis pel costat del Parc del Llobregat, alliberant així els espais de l'Escola Falguera (els lavabos de la qual també seran arranjats).
El projecte d'obres va tenir el vist-i-plau unànime del ple municipal el mes de juny, i ara està en procés d'exposició pública per a l'aprovació definitiva al mes de setembre. Immediatament licitarem les obres, que començaran entre novembre i desembre. Estaran acabades a l'inici de la temporada 2019-20.

Fins aquí, un repàs espero que complet tant de les obres del PMEU com de les obres més importants que s'estan fent o començaran abans que acabi l'any. En un altre escrit, més endavant, exposaré els projectes que s'aprovaran o començaran als inicis de l'any que ve. Per qualsevol dubte o pregunta, com sempre, en els comentaris, tant aquí al blog com al meu mur de Facebook.


Annexos.
Annex 1. Obres decidides amb votació popular en aquest mandat:

2017:
  • Remodelació completa de la cruïlla del carrer Josep Ricart amb el carrer Daoiz y Velarde.
  • Millores en l'accessibilitat de diferents cruïlles de la ciutat, entre les que destaquen la del c/Santa Creu amb c. Joaquim Monmany, la del c. Federica Montseny amb C. Daora o la del c. Josep Ricart amb c. Santiago Rusinyol.
  • Millores diverses al Parc Europa.
  • Creació d'un espai jove i de lleure a la Pineda de la Salut.
2016:
  • Construcció d'una rampa accessible entre l'ambulatori de la Rambla i el carrer Joaquim Monmany.
  • Millores en l'accessibilitat de diferents cruïlles de la ciutat, entre les que destaquen: Comte Vilardaga amb Carles Buhigas; Joan de Batlle amb Clementina Arderiu; Estelí amb Clementina Arderiu; Rupert Lladó amb Sant Josep; Nadal amb carrer de Dalt o Torras i Bages amb Vidal i Ribas. Cal destacar la connexió entre 11 de Setembre i Constitució, en l'accés al pont de la Riera.
  • Millores en camins escolars (Gaudí, Martí i Pol, Franceses i Mercedàries).
  • Diverses millores en paviments i asfaltats.

Annex 2. Obres de millora de l'espai públic des que sóc alcalde de Sant Feliu:


I per seguir els comentaris a Facebook:

Comentaris