Ple d'octubre: moció d'ICV-EUiA i PSC sobre la situació política actual.

Foto de Marc Rius al Fet a Sant Feliu.

Una setmana abans de cada ple, es reuneix la Junta de Portaveus, formada per l'alcalde i els portaveus dels diferents grups municipals. D'aquesta manera, es garanteix que tothom té coneixement de tots els punts que es debaten al ple i s'acaben de prendre decisions sobre el seu funcionament. També s'hi presenten les mocions que debatrà el ple. 

En la darrera Junta de Portaveus es van tancar les diverses mocions que fan referència al procés i que es debatran aquest mateix dilluns, al ple d'octubre. Iniciativa-Esquerra Unida i el Partit Socialista en vam presentar conjuntament una, que tot seguit reprodueixo. Evidentment, els fets d'ahir (proclamació de la República, activació del 155 i convocatòria d'eleccions per al 21-D) fan que estigui desfasada, però en la mesura que es debatrà i votarà, i que reflecteix bé el "mínim comú denominador" dels dos grups del govern, crec que val la pena compartir-la.



Les actuacions policials del dia 1 d'octubre, desallotjant violentament els milers de persones que de forma pacífica es van aplegar en els espais de votació, són absolutament inadmissibles i són una violació de drets civils i polítics, com el de manifestació i el de llibertat d'expressió, així com un atac a la convivència de la societat catalana.

Les decisions adoptades pel Parlament de Catalunya els passats 6 i 7 de setembre es van situar clarament fora de l'Estatut de Catalunya, provocant un xoc de legitimitats que ha precipitat la situació de risc evident en el que ara mateix es troben les institucions catalanes.

La inacció política practicada, des de fa anys, pel Govern Central encapçalat per Mariano Rajoy juntament amb el fet de fiar-ho tot a la resposta jurídica i policial ha estat i és una estratègia irresponsable que ha derivat en comportaments autoritaris i que a més s'ha demostrat absolutament contraproduent, donant lloc a l’actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l'Estat el dia 1 d'octubre.

Des del mateix dia 1 d'octubre s'han succeït fets cada cop més preocupants, com la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela de decretar presó sense fiança per al president de l'ANC Jordi Sánchez, i el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, per un presumpte delicte de sedició.

Considerem que de la resposta donada pel president del govern de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment del Govern Central es dedueix que el passat 10 d'octubre no es va declarar la independència de Catalunya; i que la posada en marxa per part del govern del PP de l'article 155 de la Constitució, que implica la intervenció de les institucions catalanes, ha fomentat encara més el malestar i la incertesa que avui es viu a Catalunya i ha fet més evident la necessitat d’afavorir una solució negociada, renunciant a mesures de caràcter unilateral.

Per tot això, els grups municipals d’ICV-EUiA i PSC, proposen al Ple l’adopció dels següents

ACORDS:

  1. Mostrar la solidaritat de l'Ajuntament de Sant Feliu amb les persones que van resultar ferides com a resultat l’actuació desproporcionada dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat el dia 1 d'octubre, així com amb els municipis afectats pels danys.
  2. Exigir la llibertat immediata del president de l’ANC, Jordi Sánchez, i del President d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonats el 16 d'octubre, quan la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar de forma desproporcionada presó sense fiança per un presumpte delicte de sedició.
  3. Expressar el suport a tots els càrrecs electes de Catalunya que, d’una forma o altra s’han vist afectats per accions o reaccions al voltant de la convocatòria de l’1 d’octubre, tant per promoure l’exercici del dret a decidir com per qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica, emparats en els principis fonamentals d’autonomia local i dret a la participació política.
  4. Exigir la retirada immediata dels efectius dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat destinats a Catalunya de manera excepcional.
  5. Manifestar que la Declaració Unilateral d’Independència es un pas que allunya la resolució del conflicte, i fins i tot el pot aprofundir. De manera que instem el President de la Generalitat de Catalunya a que no faci efectiva la DUI ni la posi a votació al Parlament de Catalunya.
  6. Rebutjar l'aplicació de mesures excepcionals derivades de l'activació de l'article 155 de la Constitució i exigir al govern de l’Estat que desactivi les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya, perquè vulneren principis constitucionals i estatutaris bàsics, i perquè en res ajuden a recuperar la normalitat democràtica al nostre país.
  7. Instar el Govern Espanyol i a la Generalitat de Catalunya a seure en una taula de diàleg; que esgoti fins al darrer moment totes les possibilitats de diàleg per tal de buscar solucions polítiques al conflicte. Unes solucions que permetin a la ciutadania decidir el seu futur de manera acordada i democràtica.
  8. Traslladar aquests acords al president del govern de l’Estat Espanyol, al President de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya, al President del Parlament europeu, als grups polítics del Congrés, Senat, Parlament de Catalunya i Parlament Europeu i a les entitats municipalistes de Catalunya.

Comentaris