15 de juny de 2019: primer discurs de la Lídia com a alcaldessa de Sant Feliu.

Imatge de la Lídia Muñoz, extreta del seu propi blog.
Bon dia a tots i totes,

Vull començar agraint. Agraint a tots i totes vosaltres per ser avui aquí, regidores i regidors, ciutadanes i ciutadans, alcaldes que m’heu precedit, parlamentaris com el David Cid, parlamentàries com la companya Jéssica Albiach i altres autoritats. Gràcies a la Júlia Latorre, Síndica de Greuges Municipal, representants del teixit econòmic i de les entitats de Sant Feliu, amigues i amics. Gràcies a tots i a totes per assistir avui, en especial a les meves companyes i companys de partit per ser-hi sempre, i sobretot a la meva família.

Però crec que avui és de justícia que faci l’agraïment especial al Jordi San José, la persona que m’ha precedit en aquesta responsabilitat com alcalde durant els darrers 8 anys. Amb ell Sant Feliu ha comptat amb un servidor públic, amb una idea molt clara del que significava això, treballar per a la gent i al costat de la gent. Una premissa que ha sabut mantenir al llarg dels 28 anys en els que ha desenvolupat responsabilitats en aquest ajuntament.

Amb tu he après el que és governar la ciutat, des de la transformació, des del compromís i amb les prioritats sempre clares. Junts hem contribuït en la construcció d’una ciutat viva, equitativa, bonica i ben planificada, com tu sempre repeteixes, i amb tot a l’abast de tothom. Aquest és el teu llegat que continuarà guiant els nostres passos. Sempre tenint clar que som representants de la ciutadania, i que en cap cas la substituïm.

Amb l’acte de constitució d’avui, iniciem l’onzena legislatura després de 40 anys d’ajuntaments democràtics. L’any 1979, un grup d’homes i dones valentes per primera vegada, en un moment on tot estava per fer i tot era possible, van iniciar l’etapa de la jove, o madura, com diuen alguns, democràcia de la que avui gaudim.

Gràcies al seu esforç, i a l’esforç de molts i moltes altres que van continuar amb la seva tasca, Sant Feliu gaudeix d’un model de ciutat propi, on la cohesió social i l’obsessió perquè Sant Feliu sigui un sol poble hi son sempre presents.

40 anys després de la constitució d’aquell consistori de la recent recuperada democràcia, assumeixo el relleu a l’alcaldia com a dona jove, la primera alcaldessa ja nascuda en període democràtic. I ho faig amb l’orgull de recollir el llegat de les lluites del passat, i alhora posant el focus en les lluites del present i el futur.

Lluites del passat com les que van protagonitzar els nostres avis i àvies, per la consecució de les nostres llibertats i dels nostres drets en uns temps on defensar-los era una heroïcitat.

Lluites com les de la generació dels nostres pares i mares, de la classe obrera i treballadora per a la consolidació de la democràcia de la que hem parlat i per la defensa dels nostres drets socials i laborals, per posar les bases d’un futur millor per a nosaltres, els seus fills i filles.

I lluites recents com les que em van portar a participar activament de la militància en política, com la del “no a la guerra”, la de l’ecologisme o la del dret a l’avortament.

Lluites que van canviar i estan canviant el món, com el 15M, o com la lluita per la preservació del medi ambient i del planeta, que cada cop té més força sobretot entre les generacions més joves, i que és urgent abordar-la seriosament. I també vull fer un especial esment, a una de les lluites amb la que m’identifico plenament, que és la lluita feminista.

El moviment feminista viu un moment de força, després de les mobilitzacions dels darrers 8 de març. Però la força dels atacs contra els drets de les dones també s’ha endurit. En aquest context, encara queda molta feina per fer en matèria d’igualtat i cal que el feminisme impregni tota la nostra futura acció de govern, i a això ens comprometem en aquest mandat.

Perquè després d’aquestes 4 dècades de democràcia, també cal destacar que a Sant Feliu, en el nou mandat que tot just avui iniciem, dels 21 regidors i regidores que ja formem part del nou consistori, hi ha 13 dones i 8 homes.

Aquest ple és doncs la demostració del canvi que s’està operant a la nostra societat, on les dones hem reclamat el nostre espai a l’esfera pública. En 40 anys hem passat d’un ple amb només dues dones l’any 79, a aquesta composició amb una majoria de dones, que per a mi és tot un orgull. I aquest pas endavant també ha estat possible gràcies a dones compromeses en la lluita pels nostres drets, algunes visibles, i moltes, la majoria, invisibles.

La rellevància d’haver nascut i haver-me format en democràcia, doncs, té una significació personal important, en un temps en que cal renovar formes i enfocaments, i assumir un nou impuls, sense perdre la connexió amb les persones que abans han participat en la construcció en aquest repte.

Aquesta nova mirada és la que vull traslladar en el meu mandat, la mirada d’un ajuntament més jove, plural, que aprofiti el llegat de transformació dels darrers quaranta anys, renovant i actualitzant reptes. Una nova configuració que ha de servir per donar aquest impuls a una renovació de les nostres institucions que la ciutadania està reclamant des de fa temps.

Una nova mirada, però, que es nodreix de la meva experiència adquirida en el meu pas per l’Ajuntament, primer a l’oposició, amb l’Àngel Merino, company i mestre, i després al govern de la ciutat. Una tasca de govern de la que estic especialment orgullosa, sobretot de la gran feina feta en els darrers 8 anys, on personalment, com a regidora de joventut, dones, participació i finalment amb la presidència de l’Àrea de Territori, he tingut la sort de treballar amb regidors i regidores de diverses forces polítiques, amb qui sempre ens ha unit la voluntat de treballar per un Sant Feliu millor.

I en aquest nou mandat, compartirem aquesta voluntat de continuar millorant la nostra ciutat i la vida de la gent, amb els companys i companyes d’Esquerra, amb els que hem arribat a un acord en clau local, centrat en les línies programàtiques estratègiques compartides entre ambdues forces, i en una agenda transformadora per a la nostra ciutat.

Un pacte fruït de l’essència del que és la política, saber arribar a consensos i a acords. Una capacitat, la de bastir acords i consensos, que és absolutament imprescindible en situacions com l’actual, on la composició del nostre consistori impedeix que una sola força governi en solitari.

I vull manifestar la meva més ferma voluntat de treballar per continuar trobant aquelles coincidències amb la resta de forces polítiques, que entenc i defenso que és el que s’ha de fer en benefici de la ciutat.

Més enllà de les possibles diferències ideològiques, sé que el treball a favor de la ciutat ens continuarà unint, com ja s’ha fet en fet aquest anterior mandat, i com ha exemplificat, la Ponència Unitària del Soterrament, on totes les persones representants dels partits locals, hem fet equip per abordar amb èxit el repte més important que té Sant Feliu.

Un soterrament que és patrimoni de tota la ciutat, que s’ha aconseguit gràcies a la lluita constant de la ciutadania al carrer, i de tots i cada un dels partits que han tingut presència al consistori en el terreny polític. Ara, amb la licitació en fase final, hem garantit que les obres comencin a finals d’aquest any.

També com sabeu s’ha realitzat un procés participatiu per conèixer els requeriments de la ciutadania, que s’han incorporat al concurs per a la urbanització de l’espai alliberat per les vies. I ara, properament, aquest mes de novembre, la ciutadania podrà decidir el projecte d’urbanització que prefereix per a Sant Feliu, en una consulta ciutadana pionera.

El soterrament que Sant Feliu vol i necessita, protagonitzat per la seva gent, i amb un consistori que vetllarà, en especial des del govern, per a la seva consecució i el bon funcionament de la ciutat durant les obres.

De la mateixa manera que el soterrament és important, en aquest mandat continuarem posant les persones en el centre de la política.

Això vol dir, lluitar contra la segregació escolar i promoure l’equitat educativa, amb més i millor escola pública. També vol dir fer de l’acció cultural una estratègia de ciutat, i garantir la pràctica esportiva, i la promoció d’una ciutadania activa.

En definitiva, una ciutadania plena i solidària, amb acolliment i atenció a les persones, sigui quina sigui la seva procedència i condició, on les persones estiguin al centre de la política. Batallarem per una ciutat on la diversitat, l’amor lliure o la identitat de gènere, siguin totalment respectades, perquè som una societat plural i diversa, el que som, i el que representem.

També vetllarem pel dret al treball i per una economia al servei de les persones, fent èmfasi en l’acompanyament en l’emprenedoria i al teixit econòmic, i promovent el cooperativisme i les iniciatives d’emprenedoria social. Perquè sense feina, no hi ha independència econòmica, i sense independència econòmica, no hi ha autonomia personal.

Com també cal treballar sense descans per garantir l’autonomia personal de les persones amb diversitat funcional.

Treballarem per Una ciutat que tingui cura de les persones grans, i que atengui les necessitats del jovent. Amb projectes per a detectar i ajudar a les persones grans vulnerables, i amb polítiques valentes en matèria de joventut, que consolidin el gran pas endavant que hem fet amb la consecució del nou Casal de Joves i la seva posada en marxa.

I tot això, des d’una òptica feminista, des de l’atenció a l’espai públic -perquè volem ser lliures, no valentes-, fins l’atenció a l’infància, impregnant, com he dit abans, tota la nostra acció de govern de violeta.

Perquè estimo Sant Feliu i per a mi, estimar Sant Feliu vol dir traslladar a la política municipal tots aquests valors que defensem.

I per últim, acabo amb un dels reptes més importants a dia d’avui, que és la defensa del dret a l’habitatge. Hem treballat i treballarem per a la construcció d’un parc públic d’habitatge, per a que l’habitatge sigui un dret i no un luxe, per a que no hi hagi cases sense gent, i gent sense casa, perquè tenir una llar, és un dret fonamental per tal de poder construir una vida plena.

Finalment, m’agradaria acabar amb una frase de Rosa Luxembourg, de la que enguany commemorem els 100 anys de la seva mort, del seu assassinat, i que ja vaig utilitzar en la meva presa de possessió com a regidora al juliol de 2015.

Vull repetir-la perquè crec que resumeix el que ens queda per fer, perquè seguirem lluitant per un món on siguem “socialment iguals, humanament diferents, i totalment lliures”.


Visca Catalunya!!
Visca Sant feliu!!

Comentaris