Què diuen les enquestes a una setmana d'unes eleccions històriques?

Enquestes aparegudes als diaris d'avui diumenge. Molt diferents entre elles, moltes incerteses encara. En totes tres, hi ha coincidència en què CiU no tindrà majoria absoluta (encara ens queda seny suficient..!), però cap coincideix en qui serà la segona força política. I si acabéssim sent nosaltres?

Desitjos personals a part, jo no m'alegro de la davallada del PSC (conec personalment i valoro molt favorablement a Pere Navarro), i m'agradaria que continués amb capacitat d'encapçalar com més aviat millor una alternativa a CiU, de la qual ICV-EUiA haurà de formar part amb una força clara. També conec, per veïnatge i alcaldia, a l'Oriol Junqueras, que també em mereix una opinió favorable, però sempre veig a ERC massa presonera de la seva voluntat ja clarament manifesta de ser l'alter ego de CiU, cosa que em produeix una certa recança, que haig de confessar que decreix amb el temps. M'inquieta la possibilitat que PP sigui segona força política... però molt em temo que les conseqüències de la polarització identitària ens portin a aquest escenari. La millor forma de fer-hi front i evitar-ho és incidir dia sí i dia també que tant PP i CiU, cadascú amb la seva bandera, comparteixen la seva idea d'"Estat mínim", limitat a atendre el que eufimísticament anomenen "ineficiències del mercat" i que simplement vol dir el desballestament de l'Estat del Benestar per tal que sigui l'empresa privada qui gestioni els serveis públics bàsics i reservi per a l'Estat (estelat o rojigualdo) l'atenció als pobres de solemnitat amb criteris de beneficiència (ai ai ai la marató de la pobresa) i no de justícia social. Justament per això, el vot a ICV-EUiA és fonamental: tinc molt present que, no fa massa, tant PSC com CiU van aprovar la privatització de la gestió de l'aigua que bevem a l'àrea metropolitana de BCN (que comportarà importants augments del rebut de l'aigua quan hagin passat les eleccions), amb l'abstenció de PP i ERC i l'únic vot en contra de la nostra coalició. I és que... de què serveixen estructures pròpies d'Estat... per a continuació privatitzar-les?

La Vanguardia:


El Periódico:

El País:
I, finalment, encara algunes qüestions en clau local...:
  • Com evolucionarà el nostre propi vot als diferents barris de Sant Feliu? Quines conclusions treure'n de cara a les properes municipals (tenint en compte que ja ha passat 1/3 del mandat)?
  • Va tocar sostre CiU a les anteriors eleccions al Parlament de 2010? I el PP, va tocar sostre a les eleccions generals de l'any passat?
  • Fins on caurà el vot del PSC? Què implicarà en la crisi local del partit? I de cara a les properes municipals, especialment?
  • Atenció al vot de la CUP i sobretot de Ciutadans: tindran expectatives al 2015, més amb el nom que corre com a possible candidat de Ciutadans llavors? Hi haurà finalment candidatura de la CUP?
  • La tendència a l'alça d'ERC es percebrà també a Sant Feliu i mantindrà les expectatives de recuperació de la seva presència a l'Ajuntament?
Només queda una setmana per a les eleccions... però, en som conscients, molta feina a fer (i la farem!) per la democràcia econòmica i la justícia social.


Comentaris

Anònim ha dit…
Enric

Reflexions interessants en unes eleccions més dominades pel paroxisme que no pas per un debat madur i sensat.

Alguns comentaris respecte als resultats a Sant Feliu.

Caldrà veure com penetra en el nostre municipi l'onada sobiranista. Sant Feliu no és una ciutat especialment agraïda per al nacionalime més radical i CIU pot fer figa i més tenint en compte la corrua de corrupcions que comença a amuntegar.

El PSC podrà resistir o s'ensorrarà fins i tot en els seus feus tradicionals per un vot més convençut amb la unitat?

L'onada espanyolista com a revers a l'independentisme l'aprofitarà el PP per consolidar la seva notable i fidel massa d'electors santfeliuencs?

Iniciativa podrà créixer amb la seva ambigüitat respecte al debat nacional?

El Mejor Unidos de Ciutadans podria trobar un notable forat? Atenció al resultat de Ciutadans en algunes taules de Falguera, La Salut, Mas Lluí i Les Grases.

El món independentista creixerà als barris més enllà del Centre?
Hola, Enric!
Veig que comparteixes curiositats... Hi ha coses que comencen a apuntar a realitats avui encara imprecises, però que apunten alguna cosa de nova. En parlarem dilluns que ve.
Salut!