dimarts, 2 de juliol de 2013

01/07/2013: el meu discurs a l'acte d'homenatge a Joana Raspall al Palau de la Generalitat.(1. Salutacions i benvinguda)
Molt Honorable President
Honorables consellers
Estimats familiars de la Joana,
Benvolgudes autoritats,
Senyores i senyors

(2. Joana Raspall i Sant Feliu)
Deixin-me que comenci dient el que, aquest matí, he pogut expressar personalment a la Joana a casa seva: moltíssimes felicitats, Joana, en el dia que fas 100 anys i moltíssimes gràcies, Joana, per la teva tasca en aquests 100 anys.

Ara fa justament un any, el ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va proclamar per unanimitat i de manera solemne que aquest 2013 seria l’Any Joana Raspall. Un any amb molts moments importants, amb formats molt diversos, que ha de tenir tres moments destacats:

  • El 21 de febrer, l’acte inaugural, a Sant Feliu,
  • Avui, 1 de juliol, en aquesta commemoració al Palau de la Generalitat, presidida pel nostre President,
  • I, finalment, el 29 de novembre, l’acte de tancament, també a Sant Feliu, i amb la presidència dela Molt Honorable Sra. Núria Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya

Transcorregut ja mig any, i amb aquesta sala plena de gent que estima la Joana i vol valorar i reconèixer la seva persona i la seva obra, vull posar de manifest, com a alcalde de Sant Feliu, dues breus notes del que podríem considerar un amor feliçment correspost entre una gran ciutadana i la seva gran ciutat.

D’una banda, l’amor de Joana Raspall pel seu Sant Feliu.
La Joana encara em deia aquest matí, “estimo Sant Feliu”, “estimo la gent de Sant Feliu”. I aquest amor l’ha concretat en activisme cultural i cívic per a la seva ciutat. Va ser la primera presidenta de l’Associació de Veïns del seu barri, va ser presidenta d’una entitat cultural històrica com el Centre Parroquial, va ser una de les impulsores del Congrés de Cultura Catalana, de les primeres classes de català a Sant Feliu, de les tertúlies literàries que tenen lloc a la nostra ciutat, del premi Martí Dot de poesia,... I més enllà, la seva presència a tots els actes culturals de Sant Feliu, la seva disponibilitat per atendre els nostres escolars, els nostres joves i grans activistes cívics i culturals. Gràcies pel seu exemple i ànim per a tothom.

De l’altra, l’amor de Sant Feliu per la Joana Raspall
La Joana té, a Sant Feliu, tots els reconeixements institucionals que atorga l’ajuntament, i tots els reconeixements emocionals que atorga la ciutadania. L’acte del 21 de febrer, va ser un regal a la Joana en què van participar, a través de la poesia, la música i la dansa, desenes de persones de totes les edats, de tots els barris de la nostra ciutat. El dia de Sant Jordi, a la plaça de la Vila de Sant Feliu, centenars de persones li van oferir un homenatge espontani i merescut, davant del qual, com ella sol fer, només repetia que no havia fet pas tant com per merèixer tan afecte. En aquest moment, estic molt content de poder concentrar i poder tornar a transmetre, com a alcalde de Sant Feliu, tot aquest afecte de Sant Feliu a la Joana.

(3. Agraïments i cloenda)
Sant Feliu estima la Joana com la Joana estima Sant Feliu. Com deia, un amor feliçment correspost que ha estat inusualment llarg i fructífer.

Un amor que no se’ns quedarà callat als llavis, sinó que hem volgut proclamar-lo als quatre vents i hem volgut escampar-lo, generosos com som i coneixedors de la seva vàlua, per tot el nostre país, per totes les terres de parla catalana, per totes les cultures que saben apreciar la bellesa de les paraules i el valor del seu contingut. Gràcies a totes les entitats de Sant Feliu i a totes les entitats de la cultura i de l’educació del nostre país que ho estan fent possible.

Avui celebrem els cent anys d’una gran santfeliuenca, d’una gran catalana, d’una gran escriptora, d’una gran activista cívica i cultural, d’una grandíssima persona.

Per tot això, i per la sort d’haver-ho pogut gaudir i compartir amb tu tants anys, en nom de tota la ciutat de Sant Feliu i com una veu més de tot el nostre país, moltes felicitats pel teu centenari, i moltíssimes moltíssimes gràcies, Joana!

1 comentari:

peludo38 ha dit...

El Jordi como siempre, defendiendo a sus conciudadanos de Sanfeta, y con el respeto debido y sin hacer ningún acto político aprovechando que el Llobregat pasa por Madris, je, aceptenme la bromita, pero este tipo se hace apreciar y creo que este pueblo se lo merece y conste que mis preferencia políticas no son las suyas, se acercan pero antes me deben demostrar algo más, Jordi una abrassada¡¡¡¡¡¡¡