Pactes.

Foto de Marc Rius per al Fet a Sant Feliu.
Cap a les nou del vespre de diumenge, sabrem els resultats de les eleccions i començarà el camí que acabarà amb la votació i presa de possessió de l'alcalde el dissabte 13 de juny.Serà una de les vuit persones que veieu a la foto. Crec que només ICV-EUiA tenim possibilitats raonables de formar govern en solitari, però crec també que és força probable que hi hagi d'haver pacte a la nostra ciutat després de diumenge.

Des de fa vint anys, Sant Feliu té governs de coalició. Amb aquest bagatge, crec que és imprescindible que la ciutadania sàpiga què pensem fer dilluns els diferents partits, què farem a partir de dilluns i fins al 13 de juny amb els vots dels santfeliuencs i santfeliuenques. Hi té tot el dret! Convençut de la importància d'aquest dret, m'explico amb la màxima claredat possible. Per facilitar un possible debat, numero les diverses afirmacions que vull fer.
  1. ICV-EUiA volem tornar a ser la llista més votada i incrementar tant com sigui possible el nostre nombre de regidors actual (7 de 21).
  2. Si no som la llista més votada, no intentarem fer cap govern en contra de la llista que hipotèticament pugui guanyar-nos. Respectarem el principi de llista més votada i hi intentarem arribar a acords de govern en base a les polítiques socials. Demanem també el respecte de les altres candidatures a la llista més votada.
  3. No demanem res que no hàgim complert. De les 9 eleccions municipals a Sant Feliu des de 1979, només hem perdut les de 2007, i llavors vam respectar la victòria de Juan Antonio Vázquez, únic candidat socialista que ha guanyat unes eleccions a la nostra ciutat.
  4. Qualsevol possible pacte es farà en base a la nostra prioritat del rescat social. És a dir, les polítiques municipals que han d'atendre prioritàriament a les famílies afectades per l'atur de llarga durada i el risc de cronificació de la pobresa i l'exclusió social.
  5. En cap cas pactarem amb PP ni Ciutadans. Respectem al màxim els seus candidats i candidates de Sant Feliu. Però els dos partits són un risc per a la cohesió social a Sant Feliu, perquè són partits de confrontació en dos temes claus: Catalunya (llengua, model d'escola, etc) i immigració (restricció de drets, discurs racista en altres municipis que a Sant Feliu no volem ni sentir,...).
  6. Veiem amb preocupació les conseqüències polítiques de l'ús que el PSC està fent de la sentència de l'IBI. Acusar-nos de prevaricació és dificilment compatible amb un marc de confiança política entre partits d'esquerra que col·laboren amb tota normalitat a molts altres municipis. Considerem que és greu que el PSC repeteixi contínuament que l'Ajuntament ha cobrat diners il·legalment i que l'alcalde no els vol tornar a la ciutadania.
  7. En aquest sentit, insistim que l'Ajuntament acatarà la resolució definitiva dels tribunals, però no acatarà la interpretació interessada i falsa que en fa el PSC. La sentència del TSJC estableix que l'ordenança és nul·la jurídicament perquè es va aprovar fora de calendari, però no és nul·la econòmicament. La sentència no estableix que l'Ajuntament hagi cobrat ingressos indeguts, ni tampoc cap obligació de retornar-los. Un hipotètic retorn de diners sense una sentència judicial que ho ordeni seria immediatament informat negativament pels serveis econòmics i jurídics de l'Ajuntament, seria una decisió arbitrària i sense base legal. A més, és rotundament fals que el rebut de l'IBI dels santfeliuencs i santfeliuenques s'incrementés un 9% entre 2014 i 2013, Lamentem també que el PSC hagi rebutjat qualsevol mena de debat públic per clarificar els dubtes que hi ha a la ciutat sobre l'IBI, per més que li hem proposat que triï participants, format, o mitjà, fins i tot en el debat electoral que hi va haver dimarts passat a l'Auditori.
  8. Ens preocupa que l'estratègia política del PSC pugui passar per l'agressivitat cap a l'equip de govern i la proximitat amb el Partit Popular, amb qui ha compartit en temes fonamentals una estratègia d'oposició en els darrers quatre anys. Per esvair tot dubte, demanem al PSC una explicació pública clara de la seva política d'aliances els propers 4 anys i, en concret, que no pactarà amb el PP, per raons similars a les que he exposat al punt quatre.
  9. De la mateixa manera que van fer en l'esmentat debat electoral de dimarts passat, proposem que totes les candidatures explicitin als seus respectius mitjans les seves prioritats de pacte per a l'endemà de les eleccions de diumenge.
Per la importància del govern de la ciutat en els propers quatre anys, és imprescindible que la ciutadania vagi a les urnes coneixent els vuit programes i les vuit candidatures que s'hi presenten. Però també les aliances que les vuit candidatures faran possible o impossible amb el vot de les 33.000 persones que estan convocades diumenge a les urnes.

Espero haver deixat clar en aquest escrit el que en farem nosaltres. I esperem haver deixat clar en quatre anys de govern i quinze dies finals de campanya que la millor opció per Sant Feliu és un govern sòlid i eficient amb una àmplia majoria d'Iniciativa i Esquerra Unida. Si és això el que vols, vota'ns! Si vols assegurar que jo continuï essent l'alcalde, vota'ns! No sigui que, com al 2003, guanyem les eleccions i tinguem una mala sorpresa...

Comentaris