29,65 milions d'euros en 4 anys: el pla d'inversions que debatrem en el ple del mes d'abril.


En el ple d'abril, debatrem sobre cinc grans temes, entre d'altres:

Invertirem 30 milions en 4 anys. D'on surten aquests 30 M€?
És d'esperar que aquesta xifra provoqui un doble debat: un al ple de demà mateix, un altre a la ciutat, ja sigui al carrer o als mitjans. Ens podem gastar tants diners? Són realment prioritàries les obres previstes? D'on sortiran aquests trenta milions d'euros (cinc mil milions de les antigues pessetes)? Vull donar algunes informacions per poder situar bé aquests dos debats.

1) D'on sortiran 30M€?
Vagi per endavant que no sortiran del pressupost ordinari de l'Ajuntament, dels impostos que paguem directament els ciutadans i les ciutadanes. Cap de les obres previstes aquí es paguen directament amb l'IBI, per entendre'ns, tot i que amb els impostos sí que paguem les inversions fetes anteriorment. Preveiem finançar les obres aproximadament així:
  • 3M€/any amb préstecs bancaris, que negociarem en les millors condicions financeres possibles. Com que també tornarem 3M€/any de préstecs anteriors, el volum total sempre es mantindrà constant i entorn dels 17 milions d'euros, que considerem sostenible com explicaré més endavant.
  • 3-4M€/any amb les transferències bàsicament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, però també de la Diputació de Barcelona i, en menor mesura, de la Generalitat de Catalunya i de la Unió  Europea. Pel que fa a l'Estat, hi ha un préstec a interès zero del Ministeri d'Indústria per a la renovació total de l'enllumenat de la nostra ciutat, per un import de gairebé 1,9M€.
  • a més, hi ha 3,33M€ que vénen "arrossegats" del mandat anterior, amb projectes començats i no acabats del govern anterior, que vam compartir amb CiU.

2) Són massa diners?
Cadascú pot tenir la seva visió subjectiva, evidentment. Però hi ha un indicador oficial objectiu per saber si un ajuntament té una xifra de préstecs amb dificultats per assumir: és el ràtio d'endeutament, una xifra de la que els ajuntaments estem permanentment "examinats". Per definició, és una simple divisió: el total que un ajuntament deu dividit pels seus ingressos ordinaris. Si aquesta divisió està per sota del 75%, llum verd: un ajuntament està en "zona tranquil"la". Si està entre el 75% i el 110%, se li encén el llum àmbar, i ha de comunicar a la Generalitat totes les operacions que faci, per tal que siguin fiscalitzades. Si està per sobre del 110%, llum vermell: no pot fer cap operació financera sense permís de la Generalitat, permís que ha de demanar obligatòriament i justificar per causes majors.

Doncs bé, a 31 de desembre de 2015, l'ajuntament tenia un total de 17,32 milions d'euros en préstecs bancaris, i va tancar l'any amb uns ingressos ordinaris de 41,84 milions d'euros. Per tant: 17,32/41,84 = 0,4139. Per tant, tenim un ràtio d'endeutament del 41,4%, molt per sota del "llindar de tranquil·litat" del 75%.


3) Són prioritàries les inversions previstes?
Debatre sobre prioritats és debatre sobre l'essència mateixa de les propostes polítiques, dels projectes polítics de cada partit. En el nostre programa electoral, vam plantejar unes propostes que es recullen en aquest pla d'inversions, perquè tant ICV com EUiA vam considerar que eren les més necessàries per a la nostra ciutat. Per tant, sabem que no són prioritàries per a tothom, però també som molt conscients que reflecteixen les prioritats de la majoria de ciutadans i de ciutadanes, que les van ratificar amb el seu vot.

Espero que demà, en el debat al ple, es puguin confrontar amb altres propostes o prioritats, que hauran de ser conegudes i valorades pel conjunt de la ciutadania i anar configurant, així, el Sant Feliu que compartim i aspirem a millorar: democràcia en estat pur!

Comentaris