Què vol dir.... EN BONES MANS? Què vaig dir a l'acte de presentació de la candidatura?



"EN BONES MANS!".

Aquest és el lema que vam presentar avui fa una setmana, el dia 4 de maig. És el video que vam presentar aquell dia. És el que resumeix la candidatura que també vam presentar el 4 de maig.

Després de la brillant presentació de Josep Maria Monés, em va tocar la meva intervenció, obrint un acte que va ser fantàstic. Com sempre, sense papers. Però també com sempre, amb un guió previ i personal del que volia dir. Així que la cosa devia anar més o menys així:

Companyes i companys, veïnes i veïns, amigues i amics,

Aquests dies estic tancant un cicle de 28 anys de la meva vida al vostre costat i al servei de la ciutat que estimem.

Quan vaig entrar a l’Ajuntament al 1991, Sant Feliu estava llavors en unes mans immillorables. Des de la recuperació de la democràcia als ajuntaments ara fa 40 anys i que celebrarem justament d’aquí a un mes, Sant Feliu estava en mans de gent que admirava, que admiro: Cesc Baltasar, Maria Comellas, Jaume Bosch, Angel Merino, Alejandro Huerga, que admirava i que enyoro, com el Juan Sánchez o el Toni Amigó. Juan, Toni, com us trobem a faltar! El meu primer gran acord d’aquells grans primers anys va ser al 1993 la municipalització de les escoles bressol.

Ara que estic a punt de sortir de l’Ajuntament al 2019, estic convençut que deixo Sant Feliu en unes mans immillorables: la dels homes i dones que avui coneixerem, i que encapçala qui ha estat la meva mà dreta i també la meva mà esquerra a l’Ajuntament: la Lídia, la Lídia Muñoz. El meu darrer gran acord d’aquests grans darrers anys ha estat l’aprovació del primer edifici d’habitatges amb serveis per a la gent gran al Mas Lluí, fa només quinze dies.

Primer gran acord que he volgut destacar: escoles bressol, atenció a la infància. Darrer gran acord que he volgut destacar: habitatges amb serveis per a la gent gran, atenció als nostres avis i àvies.
Hem estat i volem continuar sent una ciutat que atengui als infants i a la gent gran. Hem estat i volem continuar sent una ciutat cuidadora.

Una ciutat cuidadora es fa amb mans cuidadores. Les mans cuidadores són bones mans. Aquesta candidatura està plena de mans cuidadores: des de les mans del meu metge de capçalera, en Sebastià Vignoli, fins a les mans del vicepresident de la Creu Roja, en Pedro Gómez, fins a les mans acollidores de qui tan bé coneix l’acolliment familiar, com la Noelia Fontana, fins a les mans que atenen i mimen els animals abandonats o maltractats, com la Tere Rodríguez.

Les bones mans, a més de cuidadores, són treballadores. Aquesta candidatura està plena de mans treballadores. Des del món de l’ensenyament, el meu món, com en Juan Carlos Arias, l’Àngel Merino o el Paco Romero. Des de l’activitat professional innovadora, com en Xavier Aranda. Des del món del sindicalisme i la defensa dels drets dels treballadors, com la Loren Rider o l’Aurora Huerga.

Les bones mans també són creatives. Bones mans creatives fan ciutats creatives. La nostra candidatura té les mans creatives de la música i la dansa en totes les seves formes, com la Laura Aguilera, o l’Ezequiel Tejero, de la literatura en totes les seves formes, com la Maite Carranza o la Mercedes Losada. Les mans diversament creatives de persones com en Pasqual Padilla

Sant Feliu també és una ciutat reivindicativa i solidària. La unitat i la persistència en la lluita ens identifica i ens ha permès assolir col·lectivament el somni del soterrament, que ben aviat es farà realitat si està en totes aquestes bones mans. Les bones mans són també mans lluitadores i solidàries. Com les de la Mari Luz Castro, tan activa en la lluita pel dret a l’habitatge, com les de la Rosa Maria Maristany, tan activa en la lluita pel dret de cada persona a ser i estimar com vulgui; com les del Jorge Rodríguez, actiu en la lluita pel dret a l’educació; com la Isabel Calvo, tan activa en el moviment veïnal que ens ha permès gaudir de la ciutat que tenim.

Les nostres mans són valentes i plurals. Mans valentes que es van oposar a la corrupció allà a Colòmbia, com les d’en Jhon Jairo, mans valentes, mans valentes que van defensar la República i ens van lliurar la democràcia, com les d’en Pere Codorniu, mans amb la valentia dels joves que volen fer un món més just i sostenible, com les de l’Albert Martínez o la Mariona Giralt.

Bones mans són també les mans expertes de les persones que saben què tenen entre mans. Vull agrair el treball i la dedicació de les mans expertes amb qui he treballat en aquests vuit anys que he tingut l’honor de ser l’alcalde de la meva ciutat: la Cinta Daudé, la Conxita Fernández, la Mireia Aldana, en Manel Leiva, en Manel Martínez i, per descomptat, de la Lídia Muñoz.

Les bones mans només es tanquen per tornar-se puny tancat i en alt. Bones mans són mans acollidores i obertes. Mans per ser més, per fer més, per ser millors, fer millor les coses. Hem sabut unir més sensibilitats d'esquerres amb els companys i les companyes de Podem, ampliant el que ha estat Iniciativa i Esquerra Unida, que al seu torn ja havien ampliat el que originàriament era el PSUC. Les bones mans són mans conscients i capaces que cal sumar més mans.

Finalment, bones mans són mans honestes, mans netes. En 40 anys d'ajuntaments democràtics, cap dels homes i dones que han format part de les nostres llistes ha tingut un sol cas de corrupció. Només jo he vaig estar imputat per onze transferències de 235€ de la Federació de Municipis, que es van aclarir als tribunals i es van arxivar. Com podia corrompre's algú que, com en Cesc, la Maria Comellas i la Maria Jesús Bono van lliurar solidàriament tots els diners que ens van tocar amb la Loteria de Nadal de fa poc més de vint anys?

Les mans de la Lídia Muñoz resumeixen tot això que us he volgut transmetre i explicar: mans cuidadores i creatives, des de la seva responsabilitat amb dones i joventut; mans treballadores, valentes i expertes, des de la seva responsabilitat a urbanisme i en la coordinació de tots els temes relatius a habitatge i soterrament; mans obertes, capaces d'incorporar la nova gent que s'ha afegit a un projecte de llarg recorregut per darrera i per davant; mans netes, sempre netes.

Volem que Sant Feliu sigui una ciutat cuidadora, treballadora, creativa, solidària, valenta, experta.
Amb la candidatura de Sant Feliu en Comú Podem, estic convençut que tenim les millors mans cuidadores, treballadores, creatives, solidàries, valentes, expertes, obertes, honestes, netes!

Amb aquesta candidatura, Sant Feliu en molt bones mans!

Amb la Lídia Muñoz, Sant Feliu en les millor mans!!!

Després, parlant amb la Lídia, la presentació dels candidats i les candidates la va acabar fent ella i, al final, el que vaig dir va ser el que podeu veure aquí.