"Fem-ho a Catalunya, en comú". Joan Herrera i Dolors Camats, El Periódico, 18/06/2015.

Guanyar Barcelona en comú en una candidatura de confluència entre formacions polítiques, moviments socials i ciutadania ha estat la gran notícia de les eleccions del 24 de maig. Per la importància i el simbolisme que té que aquesta experiència hagi estat possible a la capital catalana, però sobretot, pel fet que tenir un govern clarament d'esquerres a l'ajuntament tindrà conseqüències directes en la millora de la vida de la gent.
Tenia sentit fer escenaris de confluència política i social a Barcelona i a altres indrets: la possibilitat real de canvi per impulsar una política que retornés el ciutadà al centre de les decisions i especialment els que pitjor ho passen. Aquest és el nostre ADN, i va ser l'escenari que vàrem contemplar fa dos anys en la nostra Assemblea a Viladecans, i fa un any celebrant una assemblea oberta a molts actors de l'esquerra, Ara és demà. El posicionament a favor de les confluències forma part de la nostra tradició política: fa molts anys que mantenim una coalició de suma amb EUiA, o que treballem amb independents d'arreu del país a través de l'Entesa del Progrés Municipal (EPM); el mateix naixement del PSUC l'any 1936 fou la suma de diverses formacions; i el 1987, el naixement d'Iniciativa va ser una aposta integradora amb el PSUC, PCC, ENE i independents.
Els partits no són un fi en si mateixos. Són un instrument al servei d'una idea. I això s'ha traduït a posar partits i actors polítics al servei de la gent, renunciant, amb generositat, visió de futur i ambició, per després avançar de forma compartida. Avui l'escenari a Catalunya és similar al de Barcelona: una ciutadania castigada per la crisi, desigualtats creixents i un govern que prioritza el patrimoni dels més rics i les grans empreses enlloc de defensar el nostre patrimoni: els serveis públics, l'educació, la sanitat...
La gent d'ICV aportem una organització que surt enfortida de les eleccions municipals, amb magnífics resultats on teníem l'alcaldia (el Prat, Santa Perpètua, Sant Feliu, Montornès, la Llagosta, la Sénia...) o amb municipis on l'hem assolit (Castelldefels, Montcada). Amb un reconeixement a la feina feta pels regidors i regidores allà on hem influït en governs d'esquerres i allà on hem liderat l'oposició. Avui ICV té un espai polític sòlid que és un capital imprescindible per a una confluència a Catalunya.
També hi aportem una tradició que ve de lluny, i volem que vagi més lluny. La nostra història, en la qual l'honestedat i la transparència han caracteritzat la forma que tenim d'entendre la política, és més d'actualitat que mai. Quan molts ulls miren cap a la corrupció que ha afectat la gran majoria de partits tradicionals, des d'ICV podem mostrar un historial net: cap cas de corrupció havent desenvolupat responsabilitats de govern a tots els nivells. Perquè està molt bé ser nou i ser net, però tenir una llarga història i ser net diu molt.
A la nostra solidesa organitzativa i electoral i a la nostra netedat i honestedat cal sumar-hi un element fonamental: els nostres profunds valors d'esquerres i ecologistes i el nostre compromís amb el dret a decidir.
Els nostres valors d'esquerres i ecologistes són els que ens han portat a defensar des del carrer, al costat de les mobilitzacions, i a les institucions, governant o a l'oposició, que sí que existia una sortida diferent a la crisi. Mentre CiU, PP i, lamentablement, el PSOE acceptaven els dictats de l'austeritat i les retallades, allà on hem governat hem demostrat que es podia fer una política de justícia social i de defensa dels serveis públics. I som els defensors del dret a decidir del poble català. Hem treballat perquè formacions a l'Estat i a Europa es posin al costat de la democràcia, del dret a decidir. Tenim un horitzó molt clar: que la població es pugui expressar en un referèndum. Creiem que no hi poden haver substitutius i és el que comparteix la gran majoria de la població.
I tot això volem sumar-ho a un projecte més ampli, inclusiu i amb un horitzó de canvi com el de Barcelona. Perquè hi ha l'oportunitat històrica de fer-ho, perquè és necessari un canvi radical en les polítiques de la Generalitat que abordi la crisi nacional, política i social que vivim i que només pot ser constituent, per decidir-ho tot.
Hem coincidit amb molta gent en el diagnòstic, en la lluita al carrer, als centres de treball o defensant un servei públic, una llibertat amenaçada o de nou un dret retallat amb l'excusa de la crisi. Ara sabem que no n'hi ha prou de compartir un diagnòstic, sabem que si compartim una aposta i un projecte, podem il·lusionar i guanyar. Nosaltres estem disposats a fer-ho, en comú.