Eleccions del 26 de maig: caldria evitar dos riscos innecessaris.

1/2
Imatge extreta del Butlletí Digital núm. 65
Aquesta imatge és del ple extraordinari del 16 de desembre de 2010, quan Juan Antonio Vázquez va plegar de manera sorprenent i inexplicada. Disculpeu la qualitat: malauradament, les excel·lents galeries fotogràfiques del Fet a Sant Feliu no van començar... fins a una setmana més tard. En aquell moment, compartien govern PSC i CiU. Tres dels protagonistes d'aquella foto, els tres llavors al PSC, aspiren a l'alcaldia en les eleccions del proper 26 de maig:
  • Lourdes Borrell, que segueix fidel a les sigles del PSC,
  • Xavier Alegre, que ja va canviar fa cinc o sis anys de les files socialistes a Ciutadans,
  • Juan Antonio Vázquez, que acaba de sorprendre'ns presentant-se com a cap de llista de Veïns.
En el passat van compartir partit i van compartir govern. Si els resultats electorals els fossin favorables, no és descartable en el futur un nou acord tripartit entre tots tres. Estic segur que és el que somien Vázquez i Alegre. Sé que no és el que desitgen molts i moltes socialistes, que traslladarien segur a Sant Feliu el "Con Rivera, no!"... però un possible "regreso al pasado" en el futur és un risc que jo crec que caldria evitar.

2/2
El retorn a 2010 no és l'únic risc a evitar (sempre en la meva estricta opinió personal) en aquestes municipals. Hi ha una altra combinació de govern en el passat que, si els resultats electorals els fossin favorables, a algú se li podria passar pel cap: el retorn a 2003.
Pàgina 12 del Butlletí d'Informació Municipal núm. 412

No tinc cap foto d'aquell 15 de juny de 2003. Però no costa gaire recordar-lo: amb Àngel Merino vam guanyar les eleccions... però el govern el van formar PSC, CiU i ERC. Per als socialistes, es produïa a Sant Feliu el que ja havia passat a tants altres municipis del nostre entorn: el somiat "sorpasso" als comunistes. Encara recordo un míting a les eleccions de 1991, a la plaça de la Vila, on un candidat cridava: "hay que echar a los comunistas, que ya no los quieren ni en Moscú!", "hay que votar a los socialistas, porque mientras haya un alcalde comunista en Sant Feliu no tendremos el soterrament!". Per a ERC, un altre somni: "la caiguda del castell". I CiU, com fins al 2015, eterna beneficiada dels conflictes històrics entre les dues grans forces polítiques de l'esquerra a Sant Feliu. Confluència d'interessos que ningú s'esperava en un moment que ningú s'esperava. I el van aprofitar.

Es podrien donar 1/2 i 2/2 el 27 de maig?
A Sant Feliu no tenim govern amb majoria absoluta des de fa vint anys. En Cesc va governar pràcticament sempre en solitari, amb un acord voluntari amb els socialistes al 1996, que es va estendre a ERC al 1999. Des de llavors, sempre hem tingut governs de coalició:
  • 1999-2003: alcaldia ICV, amb acord de govern amb PSC i ERC.
  • 2003-2007: alcaldia PSC,amb acord de govern amb CiU i ERC.
  • 2007-2011: alcaldia PSC, amb acord de govern amb CiU i, inicialment, amb ERC (fins novembre de 2008)
  • 2011-2015: alcaldia ICV-EUiA, amb acord de govern amb CiU.
  • 2015-2019: alcaldia ICV-EUiA, amb acord de govern amb PSC.
És evident que de les eleccions del 26 de maig en tornarà a sortir un govern de coalició. Jo ja he dit la meva preferència personal: reeditar l'acord de govern amb el PSC, que ha funcionat molt bé aquests 4 anys. Però això dependrà de tres coses: dels resultats electorals, de la decisió de l'assemblea d'En Comú Podem i de la pròpia decisió del PSC.

Per tant, caldrà parlar de pactes (i molt!) en aquesta campanya electoral. I jo avanço el que, ara ja no parlo a títol personal sinó per l'acord a què hem arribat a Sant Feliu en Comú Podem, la nostra política de pactes passarà per:
  1. Un pacte d'esquerres per a una ciutat d'esquerres,
  2. Un pacte amb qui assumeixi de manera més clara el programa de Sant Feliu en Comú Podem.
Per a mi, és imprescindible que cada partit expliqui amb tranquil·litat i transparència quina serà la seva política de pactes a la nostra ciutat. I si l'electorat de Sant Feliu, essent-ne conscient, vol assumir pactes/riscos que jo considero evitables i innecessaris... doncs respecte a les urnes, que per això sempre manen!!!

Comentaris