Protegir Collserola i el Parc Agrari, protegir el medi natural: una política metropolitana.



Els 36 municipis que formem l'Àrea Metropolitana de Barcelona tenim la sort de compartir dos espais naturals de grans dimensions i importància: Collserola i el parc agrari del Llobregat. 

El parc natural de la Serra de Collserola està gestionat pel Consorci del Parc de Collserola, format per la pròpia Àrea Metropolitana, la Diputació, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona,  Cerdanyola, Esplugues, Molins, Montcada, el Papiol, Sant Cugat, Sant Feliu, i Sant Just,. En l'actualitat, està presidit per Mercè Conesa, presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat.

El parc agrari del Llobregat està també gestionat per un consorci, el Consorci del Parc Agrari, amb una composició també molt representativa: Diputació, Generalitat, Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i els ajuntaments de Castelldefels, Cornellà, Gavà, l'Hospitalet, Molins, Pallejà, el Papiol, el Prat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan, Sant Vicenç, Santa Coloma i Viladecans. Inicialment l'Àrea Metropolitana no en formava part, però en l'actual mandat, amb l'Ada Colau com a presidenta, hem formalitzat la petició d'ingrés al Consorci  que serà qüestió de setmanes. En l'actualitat, està presidit per Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Just Desvern.

Com es pot veure, només el Papiol, Molins i Sant Feliu tenim terme municipal a Collserola i al parc agrari, i els ajuntaments formem part dels dos consorcis.

Tant Collserola com el Parc Agrari tenen una legislació específica, i que obliga a tots els ajuntaments i les administracions que en formem part:
El 27 de febrer de 2017 hi va haver una reunió a la seu del Consorci del Parc Agrari, a la masia de Can Comas, al Prat. Allà els alcaldes i alcaldesses vam traslladar a la presidenta de l'Àrea Metropolitana, algunes peticions molt importants per al futur del parc agrari. Des de temes immediats, com el control de la fauna salvatge, fins a temes de fons, com ara la protecció del parc en el Pla Director Urbanístic (PDU) que marcarà la normativa urbanística per a tota l'Àrea en un futur immediat o la necessitat d'unificar el control, les inspeccions i la disciplina en els 13 municipis del Parc, actualment en mans de cada ajuntament.

Els compromisos assumits en aquella reunió de fa un any s'estan complint un darrere l'altre. En el ple de l'ÀMB d'aquest mes de març n'hem aprovat un de molt important: la centralització de la disciplina urbanística a Collserola i al parc agrari a l'Àrea Metropolitana. Jo mateix, com a portaveu del grup d'Entesa, ho vaig voler destacar: passarem de la suma de tretze polítiques municipals no sempre coincidents, a una veritable política metropolitana de protecció del medi natural. Si la legislació és de caràcter supramunicipal i ens compromet als vint municipis que formem part d'algun dels dos espais naturals, és molt positiu la disciplina urbanística també s'executi amb caràcter global i amb una responsabilitat clara i assumida per tothom. És, en definitiva, el que els ajuntaments vam demanar el febrer de l'anys passat. 

Aquest acord del ple de l'Àrea Metropolitana va tenir un suport amplíssim. Cap vot en contra, les úniques abstencions del PP i de la CUP, i el vot favorable del govern metropolità (Entesa (1), PSC i ERC), Ciutadans, PDCat i les alcaldies independents de Barberà i Torrelles.

Com a alcalde de Sant Feliu, faig una valoració molt positiva d'aquesta decisió. Properament, en el ple de l'Ajuntament haurem de formalitzar el nostre acord en delegar a l'ÀMB la gestió de la disciplina urbanística. Estic segur que serà un salt qualitatiu molt important, coincident en el temps amb el Pla local de Protecció del Parc Agrari, que ara mateix està en exposició pública i obert a les propostes de millora que s'hi vulguin presentar. Collserola i el Parc Agrari ocupen una bona part del nostre terme municipal (2) i és un deure de tothom fer el possible perquè els santfeliuencs i les santfeliuenques d'aquesta i de les properes generacions puguin gaudir-ne!!!

(1) El Grup Metrpolità d'Entesa agrupa les alcaldies governades per Barcelona en Comú, Iniciativa i Esquerra Unida, i les Enteses de Progrès Municipal.
(2) En números rodons, Sant Feliu tè un terme municipal de 12 km2: 4 de sòl urbà i industrial, 2 de parc agrari i 6 de Collserola.