8 i 9 de juliol de 2016: el Baix Llobregat a debat. La sorpresa del present i la il·lusió del futur.


Durant el segon cap de setmana de juliol es va clausurar el 1r Congrés el Baix Llobregat a debat. No van ser, ni de lluny, dos dies aïllats. Va ser la brillant culminació d'un seguit de més de cinquanta actes que, començant al desembre de 2015, van recórrer els trenta municipis de la comarca, amb una participació aproximada conjunta de més de dues mil persones. Poca broma: dues mil persones debatent el present i el futur de la nostra comarca, la tercera més poblada de Catalunya i absolutament clau per definir el futur (en tots els termes!) dels nostre país.

El Congrés va ser organitzat pel Centre d'Estudis Comarcals, una entitat absolutament fonamental per entendre i conèixer la globalitat de la nostra comarca, des de Montserrat fins a la Mediterrània. Una entitat a la qual vull agrair la seva feina callada i constant, dia a dia, que s'ha fet pública i imponent amb els tres àmbits que van constituir el Congrés: la identitat com a comarca, la cohesió social i la gestió sostenible del territori.

Vaig participar en totes les sessions del Congrés, però no en faré un resum. Ningú millor que els mateixos organitzadors per fer-ho. Aquí enllaço a tots els debats del Congrés:


A la meva intervenció a la cloenda, prèvia a la intervenció de Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just i president del Consell Comarcal, vaig posar de relleu l'enorme qualitat del procés en ell mateix, amb tanta gent a tants municipis fent aportacions per al coneixement i la millora de la comarca, com dels resultats d'aquest procés, concretats en els materials i documents fets públics en dos dies. I també vaig voler remarcar algunes absències: em va saber greu la presència més aviat discreta de càrrecs públics de diversos partits, però em va saber especialment greu l'absència, clara absència de sectors polítics que encara tenen una visió tòpica, anacrònica i pejorativa de la nostra comarca. I vaig posar un exemple molt clar: a una comarca que ha donat un president de la Generalitat nascut a Córdoba i una presidenta del Centre d'Estudis Comarcals nascuda a Sevilla, no té qualificatiu fer campanya per a la consulta del 9-N amb el lema "Ele, que viene Karmele!".

En tot cas, un Congrés excel·lent que hauria de tenir continuïtat a mig termini per avaluar com han evolucionat els temes debatuts aquests sis mesos a la comarca i posats en comú aquests dos dies a Sant Feliu.

I deixeu-me acabar amb dos textos del company José Luis Atienza, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Viladecans. Un primer text, a l'obertura, i el segon, un poema a la cloenda. Tot un cant al Baix Llobregat! Gràcies, Tete!!! Aquí els teniu.


Text que va llegir Conxita Sánchez a l'obertura:

El Congrés Baix Llobregat a Debat està en marxa. És  una marxa res silenciosa perquè la força del debat és la reflexió, però també la paraula en veu alta. Les taules rodones creades en els diferents pobles i ciutats del Baix són  a més de nous espais de diàleg, nusos d'una xarxa de coneixements existents però dispersos, d’experiències no sempre ben conegudes que mereixen ser compartides.

Les taules rodones estan dibuixant el Baix del futur, però a la vegada estan descobrint un gran desconegut: el Baix Llobregat del present. Un Baix sovint ignorat, perquè no sempre la nostra mà dreta sap el que fa la mà esquerra, i viceversa. La ignorància i el desconeixement mutu ens debilita, el coneixement ens enforteix. El Baix Llobregat a Debat està generant coneixement, ampliant la llista d’amics i coneguts i demostrant que la nostra comarca no és un model estàtic ancorat en la mitologia dels vuitanta, ni tan sols en la del principi dels dos mil, perquè trepitja fort en aquest segle XXI. Els nostres trenta municipis ja no són els trenta personatges a la recerca d'autor que eren fa gairebé quaranta anys. Tenim més de vuit-cents mil habitants, som la tercera comarca més poblada de Catalunya i aspirem a tenir el pes social, cultural, científic  i econòmic que ens correspon.

Una comarca és territori comú quan és trepitjada, viscuda i coneguda per qui hi viu, quan a part de ser una divisió en el mapa forma part de la identitat dels seus habitants. Aquest Congrés que recorre les nostres viles, que ajunta estudiosos i protagonistes econòmics, culturals i intel·lectuals de diferents municipis, alhora que crea coneixement i reconeixement, que analitza i reflexiona, està produint un efecte tant o més important. Està establint noves connexions en aquesta comarca que avança veloç cap als anys vint del segle XXI, actualitzant vells relats i creant de nous, reconnectant fils que s'havien perdut.

El Baix Llobregat necessita el Congrés Baix Llobregat a Debat perquè li cal mirar-se al mirall i reconèixer-se com una comarca on sagnen les ferides socials de la crisi, però que ha crescut més maca del que imaginava, on han florit virtuts més ignorades que reconegudes, que cal treure de la seva relativa clandestinitat.

Queda enterrat el vell fantasma de les ciutats dormitori, però seguim coneixent més el nostre Baix per la ruta de la feina, pel recorregut que ens porta a l'horari laboral que per la ruta del nostre temps lliure, de les nostres hores d'oci, de la nostra activitat cultural, de gaudir de la natura diversa que va des de Montserrat fins a la Mediterrània, des de Collserola fins al Garraf. No ens ho posa fàcil el dèficit que encara roman com trenta anys enrere. El transport públic entre els pobles de la comarca. Una xarxa encara per fer i cosir.

Tot i així cal valorar el que som per decidir millor el que voldrem ser. Al Baix neixen les millors carxofes de Catalunya, però també la investigació científica, la creació literària, el cinema, els músics, els actors, els directors i les companyies teatrals, les iniciatives mediambientals i econòmiques. Descobrir el Baix del present, els paradisos que tenim a la cantonada i les coses bones que passen al municipi del costat, o en aquells i aquelles del Delta, o de la Vall Baixa, o de l'Nord, o de l'Sud. Descobrir-nos és, a més d’una contribució al debat, una inesperada i agradable sorpresa.


Poema que es va llegir col·lectivament a la cloenda:

El Baix Llobregat és Viladecans, és Martorell
El Baix és Esparreguera, és Cervelló, és Collbató
és Cornellá, el Prat, Sant Boi
és Esplugues, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicens dels Horts
és  mar Mediterrani
és Montserrat, és Collserola, és el Garraf.

El Baix és un dinar amb traductor simultani
És una taula on el pa és pa i és pan
És una taula on el vi és vi i és vino 
És un pati on els nens parlen en català
juegan en castellano

El Baix és el riu Llobregat
és Pallejà, La Palma de Cervellò, Castellví de Rosanes
és una xafogosa nit d’estiu
és un malalt en llista d’espera
és la pluja sobtada de Setembre

És una bandera estelada
és una bandera andalusa,
és una bandera extremenya,
és una bandera espanyola.
El Baix és una senyera.

El Baix és terra de Catalunya
És sang de moltes terres
és terra de colors
és terra del nord
és terra del sud
és terra de mars enllà

És Castelldefels, és Sant Just, és Molins de Rei
és un diumenge de caramelles
és un concert de Cant coral
és un canto rociero

Él Baix és el Nord, és el Sud, és el centre
És Abrera, és Begues, és el Papiol
És quaranta anys d’enfilar-se a les bastides
es una vaga general
es un onze de setembre de 1976 a Sant Boi  

El Baix és Gavà, és Sant Joan d’Espí, és Sant Climent
És un passeig per la platja un dia d’hivern
És la ginesta als boscos en primavera.
És la petita depressió del diumenge per la tarda
És la inauguració d’un nou centre comercial
És la cua de l’atur
És un  conjunt de més de 800.000 habitants, etcètera, etcètera.

És Corbera, és Olesa de Montserrat, és Santa Coloma de Cervelló
El Baix és un vell tossut
És una parella divorciada
És una fàbrica amb ERE
És una escarxofa, un espàrrec, una cirera.
És una tractorada
És un petit comerciant en descrèdit
És un parent amb qui vam renyir fa molt de temps

El Baix és Sant Esteve Sesrovires, és Torrelles, és Vallirana. 
És el meu esforç i el vostre esforç
És la meva veu i la vostra veu
És la teva vida i la nostra vida

El Baix és tu, i tu i tu
I tot d’altra gent que no coneixes
És el teu secret i el secret dels altres

El Baix és Sant Feliu
És el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

El Baix és tothom
El Baix és ningú

Comentaris