21-D: a les persones indecises... per què proposo votar als Comuns?

Als extrems de la foto, la Loren Rider i la Lídia Muñoz, veínes nostres que van conduir l'acte. Entre la Loren i jo, Ana Aroca (candidata) i Ernest Urtasun (eurodiputat). Entre la Lídia i jo, Joan Carles Gallego (candidat, i fins fa pocs mesos secretari general de CCOO a Catalunya) i Lola Castro (candidata i veïna d'Esplugues). Jo, amb xandall: al final vaig anar a rehabilitació al Broggi, com cada dilluns, dimecres i divendres des de fa gairebé dos mesos.
Ahir, dilluns 18 de desembre, vam fer el darrer acte públic a Sant Feliu abans de les eleccions de dijous. Al nostre web d'ICV Sant Feliu, hi podeu trobar un molt bon resum.

Com passa sovint en aquest tipus d'actes, les persones que hi érem ja teníem el vot decidit: és possible que als actes de partit hi vagin persones indecises, però (malauradament!) no és el més freqüent. I, en canvi, sembla que el vot de les persones indecises serà molt significatiu dijous que ve. Pensant en aquestes persones, el meu suggeriment de vot per als Comuns a partir d'arguments com aquests:

1) Persones indecises entre anar a votar o no anar a votar.
Dijous que ve, crec que aquest grup d'electors/es serà menys important que en altres eleccions. Amb una participació previsiblement històrica, la mobilització serà molt alta. No cal dedicar-hi temps.

2) Persones indecises entre votar només en clau sí o no a la independència o tenir en compte altres factors.
A les eleccions es presenten set partits o coalicions amb possibilitats d'entrar al Parlament. Els mitjans de comunicació i les pròpies estratègies de sis dels partits, es presenten prioritàriament en clau frontista: bloc independentista versus bloc unionista, el bloc de la unilaterialitat de la DUI versus el bloc de la unilateritat del 155. Nosaltres entenem que enlloc està escrit que només es pot votar en clau de confrontació de dos blocs que ja simplement se suporten (com vaig escriure aquí després de veure el diàleg de sords d'Inés Arrimadas i Marta Rovira), i defensem amb convicció, energia i alegria que es pot votar en clau d'agenda social i de refer empaties entre els diversos sentiments i opcions d'una societat tan plural com la catalana. Ho resumim en tres paraules: VOTAR COMUNS DESBLOQUEJA! Ho explica Xavier Domènech en aquesta entrevista recent.

Sóc conscient que les eleccions són anòmales, amb candidats a la presó o a l'estranger. El primer que haurà de fer el govern que sorgeixi de les eleccions de dijous ha de treballar immediatament per la seva llibertat o retorn, atesa la injustícia de la seva situació. Però crec que no es pot votar només amb el cor, només en clau de càstig pel passat (la violència de l'1-O va ser injustificable, però no pot ser la gran justificació del vot del 21-D), i que cal votar també amb el cap, considerant també les necessitats actuals de la societat catalana: l'agenda social.

3) Persones que no volen votar en clau DUI o 155, però que dubten entre votar a Comuns o PSC.
He vist a les xarxes un dubte notablement estès entre votants d'En Comú Podem (ECP) a les generals que, en les eleccions de dijous que ve, essent clarament contraris a la independència, dubten si votar al PSC o als Comuns (Catalunya En Comú Podem. CatECP).

Com he fet en converses presencials o virtuals, vull plantejar tres reflexions. Una, hi ha una part significativa de militants i votants nostres que legítimament aspiren a la independència, però que rebutgen la independència exprés del processisme i la DUI, rebutgen dreceres a la independència sense majoria social i electoral suficient. El 21-D el vot de CatECP és clarament contrari a la independència exprés, al processisme, a la DUI. CatECP no és un projecte polític independentista, però hi ha homes i dones que hi són per la seva agenda i lluita social d'avui, i que aspiren a dir legítimament sí en un referèndum pactat quan la correlació de forces ho permeti.

Dues. Desbloquejar la situació en comptes de situar-se en la confrontació de blocs implicarà tenir la capacitat d'incorporar a la construcció de solucions de futur a homes i dones que, amb anterioritat al 21-D, hauran fet costat a la DUI o al 155. CatECP no és, com he dit, una força independentista, però dins de CatECP treballem colze a colze persones que se senten independentistes o altres, com jo, partidaris de l'Espanya federal. Aquesta capacitat ens fa molt aptes per liderar la construcció de solucions al moment de bloqueig a què ens han portat els unilaterals de la DUI i del 155 durant el mes d'octubre. Tenir més representació al Parlament reforçarà aquesta capacitat de tendir ponts de CatECP, que en aquests moments no té cap altra de les sis forces restants que es presenten a les eleccions.

Tres. La composició de les llistes i el programa electoral són dos factors clau que, quan una persona està indecisa entre PSC i CatECP, cal tenir molt present. Pel que fa al programa, proposo valorar dues coses: quina agenda social, laboral i ambiental està avalada per una trajectòria amb què més t'identifiques? estàs o no d'acord en què, quan hi hagi el marc d'acord necessari, cal fer un referèndum per donar la veu a la ciutadania sobre les relacions Catalunya/resta d'Espanya? Pel que fa a les llistes, la incorporació de persones que provenen de la dreta per intentar ampliar la base electoral de Miquel Iceta és un factor clarament desincentivador dels homes i dones d'esquerres de tota la vida. Per no dir, com és sabut, les persones que defensen a capa i espasa el 155...
En cas de dubte, atenent al programa i a les candidatures, suggereixo a les persones indecises entre PSC i Comuns que votin sense cap mena de recança a CatECP.

4) Persones que dubten a qui votar dins de cada bloc per saber quines seran les aliances del 22-D i a qui donaran suport com a president.
En cas de dubte, crec que la decisió de vot dins de cada bloc s'hauria de decantar per l'anàlisi de les possibles aliances durant els dies posteriors al 21-D. Aquí, seria moooolt d'agrair la claredat amb què CatECP ha exposat les seves intencions per als pactes postelectorals:

Aquesta reflexió hauria d'estar molt present en la decisió de vot de cada ciutadà/ana. Per desbloquejar la situació que viu avui Catalunya, seran imprescindibles aliances o acords de mínims, com vulgueu dir, si no és que volem anar a noves eleccions d'aquí a pocs mesos per tornar a entrar en un bucle interminable. La capacitat de teixir acords, que com ja he dit abans és molt alta a CatECP, hauria de ser un element clau per decidir-se per a les persones indecises en el bloc unilateral DUI i en el bloc unilateral 155,

Comentaris