I ara... què?
Ja sabem el resultat de les eleccions i ja vaig explicar aquí els criteris que seguiríem si fossin necessaris pactes. "I ara... què?" és una pregunta que, al costat de moltes felicitacions, m'ha fet molta gent en aquests dos darrers dies. És també la pregunta entorn la qual hem fet avui una primera assemblea a la nostra seu, amb l'assistència de més de seixanta persones.
Foto de Benito Quero de l'assemblea d'avui mateix. |
Fa quatre anys ja vaig escriure que no m'agraden aquestes tres setmanes de negociacions per a l'alcaldia: em sembla que hauria de ser directament la ciutadania qui tria els seus alcaldes o alcaldesses, i no els regidors i regidores. Ho he escrit també recentment. Però com que no hem fet els deures de fer una llei electoral que faci possible l'elecció directa dels alcaldes que propugno, hem d'encarar tres setmanes de negociacions entre partits amb l'obligació de fer-ho de la millor manera possible.
A l'assemblea d'avui, en primer lloc, hem repassat i valorat els resultats de les eleccions de diumenge. Opinió unànime: èxit tenint en compte la influència tant de factors generals (irrupció de Ciutadans, del que molta gent va considerar que era Podemos tot i que no ho era, pes i lluita per l'hegemonia del vot sobiranista, etc) com de factors locals (campanya demagògica del PSC sobre la sentència de l'IBI enmig de la campanya, el cas FMC, una associació de veïns reconvertida en la pràctica en una candidatura, etc) que han marcat aquestes eleccions. Jo he insistit en la importància de la xifra d'1,32 que ja vaig explicar al final d'aquest escrit, i que mostra amb orgull que tenim un vot molt alt i molt homogeni a tots els 23 col·legis electorals de la ciutat, estiguin on estiguin, cosa que ningú com nosaltres no pot dir.
I en segon lloc hem començat a parlar de la política de pactes, tenint en compte que el ple té 21 regidors, que la majoria està en 11 regidors, i que l'electorat ens n'ha donat 6. Hem recordat i hem validat els descartaments que ja havíem anunciat:
- PP i C's pel seu model polític i social, a les antípodes del nostre.
- Junts per Sant Feliu perquè està lluny de ser la candidatura transparent i innovadora amb què hem confluït en tants altres municipis, començant per Barcelona,
- Veïns per Sant Feliu, pel coneixement dels seus dos candidats que han sortit: ens van donar suport al 2011 (amb Independents per Sant Feliu) i, per tant, primer van donar suport al nostre compromís electoral de llavors (creixement de l'IBI segons el cost de la vida) i després van promoure la campanya de recollida de signatures, presentació de recursos i petició de dimissions que tothom coneix. La incoherència fa impossible la confiança.
Per tant, hem validat que les converses han de fer-se només amb PSC, ERC i CiU, i hem nomenat una comissió negociadora, que formarem els companys Manel Martínez, Manel Leiva, Lídia Muñoz i jo mateix. A dos dies de les eleccions, encara no hem tingut cap reunió de comissió negociadora, tot i que jo mateix ja he tingut, com és normal, els primers contactes "d'exploració" amb els tres partits esmentats.
Hem validat també el nostre criteri principal de la negociació: les nostres polítiques socials, tant pel que fa al seu contingut, com pel que fa a la seva direcció política. Hi ha hagut una clara unanimitat sobre aquesta qüestió, que ha marcat clarament els nostres quatre anys de govern i ha de marcar encara més els quatre anys que vindran.
Hem quedat, finalment, que farem dues assemblees més (dimarts que ve i a l'altre) per tal de prendre les nostres decisions de la manera més col·lectiva i participada possible. Amb dues fites clares: la investidura del 13 de juny, dia d'elecció de l'alcalde, i el govern dels quatre anys que seguiran.
Estic content de com ha anat l'assemblea: molta gent, molts arguments, molt debat, molts pros i contres per a cadascuna de les opcions possibles, un altíssim nivell de reflexió sobre la pròpia coalició i sobre la ciutat. Jo no sé com es prenen les decisions en altres col·lectius. El que sí sé és que estic molt orgullós de com prenem les decisions a Iniciativa i Esquerra Unida!
Comentaris
Ens veiem dimarts
Comparteixo amb tu que cal una reforma electoral per possibilitar que sigui el ciutadà qui esculli directament amb el seu vot l'alcalde o alcaldessa. De fet, ja ho vaig deixar escrit a FetaSantFeliu en un article del passat juliol.
http://blogs.fetasantfeliu.cat/salvador-grifell/blog/238/eleccio-directe-dels-nostres-alcaldes-per-que-no
Com a força que molt probablement assumirà l'alcaldia, m'agradaria fer-vos saber la meva opinió en relació als pactes i respecte la ciutat a llarg termini.
1. Tingueu en compte les properes eleccions autonòmiques (Setembre) i Estatals (novembre?). Amb molta probabilitat els guanyadors d'aquestes dues cites siguin ciu/erc i psoe+podem?. Ho dic perquè tots sabem com d'important és tenir aliniació de colors en les diferents administracions.
2. Quant a la ciutat. Per la propera legislatura, proposo minimitzar totes les obres segmentades i ens centrem únicament en una. Segurament, fent un estudi de recalificació de terrenys públics i un esforç pressupostari de llarga durada, (igual em de renunciar a fer altres obres durant 10 anys), podem tenir la inversió amortitzada. Tots sabem quina és. EL soterrament. Avancem-nos i busquem un govern de concentració per acordar aquest punt a deu anys vista. Estic convençut que totes les forces sumaríem. Fem un projecte de ciutat i no un projecte de 4 anys.
Salutacions i enhorabona
Le planteo lo siguiente de cara al pacto de gobierno que tendremos los próximos cuatro años:
¿No cree usted que por lógica y sentido común y teniendo en cuenta que ICV es un partido de izquierdas, gobernaran juntas las dos listas más votadas que representan a la mayoría de la ciudadanía con acuerdos puntuales con las restantes formaciones políticas en temas de ciudad que es lo que realmente nos importa a todos? Todos seguramente que aportarán algo bueno para la ciudad.
Entiendo que es muy bueno que gobiernen las dos listas más votadas, cosa que daría a Sant Feliu un gobierno de izquierda tan reclamado por su formación política en todos los ámbitos
Sería muy bueno y sano democráticamente que como todas las formaciones que se han presentando han obtenido representación en mayor o menor medida, se tuviera en cuenta su opinión y proyectos por el bien de la ciudad y de todos nosotros.
?Esta usted de acuerdo en que entonces el gobierno de Sant Feliu sería verdaderamente de todos y no sólo de los que ostentan el poder?
Maria Rosa
Al primer anònim:
No hi ha decisió presa. i es prendrà, lògicament i democràticament, en assemblea conjunta d'ICV i d'EUiA. Fa quatre anys, l'acord es va fer amb CiU perquè l'assemblea de la coalició ho va aprovar per major coincidència en política social (la nostra primera condició va ser la tarifació social). Ara plantegem la negociació en base a l'agenda social i la primera prioritat és el rescat social, l'atenció a les famílies més afectades per l'atur de llarga durada i el risc de pobresa i exclusió social.
Hola, Xavier:
El PSC ens va atacar molt durament en campanya... per acabar beneficiant a Veïns i fer difícil una entesa amb nosaltres. Però, com he dit reiteradament, difícil no vol dir en cap cas impossible. Ara bé, va fer afirmacions sobre nosaltres i sobre mi en concret, que ara hauria de rectificar. Si no, és molt difícil que la nostra assemblea hi tingui el mínim de confiança per aprovar qualsevol mena d'acord. Veurem què fa... però no hi ha tot el temps del món.
Hola, Salvador:
Me n'alegro que coincidim. Ara només falta que també hi coincideixin els partits que hauran de negociar una legislació electoral pròpia....
Al quart anònim:
Primer punt: estic convençut que l'assemblea tindrà en compte els escenaris possibles després de les eleccions del 27-S.
Segon punt: no cal fer un govern de concentració, però sí que crec que cal prendre alguns acords amb el màxim suport possible dels diversos grups municipals. Ho tinc clar en l'agenda social i en la necessitat de sotmetre diversos temes estratègics a consulta ciutadana. Entre aquests, el soterrament a mesura que hi vagin havent novetats. Pel que fa a preparar-nos econòmicament per a aquest repte, ja estem en camí: els nostres indicadors econòmics (en concret, la ràtio d'endeutament) és molt baixa, i la continuarem mantenint baixa en els propers anys, per tal de tenir capacitat inversora en el moment que finalment hi hagi acord entre els governs de l'Estat i de la Generalitat.
Por lógica y sentido común, las opciones de izquierda deberían entenderse aquí y en todas partes. Por lógica y sentido común, ningún partido de izquierdas debería actuar de manera que ese entendimiento fuera más difícil de lo necesario. Yo no sé si usted es de Sant Feliu, pero si lo es, sabrá que la candidata del PSC me acusó personalmente de prevaricación (aprobar algo sabiendo que es ilegal) e insistió en eso durante la campaña electoral. Lo puede comprobar aquí:
http://stfeliull.socialistes.cat/noticia/el-tsjc-dona-la-rao-al-psc-de-sant-feliu-al-declarar-illegal-el-increment-de-libi-de-2014
Yo sé que en campaña se hacen y dicen cosas de las que luego uno se puede arrepentir, pero el daño ya está hecho. Por parte de ICV y de EUiA estoy convencido que esas acusaciones pueden ser digeridas por nuestra asamblea... siempre y cuando haya una rectificación pública por parte de quien las ha formulado. Eso también es de lógica y sentido común, ¿no cree?
Saludos cordiales!
En campaña se dicen y hacen cosas que si posiblemente muchos candidatos vieran como en una película lo que han hecho y dicho no lo volverían a hacer, al menos lo harian mejor. Lo importante son los cuatro años que siguen.
Entiendo el malestar de su formación y de usted, pero convendrá conmigo en que lo más importante es el bien común que en este caso es el de los ciudadanos.
Lo realmente importante es gobernar para todos y que todos nos sintamos representados en la medida de lo posible.
Comparto lo de que gobierne la lista más votada y en Sant Feliu hay dos listas más votadas.
Que mejor ejemplo de democracia se podia dar compartiendo la a veces ingrata taera de gobernar? Y mire que muchos podemos pensar lo mismo, con independencia de lo que hayamos votado. Pero entiendo que lo que dada la actual situación y por el bien común de todos es mejor que estén representados la mayoria de ciudadanos, lo que no descarta acuerdos con formaciónes que de seguro aportán cosas buenas para todos.
Reciba un cordial saludo y gracias por contestar
Maria Rosa