Fet als barris (8/8): al novembre, el barri Centre!


Darrer dels vuit capítols de "Fets als barris". Dedicat al barri Centre o de Can Nadal, com li volguem dir. El barri on vaig néixer, fa seixanta anys. Pràcticament, tot el Sant Feliu de fa seixanta anys, quan no arribàvem a deu mil habitants.

Vaig néixer al carrer que llavors es deia General Moscardó, i abans i després es va dir Pi i Margall. En una casa llogada a la Sra. Dolors de cal Cagarraïms, compràvem el pa a la Puríssima, la verdura i la fruita a cal Mataporcs, el menjar per als conills a cal Graner, el peix, el pollastre i la carn a la Plaça, els queviures de cada dia a ca la Júlia. Ma mare havia treballat, des dels deu anys, a cal Corrons i mon pare des dels catorze a l'Alumini i des dels vint a la Matacàs, en un Sant Feliu que, tret dels carrers Sant Antoni i Santa Maria, s'estenia entre el carrer Falguera i la via del tren. Un Sant Feliu on a la tardor se sentia l'olor de la premsada del vi als Pagesos, als carrers on jugàvem calia aturar-nos quan passaven els carros de cal Puntaire o de cal Roldan, per Setmana Santa tot era silenci, per Corpus tot eren catifes de flors i per Sant Joan cada carrer tenia la seva foguera.

Aquell Sant Feliu es reflecteix en aquest vuitè capítol en l'Àngels Prats, la gran de cal Cagamànecs. L'acompanyen un santfeliuenc nascut a Can Calders i a qui li agrada calar foc a la Salut, en Carles Muñoz, i un santfeliuenc tan "nouvingut" com imprescindible, l'Esteban Barbaría, l'ànima de l'Ateneu.

Parlen de tot: d'aquell Sant Feliu i del Sant Feliu del segle XXI, del comerç, del soterrament, de les festes, de la mobilitat. de la nostàlgia i de la modernitat. Apunten temes que caldrà tenir present: la visibilitat de la diversitat (menor que en altres barris), l'ordenació del trànsit (que requereix segurament alguna reflexió a fons en aquest sentit), l'aberració de les vies a cel obert, etc.

Amb aquest capítol, es tanquen les reflexions de vint-i-quatre persones sobre el seu entorn vital, sobre el seu primer àmbit de relació social. Personalment, crec que han valgut molt la pena les seves vivències, opinions, reflexions. Reitero les meves felicitacions pel gran treball conjunt de Fet a Sant Feliu Skrei Studio... i els suggereixo que vagin pensant en alguna altra fructífera col·laboració!!!


Annex:
Finalment, recordo els enllaços als videos i els apunts de cadascun dels set barris anteriors:

Comentaris