26-M: només falten nou mesos per a unes eleccions municipals enormement importants.

El 26 de maig de 2019 hi haurà les les onzenes eleccions municipals des de la recuperació de la democràcia als ajuntaments, de la qual commemorarem justament 40 anys l'any que ve. Coincidiran, com ja va passar el 1999, amb les eleccions al Parlament Europeu, coincidència que tornarà a passar el 2039 i cada vint anys (20 és el mínim comú múltiple de 4 i 5).

Hi ha dos factors que condicionaran de manera molt clara les eleccions municipals de 2019,
  1. Hi haurà un factor nacional, que podria acabar decidint el vot d'un nombre important de persones: el desenvolupament dels judicis a les persones que són a la presó o a l'estranger per haver promogut, des del Govern, l'abolició de la Constitució i l'Estatut a Catalunya. L'adhesió o el rebuig molt passionals i poc racionals que provoquen en els dos blocs que viuen de la tensió (processistes i PP+C's) pot condicionar alguns? molts? vots a les municipals. Els processistes, sens dubte, intentaran rebaixar el contingut local de les municipals per incrementar el contingut que més els interessa. Serà un element a tenir molt present... i a contrarestar!.
  2. Hi haurà un factor local, que per a Sant Feliu és enormement important i que hauria de ser clau el proper 26-M: les obres del soterrament i la planificació de la superfície. El calendari anunciat pel ministre Iñigo de la Serna i pel president d'ADIF Juan Bravo el 17 de gener de 2018 s'està complint (fins ara) fil per randa, i el nou ministre des de l'1 de juny, José Luis Ábalos i la nova presidenta d'ADIF, Isabel Pardo, han ratificat el compromís que les obres del soterrament comencin a la segona meitat de l'any que ve.
Aquests dos factors se sumaran als factors que sempre estan presents en unes eleccions municipals:
  • un factor molt determinant, sens dubte, és el coneixement i la valoració dels candidats i les candidates a l'alcaldia.
  • un segon factor decisiu és el programa electoral que presentin les diferents candidatures, les propostes concretes presentades i la percepció de com afecten a la gent.
  • el factor personal és molt important en el coneixement i la valoració de les persones que formen la llista o candidatura de cada partit, coalició o agrupació d'electors,
  • pot haver-hi un sector de l'electorat que vulgui fer un vot de càstig o un vot de premi per la gestió global del govern o per alguna actuació concreta en un barri o sector concret.
  • en les municipals pesa menys, però en les generals pesa molt més, el vot ideològic, és a dir, el vot que depèn més de la ideologia de la persona votant que dels candidats o programes concrets que es presentin.
  • el context polític general de cada moment ajuda o dificulta una candidatura concreta. Cal saber que, quan coincideixen amb alguna altra elecció, aquesta coincidència "arrossega" el vot d'un cert sector de votants. I l'any que ve, hi haurà municipals... i europees.
  • finalment, l'hàbit de vot, la inèrcia de vot, la tradició personal o familiar de vot, determina també el vot d'un sector de l'electorat, especialment del més gran.
Sens dubte, però, un factor clau per decidir el vot és la figura del candidat o de la candidata. Com si no s'explica, per exemple, que un partit com ICV tingui a les municipals més del doble del vot que té en les eleccions al Parlament? Espero que, malgrat la tensió política que pugui haver-hi al proper mes de maig, aquest continuï sent un factor determinant a Sant Feliu a les municipals de l'any que ve.

Com estan, a nou mesos de les eleccions, les candidates i els candidats a l'alcaldia?
Foto de LÍDIA MUÑOZ, extreta del seu blog.
No dic cap secret si anuncio que la Lídia és la meva candidata i faré tota la campanya que pugui perquè sigui la primera alcaldessa de Sant Feliu escollida a les urnes. És companya d'ICV, forma part de la direcció nacional de Catalunya en Comú i està liderant, en aquest moment, la posada en marxa de Sant Feliu en Comú, la forma com a la nostra ciutat es concreta el projecte polític que lideren Ada Colau i Xavi Domènech. De fet, la Lídia és encara la proposta d'ICV, però cal que es formalitzi en l'àmbit de Sant Feliu en Comú. Té 37 anys i serà, a més, la segona persona més jove (després d'en Cesc) que, si la ciutadania vol, arribarà a l'alcaldia de la nostra ciutat. És regidora des de 2004: a l'oposició fins a 2011, i al govern des d'aquell any, amb responsabilitats tan importants com Urbanisme, Joventut o Dona. És, sens dubte, qui més capacitat té per gestionar la nostra ciutat en el període d'obres del soterrament. I té, a més de molta preparació, molta il·lusió: ella mateixa ho va explicar aquí.

Foto de LOURDES BORRELL, extreta del seu blog.
Lourdes Borrell tornarà a ser la candidata del PSC, com ja ho va ser al 2011 i al 2015.  Ha governat amb nosaltres en aquest mandat, treball conjunt que valoro molt positivament, com explicaré en un proper article al meu blog. Ella mateixa explica aquí que serà la candidata del seu partit.

Foto d'ORIOL BOSSA extreta del seu mur de Facebook.
El tercer grup municipal amb més vots fa tres anys va ser Esquerra Republicana. L'Oriol Bossa ja va ser candidat d'ERC al 2015 i ho tornarà a ser el 2019. Ell mateix ho explica aquí.

El quart grup municipal amb més vots és Ciutadans. A hores d'ara, encara no és públic el nom del candidat o candidata que optarà el 2019 a l'alcaldia de Sant Feliu.

Foto de JAUME MANYOSES extreta del seu mur de Facebook.
El cinquè grup municipal del nostre Ajuntament és el PDCat. Després d'un procés intern d'eleccions primàries, Jaume Manyoses prendrà el relleu de Rosa Maria Martí. No he trobat encara cap escrit seu o del seu partit que expliqui aquesta decisió.


El sisè grup municipal és Veïns per Sant Feliu. Té dos regidors, i una important crisi interna en aquests moments. Silvestre Gilaberte és actualment el seu portaveu, i ell mateix ha anunciat en un comentari aquí que Juan Antonio Vázquez, que va dimitir al 2010 com a alcalde de Sant Feliu, serà el seu cap de llista al maig de l'any que ve.

El setè grup i el més petit és el Partit Popular, amb una sola regidora, Elisabet Ortega. Com en el cas de Ciutadans, avui encara no es coneix oficialment el nom del candidat o candidata que optarà el 2019 a l'alcaldia de Sant Feliu.

Fins aquí els noms dels caps de llista dels partits que es van presentar al 2015: està per veure si hi ha altres partits que es presentaran per primer cop a les municipals de 2019.

Queden molts mesos, passaran moltes coses... però així que tornem a tota màquina la setmana que ve "a la normalitat", l'activitat política local estarà molt marcada per les municipals del 26 de maig. Iniciativa i Esquerra Unida, i el conjunt dels Comuns, ens centrarem a acabar un mandat intens de molta feina que ha suposat un canvi i millora important a la nostra ciutat, i que té com a "colofon" la preparació del nou Sant Feliu que ha de sorgir després del soterrament. Per a mi, sens dubte, la Lídia Muñoz és la persona més preparada per liderar aquest nou Sant Feliu. Per això, a tothom que m'ho pregunta sempre li dic el mateix:

 a l'alcaldia: de Jordi a Lídia!!!

Comentaris