Obres d'estiu 2016: millores en carrers, escoles públiques i polígons.

Espai públic de qualitat a tots els barris. Carrers, places i equipaments que tothom pugui gaudir i on tothom s'hi pugui moure sense barreres i amb seguretat. Escoles públiques en què l'espai sigui acollidor i tingui tots els serveis. Polígons industrials també amb tots els serveis i que puguin aprofitar millor la seva posició privilegiada en relació a les grans infraestructures de transport de l'àrea metropolitana barcelonina. Aquests són, com cada any, els objectius de les obres que, aprofitant les vacances i el seu menor impacte en els mesos d'estiu, es faran a Sant Feliu a partir de la setmana que ve i fins a finals de setembre.

Per primer cop, és important recordar-ho, les petites grans obres en cruïlles i carrers (marcades en verd en el plànol) han estat proposades i votades en un procés on han participat les persones que així ho han volgut.

En faig un breu resum. Per a més informació de calendari i de condicionants en els entorns de les obres, consulteu lògicament a la pàgina web de l'Ajuntament. Faig servir aquest plànol, que és el mateix que ha sortit al Butlletí i que podeu consultar, en més gran, aquí.

1.
Adaptar la cruïlla entre els carrers Carles Buigas i Comte Vilardaga, amb una rampa accessible. Aquesta cruïlla es troba en el camí escolar al Pau Vila venint des del barri Roses Castellbell.

2.
Reordenar la cantonada del passeig Nadal i el carrer de Dalt, millorant les voreres en els punts més estrets, redistribuint els contenidors i les zones de càrrega i descàrrega, fent un pas més segur quan, com passa sovint, es troben dos autobusos quan van i vénen de l'estació, punt de sortida i arribada de tots els autobusos urbans. Es taparan també tots els escocells del carrer de Dalt, que generen un pas molt estret per a les cadires de rodes i els cotxets.

3.
Adaptar la cruïlla dels carrers Torras i Bages amb Vidal i Ribas, amb la creació d'una plataforma única. Sóc conscient que resol el problema de l'accessibilitat en aquest punt, però no un problema major i que requereix una reflexió a fons sobre la mobilitat i l'aparcament en el centre de la ciutat, com ja apuntava en aquest escrit, en relació a la, per a mi, desitjable peatonalització del carrer de l'Ateneu i la necessària revisió a fons de carrers com Sant Llorenç o Torras i Bages, amb voreres estretes, sense arbrat i molt poc pensades en la mobilitat dels vianants.

4.
Adaptar la cruïlla dels carrers Sant Josep i Rupert Lladó, també amb una rampa accessible i amb una reordenació de voreres i d'ubicació de contenidors.

5.
Adaptar la cruïlla dels carrers Joan de Batlle amb Clementina Arderiu, amb una rampa accessible.

6.
Crear un nou pas de vianants davant l'Escola Gaudí, posant un nou pas zebra i un pas amb rampa accessible a la vorera de davant de l'escola, millorant així el camí escolar cap a aquest centre. Un centre que, com explicaré al punt 20, ja està en aquests moments amb importants obres de millora.

7. 
Millorar la cruïlla entre els carrers Estelí i Clementina Arderiu, davant de l'Arxiu Comarcal. Es crea un pas elevat de vianants, que també reduirà la velocitat en aquest punt i en millorarà la seguretat. Es recupera també l'aparcament en cordó en aquest tram de carrer, tal com havien demanat repetidament els veïns i veïnes a la regidoria de barri.

8.
Aquesta és l'obra que més persones van proposar en el procés participatiu i que més vots hi va tenir. És un punt molt transitat per moltes persones que van i vénen a l'ambulatori de la Rambla, a les escoles Monmany i Pau Vila, al mercat, etc, en què avui només hi ha unes escales, com es pot veure aquí. S'hi farà una rampa que farà que sigui accessible per a tothom, evitant així una volta molt llarga a persones que, per la seva edat o circumstància, tenen la seva mobilitat reduïda.

9.
Ampliació de la vorera del carrer Roses, davant de l'Escola Martí i Pol, creant així una zona més àmplia davant l'entrada principal, especialment necessària en els moments d'entrada i sortida dels infants de l'escola.

10.
També dins un recorregut escolar, molts pares i mares que porten els seus infants a les Franceses ens havien demanat la cobertura dels escocells dels quatre grans plataners que hi ha en la vorera de la mateixa escola i que, a més de deixar un pas estret, hi havia hagut alguna caiguda.

11.
Continuem en millores en els camins escolars, en aquest cas cap a les Mercedàries: reparacions de voreres i escocells al passeig Bertrand.

12.
Encara en l'àmbit de millores en els camins escolars, una obra que també ha estat reiteradament proposada i molt votada: millorar la connexió entre el passeig Onze de Setembre i el carrer Constitució, a la sortida del pont de la Riera de la Salut, a continuació del monument de l'artista local Lluís Sans. És una obra que ja vaig explicar aquí.

13.
Totes les obres que he explicat fins ara tenen prevista la ubicació d'encaminaments per a persones invidents, amb unes voreres de franges horitzontals homologades per orientar la seva mobilitat. Faltava posar un encaminament homologat sota el pont de la Riera, que també es farà aquest estiu.

14.
Una de les actuacions inicialment previstes per a l'any passat i que finalment es va traslladar a aquest és la millora del paviment del passeig Comte Vilardaga, que té nombrosos sots des de la Font del Cuento fins al carrer Carles Buigas. En aquesta millora de l'asfaltat, es farà també una ampliació de les voreres en la cruïlla amb Joaquim Monmany: actualment la distància d'aquest pas és molt gran i ha generat algun problema de seguretat que cal millorar.

15.
Millores en el paviment de la plaça Villeneuve-le-Roi, al barri del Mas Lluí.

16.
Completant l'actuació que he explicat al punt 8, es repararan diversos punts en mal estat a les voreres del carrer Joaquim Monmany.

17.
Diverses reparacions d'asfaltat i voreres en el carrer Mas Lluí, en el camí escolar a les escoles Monmany i Pau Vila.

18.
Diverses reparacions d'asfaltat i voreres en el carrer Frederica Montseny.

Fins aquí, les petites grans millores que han sorgit del procés participatiu de les obres d'estiu de 2016.

Però a l'estiu hi haurà més obres de millora de la ciutat, que han sorgit o bé de la pròpia evolució dels serveis que tenim (19), de les inversions previstes en escoles públiques durant les vacances (20 a 23) o de les primeres obres del pla de millora de polígons industrials, que s'allargaran durant sis mesos, i que també començaran aquest estiu (24 a 26). Tanco aquest repàs amb les obres que estan fent-se i que ja van començar fa mesos (27 a 29) i amb les que està previst que comencin abans que acabi l'any, que no consten en el plànol, ja que no començaran abans d'octubre.

19.
Fa uns mesos vam detectar un problema en el clavegueram de la Rambla Marquesa Castellbell, en el seu tram davant la Villa Victòria, entre Comte Vilardaga i plaça Dot. Un clavegueram insuficient i que té moltes pèrdues que, a la llarga, han generat sots importants i que no es poden resoldre sense resoldre l'origen del problema: la millora del clavegueram en aquest punt. Per tant, caldrà obrir la Rambla en aquest punt, reposar clavegueram i reasfaltar de nou. En aquesta operació, aprofitarem per resoldre un problema de seguretat en la parada de l'Oliveras. En la seva ubicació actual dificulta la visibilitat de conductors i de vianants, com també vaig explicar aquí. Per tant, avançarem la parada de manera que aquesta dificultat desaparegui de manera definitiva.

20.
La millora de l'Escola Gaudí és l'obra més important en un equipament públic d'aquest estiu. Som conscients que és una obra que hauria de correspondre a la Generalitat, però la seva manca d'inversió en les escoles públiques (que lluny queda la clara prioritat en educació dels tripartits de Maragall i Montilla...) comporta un creixent deteriorament en una escola que, des de la seva creació a 1974, requeria una inversió a fons. Tampoc compartim la idea, expressada en un ple per la portaveu de CDC, que no cal invertir en una escola que a la llarga s'ha de tancar... perquè sota cap concepte creiem que s'ha de tancar. L'any passat ja es va començar la millora en serveis, amb la instal·lació d'una caldera de biomassa, amb energia renovable. Però el sistema de radiadors i conduccions estava obsolet i no permet ajustar temperatures a l'orientació de cada aula. Així que, en aquestes obres, es fa tota la calefacció del centre. A més, també tots els tancaments, que encara eren els originals: es fan totes les finestres i totes les persianes també noves. Es completa l'actuació amb la pintura del centre i altres actuacions. Com a conseqüència del moviment de vehicles, aquest estiu el pati del Gaudí no serà un pati obert, però ho tornarà a ser en els anys a venir.

21.
Diverses millores al pati de l'Escola Nadal, proposades pel seu consell escolar.

22.
L'escola Salvador Espriu necessita també una inversió important, especialment en les cobertes de parvulari. Però enguany hem concentrat la inversió principal al Gaudí, i abordarem les millores reclamades sovint també pel consell escolar en cuina i menjadors. En les obres d'estiu del 2017, l'escola Salvador Espriu tindrà el programa de millores que necessita.

23.
Les petites grans millores arriben també a l'escola bressol Tambor, al  barri Falguera. Hi ha diverses millores a la façana, en les instal·lacions de fusteria de l'escola i una nova coberta per a la zona on es deixen els cotxets dels nadons.

24 a 26.
Copio de la pàgina web de l'Ajuntament: "Al juliol s'inicien també les obres de millora dels polígons industrials del Pla-Les Grases, Matacàs-Armenteres i Masor-Multindus. El projecte inclou actuacions de millora de la via pública i en les infraestructures de telecomunicacions i enllumenat, amb l'objectiu d'aconseguir que les zones industrials de la ciutat puguin donar resposta a les necessitats del teixit empresarial actual i permetin captar noves indústries en un futur immediat.

Així, es resoldran problemàtiques específiques de les empreses que hi ha actualment a les zones industrials per millorar qualitativament els espais, la connectivitat i l'eficiència dels negocis. Alhora, es treballaran diferents aspectes en l'àmbit de la mobilitat perquè el teixit empresarial tingui a la seva disposició millors xarxes de connexió directa tant amb el casc urbà de la ciutat com amb infraestructures externes al municipi."

27.
Les obres de la Biblioteca Montserrat Roig van començar a finals de l'any passat i està previst que acabin cap a finals d'enguany. És una remodelació i una ampliació molt important, que vaig explicar en aquest escrit.  En aquestes fotografies al meu mur de facebook, explico l'estat de les obres a data de 14 de juliol.


28.
Al Casal de la Gent Gran estem fent unes millores que fa temps que clamen al cel. Inicialment, tenia previst un petit escenari, però l'activitat intensa de molts avis i sobretot àvies del Casal l'ha deixat realment petit. A més, no tenia vestidors, de manera que els actors i les actrius que tants diumenges hi actuen havien de fer filigranes per canviar-se al primer pis i sortir al carrer per aparèixer a l'escenari. Amb les obres, l'ampliem i hi posem uns vestidors per millorar els espectacles que la gent gran de Sant Feliu hi fa de manera regular.

29.
La remodelació de la plaça  Rafael Alberti va començar al març i està previst que acabi també a finals d'any. Fa dos anys, vaig fer aquest article, quan la plaça estava identificada i condicionada per una gran rampa central que la partia pel mig, i que ja ha desaparegut.

i 30, 31, 32 i 33 (que no estan al mapa....)
Són les obres que començaran al darrer trimestre de l'any i que, per tant, s'iniciaran al 2016 però no a l'estiu. Les més importants són:


Som conscients que aquestes actuacions no cobreixen totes les necessitats existents: la ciutat és dinàmica i la seva necessitat d'actuació i millora és afortunadament incessant. Continuem creient que la ciutadania ha de tenir un paper protagonista principal en la definició de les necessitats de millora i en la seva priorització mitjançant votació popular. Per això, ahir mateix va iniciar el nou procés participatiu que haurà de definir les obres d'estiu de 2017. Per això, et convido a plantejar la teva proposta i a fer-ne difusió. Esperem comptar cada cop amb més ciutadans i ciutadanes que diguin la seva per decidir quines han de ser les petites grans millores de l'estiu de l'any que ve!


Annex: Recordatori d'obres de millora de l'espai públic:
- Obres d'estiu de 2015.
- Obres d'estiu de 2014.
- Obres d'estiu de 2013.
- Obres d'estiu de 2012.

Comentaris