Amb l'IBI, tota la claredat: el rebut mitjà de Sant Feliu és dels més baixos de la comarca.


Dues coses fan que l'IBI sigui un element important d'aquesta campanya: 1) la presència d'una candidatura que té com a lema ("Somos los del IBI") i 2) el recurs del PSC i el debat cara a cara que li hem demanat per aclarir tota mena de dubtes.

En aquest blog, en què parlo de tot i per a tothom, el tema de l'IBI no és ni molt menys nou. N'he parlat directament vint vegades (en copio títol i enllaç al final de l'article), a més de les incomptables vegades que n'he parlat en altres escrits, com ara els resums de ple, les presentacions de pressupostos, les campanyes electorals o la informació de les converses anuals amb ICV-EUiA. Però en campanya, crec que cal desmuntar dues mentides: 1) que l'IBI és il·legal, que vaig voler explicar en aquest escrit, i 2) que l'import de l'IBI a Sant Feliu és molt elevat, que vull explicar a continuació.

Per fer-ho, el resum més clar és la infografia que hi ha a l'inici i que crec que s'ha de difondre intensament. Però el que ho demostra amb detall són les dades, i aquí n'adjunto unes quantes. Fem servir el paràmetre habitual en aquest tipus d'anàlisis: el rebut mitjà, ja que permet consultar dades que són públiques i amb els mateixos components a tots els municipis consultats. Sé que no és el millor paràmetre (inclou tant els habitatges com els comerços, aparcaments, etc) però és un paràmetre clar i comparable, i és el que s'usa sempre en la comparativa entre municipis i en la comparativa dins un municipi amb el pas del temps.

1) L'IBI de Sant Feliu (457€ al 2013) està en la mitjana baixa dels 30 municipis de la comarca (558,84€ al mateix any).


2) L'IBI de Sant Feliu està en la mitjana baixa dels 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Fent servir les mateixes dades del quadre anterior, es pot consultar i comprovar les dades del rebut mitjà de 2013:

3) L'IBI de Sant Feliu, segons l'Idescat, està en la mitjana baixa de tota Catalunya.


4) Tal com ICV-EUiA-ISF va dir al seu programa electoral, l'IBI en aquests quatre anys s'ha ajustat al cost de la vida. Les dades d'IPC considerades són les de l'any anterior. Es veu que, en el mandat, l'IBI s'ha situat gairebé un punt per sota de l'IPC



5) Sembla que se n'hagin oblidat, però els candidats Sr. Alegre (Ciutadans) i Sra. Borrell (PSC) van fer, quan van governar entre 2003 i 2011, tot el contrari del que diuen ara: l'IBI va pujar el triple del cost de la vida. I, que jo sàpiga, tampoc el Sr. Silvestre Gilaberte va crear cap Comissió Ciutadana, ni va fer cap campanya de recollida de signatures ni de presentació de recursos de reposició, ni va muntar cap candidatura per presentar-se a les eleccions:


Per tant, l'IBI de Sant Feliu no és un abús, i Iniciativa i Esquerra Unida hem complert fidelment el nostre programa electoral.

Dues consideracions més. Una per a les altres formacions polítiques; l'altra, una conclusió d'Iniciativa i Esquerra Unida.

Primera consideració. Proposo, per la seva lectura volgudament fàcil, que mirem aquest article que resumeix els 37,4 M€ del pressupost ordinari de l'any en què estem, el 2015. L'IBI en representa 13,8 milions, és a dir, gairebé el 37%. Qui pretengui una rebaixa del 25%, està plantejant una rebaixa del pressupost municipal de gairebé 3,5 milions d'euros. Qui defensi això, té l'obligació d'explicar amb detall en què repercutiria una rebaixa tan important del pressupost. I té l'obligació d'explicar-ho seriosament, amb arguments i amb dades, no amb lemes simples i demagògics. No n'hi ha prou amb dir "rebaixa de sous dels polítics", "supressió de personal eventual", o similars, que ni de lluny cobreixen aquesta disminució d'ingressos. És exigible, i ICV-EUiA ho exigirem, molta claredat i molt rigor en aquest tema: què deixaran de fer tots els que diuen que s'ha de rebaixar l'IBI?

Segona consideració. De la mateixa manera que estem convençuts que no s'ha de rebaixar amb caràcter general l'IBI, sí que caldrà preveure més ajuts a les persones i famílies que són ateses amb criteris de rescat social. En el mandat que acabem, hi havia un conjunt d'ajuts per a pagaments de l'IBI per a les persones que reunien un seguit de requisits dels serveis socials municipals. Després d'ennraonar-ne amb els professionals dels serveis socials i amb persones afectades, ICV-EUiA simplificarem la tramitació dels ajuts a l'IBI i n'incrementarem l'import, en el marc de les nostres polítiques de rescat social.

Com deia a l'inici, vénen dies de debat entorn d'aquest i d'altres temes importants de la nostra ciutat. Espero que els altres set candidats i candidates els plantegin amb el mateix rigor que, des de fa anys, estem plantejant els homes i dones d'ICV i d'EUiA i també jo personalment.


ANNEX D'ESCRITS ANTERIORS.
Annexo els vint articles en què he abordat el tema de l'IBI des de 2007:
1) 20 de gener de 2007. El "canvi" a Sant Feliu: més IBI, menys credibilitat.
2) 12 de juny de 2008. A qui li toca estrènye's el cinturó a Sant Feliu?
3) 9 de novembre de 2008. Per què hem dit no al pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2009?
4) 25 de juliol de 2009. "No a la pujada abusiva de l'IBI".
5)  9 de desembre de 2012. IBI: un debat en què cal transparència i tota la informació.
6) 22 de febrer de 2013. Resposta a les instàncies presentades a l'Ajuntament en relació a l'IBI de 2013.
7) 14 de març de 2013. 14/03/2013: reunió amb la representació de les més de 2000 persones que han presentat instàncies sobre els valors cadastrals i l'IBI.
8) 3 de juny de 2013. Segona resposta a les instàncies presentades a l'Ajuntament en relació a l'IBI i els valors cadastrals.
9) 3 de juliol de 2013. També en l'IBI, escoltem a la ciutadania: complirem el programa electoral i farem més plans d'ocupació.
10) 9 de juliol de 2013. 08/07/13: reunió amb la comissió ciutadana de l'IBI.
11) 12 de juliol de 2013. IBI: comprensible la polèmica amb la comissió ciutadana, inacceptables les lliçons de Grisó, Borrell i Alegre.
12) 29 de novembre de 2013. IBI: complirem el que dèiem al programa electoral. La nostra informació als 8 actes de barri de la coalició.
13) 27 de febrer de 2014. IBI al ple de febrer. Complirem el programa electoral: rebaixarem els valors cadastrals i el rebut s'ajustarà al cost de la vida, baixant per primer cop en set anys.
14) 5 de març de 2014. "Tema IBI: no podeu, no sabeu o no voleu baixar el rebut?" (pregunta 22 de l'entrevista a l'alcalde de març)
15)15 de març de 2014. 598,50€ com diu la comissió ciutadana o 415,80 com diu l'Ajuntament? Quin és el rebut mitjà real d'IBI que paguem a Sant Feliu?
16) 28 de març de 2014. Fa 8 mesos que ho sabien: credibilitat zero.
17) 22 d’abril de 2014. Ple extraordinari sobre l'IBI: lluny, cada cop més lluny. I dues conclusions.
18) 16 de maig de 2014. No puc passar per alt les acusacions del PSC que el govern de la ciutat pren decisions il·legals.
19) 16 de juliol de 2014. Amb el seu recurs sobre l'IBI, el PSC obre la via judicial, tanca la porta política.
20) 17 de maig de 2015. Amb l'IBI, tota la claredat: demanem un cara a cara amb Lourdes Borrell.

Comentaris

Anònim ha dit…
Por favor estos datos se deberían corregir puestos que son erroneos.

Incremento real del recibo medio del IBI

435.46/416.58 -1 =4.53% y no 4,7

IPC acumulado 5,7 se puede extraer facilmente de la página del Ine

http://www.ine.es/varipc/verVariaciones.do?idmesini=12&anyoini=2010&idmesfin=12&anyofin=2014&ntipo=2&enviar=Calcular



España 4,5 --> Objetivo Incumplido
Cataluña 5.7 --> Objetivo Cumplido
Barcelona 6,2 --> Objetivo Cumplido


Igualmente me gustaría saber donde están los 2000 pisos nuevos que han aparecido en esta ciudad. (a no ser que consideremos que las entidades registrales nuevas son trasteros, parkings...)

No sería mejor ver el caso con por ejemplo tu recibo???


Mis recibos de 2013 y de 2014 al final de este artículo: http://jordisanjose.blogspot.com.es/2014/05/no-puc-passar-per-alt-les-acusacions.html
Me pregunto dónde está el 9% de más que dice la señora Borrell que me devolverá...