Obres d'estiu 2017: a un pas de la plena accessibilitat de les nostres places i carrers!

Volem que aquesta imatge quedi enrere entre aquest any i el que ve de tots els carrers i totes les places del nostre nucli urbà: una vorera que és un obstacle insalvable per a una persona en cadira de rodes i difícil per a tothom amb mobilitat reduïda (gent gran, persones amb cotxet, etc). Volem un Sant Feliu 100% accessible entre aquest any i el que ve per a totes les persones amb mobilitat reduïda i dins el nucli urbà. Ens quedaran dos reptes: estendre l'accessibilitat als polígons industrials i, sobretot, assegurar-la progressivament per a les persones invidents.

Fer accessible aquesta vorera, situada al carrer Santa Creu poc abans de la cruïlla amb Joaquim Monmany, és una de les obres que farem aquest estiu a la nostra ciutat. Va sortir, recordem-ho, de la votació popular que les va decidir, i que ja vaig explicar en aquest escrit del mes de març. Els plànols de les diferents actuacions es poden consultar aquí.

Les he recollit en aquest mapa i les resumeixo tot seguit, com faig cada any a l'inici de l'estiu:
Imatge extreta i adaptada del Butlletí Municipal.

1.
Refer completament la cruïlla dels carrers Josep Ricart, Daoiz y Velarde i Sant Jaume. No explicaré novament el que ja vaig explicar aquí amb plànols inclosos. Però crec que, de la mateixa manera que la rampa de l'ambulatori de la Rambla és l'obra emblemàtica triada per votació popular al 2016, aquesta serà l'obra emblemàtica de les obres d'estiu de 2017.

2. 
Pineda de la Salut. El que ara és un descampat que temps enrere va netejar i reivindicar l'Associació de Veïns de la Salut, es convertirà en una zona verda apta per a totes les edats, però pensada especialment per als joves. Connectarà, a més, el barri de la Salut amb el Parc del Cerdanet i completarà la gran pastilla verda i d'equipaments que va del Parc Esportiu de les Grases fins al Roserar Dot-Camprubí.

3.
Millores al Parc Europa. Es renovarà completament l'enllumenat del camí interior, es renovaran els jocs infantils de les diferents edats i es milloraran els accessos. Vull destacar que, adjacents al Parc Europa, enguany hi haurà dues millores molt importants: l'espai jove i de lleure (inaugurat el 21 de juliol) i l'ampliació fins al límit de terme amb Sant Just, que s'inaugurarà a la tardor. Ho explicava l'any passat en aquest escrit. 

4.
Accessibilitat a la cruïlla Santiago Russinyol amb Josep Ricart. Es tracta d'un pas de zebra de molta longitud, amb pas molt estret a les cantonades (especialment a la més propera a la carretera) i amb un contacte molt deficient entre l'asfalt i la rampa. Recentment hem modificat l'aparcament en aquest indret i hi haurà una ampliació molt significativa de les voreres en la cruïlla que modificarem.

5. 
Accessibilitat a la cruïlla del carrer Roses amb el passatge Fargas. Creació de rampes a les voreres. per tal de fer-les totalment accessibles, tant per a cadires de rodes com per a persones invidents.

6.
Accessibilitat a la cruïlla de Rambla Marquesa de Castellbell amb Laureà Miró. Creació de rampa a la vorera per tal de fer-la també totalment accessible.

7.
Accessibilitat a la cruïlla del carrer Santa Creu amb Joaquim Monmany. És la cruïlla de la fotografia amb què he començat aquest escrit. Se suprimeix la barrera arquitectònica de la foto i, alhora, s'escurça el pas zebra que hi ha a l'inici de Joaquim Monmany, ampliant les voreres en aquest punt.

8. 
Millora del gir del carrer Hospitalet cap a Coll i Alentorn. En aquest cas no es tracta tant d'una millora d'accessibilitat, sinó de seguretat: fer el gir més practicable en aquest punt i evitar així la invasió del carril contrari que ha provocat algun ensurt en aquesta cruïlla.

9.
Canvi de l'stop de la cruïlla del carrer Daora amb Frederica Montseny. També és una mesura més aviat de seguretat i d'ordenació lògica de la circulació, especialment pensant en la prioritat de les cruïlles principals i del transport públic. Ara l'stop és al carrer de més mobilitat (Frederica Montseny) i la prioritat de pas és per als cotxes que pugen des del carrer Daora. Farem el canvi per tal que la prioritat de pas es correspongui amb la lògica de la mobilitat i la seguretat en aquest punt.

Amb les obres de 4 a 9, abordem diversos problemes d'accessibilitat i de seguretat en cruïlles. Encara quedarà alguna vorera sense adaptar, com ara la cruïlla de Doctor Brugarolas amb Josep Ricart, però les abordarem en obres com la remodelació de la plaça Francesc Macià. Pot ser que encara se'ns hagi escapat alguna cruïlla per adaptar, però les buscarem amb lupa (consultant especialment amb els consells de gent gran i de persones amb discapacitat) per assegurar, com deia al principi, que tots els nostres carrers i places en casc urbà siguin accessibles abans d'acabar 2018. També hem encarregat a  la Diputació de Barcelona una revisió i actualització per garantir l'assoliment al 100% d'aquest objectiu. D'altra banda, agrairem també qualsevol aportació ciutadana que assenyali algun punt de Sant Feliu en què cal actuar per assegurar aquest objectiu. 

Finalment, en el plànol he volgut recollir també algunes obres que estaran plenament actives aquest estiu i de les quals he considerat oportú recordar-ne i actualitzar-ne la informació:

10.
Obres a l'Escola Salvador Espriu. Com explica la regidora d'Educació, Mireia Aldana, en aquest escrit al web d'Iniciativa, enguany fem importants obres a l'Escola Salvador Espriu, com també les vam fer l'any passat a l'Escola Arquitecte Gaudí. Són obres de millora que, de fet, correspondrien a la Generalitat, però que el govern del país no pressuposta. No és per falta de recursos ni competències, només cal recordar les importants inversions dels governs tripartits d'esquerres a les nostres escoles públiques (Nadal, Pau Vila, Martí i Pol). Les xifres són clares: l'Ajuntament invertirà entre 2015 i 2019 prop d'1,5 milions d'euros en les nostres escoles públiques... mentre que la Generalitat no arribarà a 100.000€. Clarament, qüestió de prioritats.

11. 
Obres al Casal de Joves. El projecte ja el vaig explicar fa un temps en aquest escrit. Les obres acabaran a finals d'any. L'equipament (mobiliari, so, tecnologia, etc) requerirà entorn de tres mesos, de manera que és previsible que el Casal obri les portes entre febrer i març de 2018.

12. 
Accessibilitat al pont verd. El projecte el vaig explicar també aquí... i parlava d'obres acabades cap a finals de l'any passat. Degut a diversos requeriments d'ADIF, les obres no van començar fins l'abril, i encara les hem hagut d'aturar per atendre noves demandes. Ho explicàvem aquí:
Finalment, les obres han reprès i esperem que no hi hagi noves sorpreses i s'acabin a la tardor.

i 13.
Remodelació de la plaça de la Salut. El projecte de les obres es pot refrescar consultant aquesta presentació:

En tot cas, les obres van segons el calendari previst i és previsible que acabin a cavall de finals d'any del 2017 o inicis del 2018. Vull recordar que, tot seguit, hi haurà una novetat important i que farà de la plaça de la Salut un punt obligat de referència tant per l'art urbà com pel reconeixement a la lluita veïnal durant la Transició: un mural que recordi per sempre l'agraïment que devem als lluitadors i les lluitadores que van guanyar la plaça per al barri, l'espai públic per a la ciutat. 

Hi ha hagut i hi haurà diverses petites obres que milloren els nostres equipaments (teulada del Centre Cívic Roses, ascensor al  Cinebaix, etc) i de manteniment a la nostra via pública (reparacions de voreres, manteniment d'enllumenat, etc). Totes tenen la seva evident importància, però he volgut recopilar i recordar les nou obres votades per la ciutadania i les quatre obres més rellevants de les que estan en curs.

I de cara a les obres d'estiu del 2018?
Per tal que tot estigui a punt d'aquí a un any... cal començar a preparar-ho tot d'aquí a uns mesos. Tot i que ja presentarem informació més precisa, el calendari aproximat tornarà a ser el que hem seguit enguany:

  • setembre: presentació de propostes per part de la ciutadania.
  • octubre: treball intern dels Serveis tècnics municipals per valorar i predissenyar les propostes presentades per la ciutadania, per tal de poder sotmetre-les a votació.
  • novembre: votació de les propostes valorades i acceptades
  • gener-febrer: elaboració dels projectes executius i licitació de les obres.
  • maig-juny: adjudicació de les obres a l'empresa guanyadora en concurs públic.
  • juliol: inici de les obres d'estiu de 2018,

Però, com deia, ja n'informarem properament amb més detall. Finalment acabo, per a qui li interessi amb un recordatori de les obres d'estiu des de 2012, les primeres que vam tirar endavant coincidint amb la posada en marxa de les regidories de barri, la principal via de comunicació per enraonar directament i sense cap mena de filtre amb les associacions i la ciutadania dels diversos barris de la nostra ciutat.

Annex: 
Recordatori d'obres de millora de l'espai públic dels anys anteriors, des que sóc alcalde de Sant Feliu:
- Obres d'estiu de 2016, les primeres decidides per votació popular. 
Obres d'estiu de 2015.
Obres d'estiu de 2014.
Obres d'estiu de 2013.
Obres d'estiu de 2012.

Comentaris

SithWolf ha dit…
i davant d' aquesta necessitat de treure barreres arquitectòniques perquè van omplir Sant Llorenç de pivots de ferro de dalt a baix??? totalment incoherent.