Què estem fent i què farem al Parc Nadal?

Avui, dia de la Candelera,  comença la plantació de 50 nous arbres. Això, que no té ni un arbre,  tornarà a ser un parc!
Primer, concentrats darrera l'estany...
... per tot seguit començar a distribuir-los per tot el parc.

El  Parc Nadal està indisolublement lligat al cor i a la història de Sant  Feliu. Quantes històries d'amor, quants jocs en família, quantes converses i passejades interminables, quants cigars d'amagat, quantes corregudes davant el vigilant Palafox, quants concerts i activitats hi hauran tingut lloc? Quants matins de tardor buscant pinyons, quants diaris llegits, quantes abraçades buscant la foscor, quants avis veient passar el temps ha viscut el Parc?
1956: els meus pares passejant pel parc amb els seus amics, la parella Iglesis Parés.


El que era una casa pairal al mig de la ciutat (el clos de Can Nadal, propietat dels comtes de Vilardaga), va esdevenir parc públic a la II República, adquirit per l'Ajuntament l'any 1932 i inaugurat pel President Francesc Macià el maig de 1933.
Fotògraf: Sagarra-Torrents
Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Col·lecció Ciutadana d'Imatges de Sant Feliu de Llobregat.
Imatge cedida per Montserrat Roca Monné.
Va ser remodelat a primers dels noranta. Tot i que jo ja era regidor i hi vaig donar el meu acord, vist amb ulls d'ara, va ser una remodelació amb elements que jo ara revisaria: la supressió del vell estany, de l'escala que hi havia al seu extrem, de la font del senyor Torras, dels vells bancs de pedra,... La remodelació dels anys 92 i 93 es va fer amb plans d'ocupació i sota la responsabilitat, pel que fa al projecte, del llavors regidor de Serveis municipals, Silvestre Gilaberte. Va tenir molts elements positius: va arreglar camins, va instal·lar la primera xarxa de reg, va millorar el passeig central, l'enllumenat de tot el parc, la zona de jocs infantils, etc. però li va treure una mica l'ànima que tots teníem al cap.

La ventada del 24 de gener de 2009, ara fa sis anys, va acabar de treure-li allò que més defineix el parc: molts dels seus pins altíssims i frondosos.
Foto del blog La foto crítica
Malgrat la importància de la ventada, l'equip de govern de llavors no es va plantejar cap inversió de reposició ni cap actuació d'envergadura al parc. Estant a l'oposició, ho vam denunciar repetidament: com podia ser que tinguéssim el parc públic més antic de la nostra ciutat tan buit, en un estat tan trist?

Per què la recuperació del parc es fa justament ara?
La recuperació del Parc Nadal formava part del programa electoral que Iniciativa i Esquerra Unida vam presentar a les eleccions de fa quatre anys. Quan vam assumir el govern, al juny de 2011, ho vam incloure en el Pla d'Actuació del Mandat. Vam considerar que la replantació del parc Nadal l'hauria de fer qui després s'hagués de cuidar del seu manteniment, és a dir, l'empresa concessionària de jardineria. Donat que la concessió acabava a primers de 2013, vam optar per incloure la recuperació del parc en la nova contracta que vam treure a concurs en el ple de gener d'aquell mateix any. La intenció era que, amb la contracta adjudicada abans de l'estiu, la millora del parc es fes a primers de 2014, ja que la millor època per a la plantació és entorn de febrer. Però el plec de clàusules que és obligatori en tot concurs públic, va ser impugnat per un tema menor (sobre el control de productes fitosanitaris) i l'adjudicació es va retardar uns mesos: fins al 30 de gener de l'any passat no es va poder aprovar l'adjudicació a Ambientàlia. Sense temps per fer i aprovar un projecte en tan pocs dies, hem hagut d'esperar a poder fer la replantació al febrer... de 2015. Sé que hi haurà qui dirà que és una actuació "electoralista" just a tres mesos i mig de les eleccions, però espero que a qui objectivament vulgui entendre el per què de les coses, l'explicació anterior sigui clara i completa.

I en què consisteix la millora i recuperació de l'arbrat del parc?
Primer, el que ja s'ha fet, en preparació de la replantació que ha començat avui:
  • S'han retirat 41 soques d'arbres antics i se n'han deixat 2 de gran tamany i rellevància en la memòria de molts santfeliuencs, que tantes vegades s'hi han enfilat d'infants.
  • S'han substituït 1,3 Km, de tubs de la xarxa bàsica de reg, que ja estaven caducs. Això comporta estalvi d'aigua (a més, el reg estarà telegestionat) i s'eviten fuites d'aigües cap al subsòl.
  • S'han renovat 44 luminàries amb tecnología led. Aquesta actuació ha comportat un estalvi avui del 73 % del consum energètic del parc. S'han fet proves també d'un sistema pilot de telegestió de l'enllumenat del parc.
I el que s'està fent, des d'avui fins a final de mes:
  • Plantació de 50 arbres de diferents espècies, entre els que destaquen 21 cedres que tenen entre 3 i 3,5 m d'alçada. La relació de l'arbrat es donarà en la nota informativa detallada i completa que farà, en el seu dia, l'ajuntament.
  • Plantació de 391 noves plantes arbustives i 55 m2 de flor de temporada.
  • Perfilar correctament els parterres de gespa, amb les corresponents aportacions de sauló,
  • Arranjament del vas de l'estany del parc, que té importants fuites d'aigua.
  • Posta en marxa definitiva de la telegestió i l'execució d'una segona actuació per substituir les 20 llums baixes del parc amb tecnologia led. Això permetrà reduir l'actual consum energètic del parc en més d'un 90 %.
Sens dubte, estem abordant avui l'actuació d'envergadura que fa anys que el parc necessitava. Estic convençut que el parc Nadal tornarà a tenir l'abundància i prestància que abans tenia i que tants santfliuencs i santfeliuenques recordem. En definitiva, aquest febrer, el parc Nadal reviu!!!

Comentaris

Xavier Sánchez Prieto ha dit…
És una gran noticia per a Sant Feliu.
M'agradarà veure'l acabat.
Jordi Casanovas ha dit…
Crec que caldria enderrocar aquells urinaris pudents i fer un bar més llustrós. Ho teniu previst?
Anònim ha dit…
Esperem quedi un parc digne, és el pulmó del centre de la nostra ciutat i no podem deixar-lo perdre.
Quina és l'empresa concessionària de jardineria actual?

Imma
Jaume Solé ha dit…
Per fi veurem el nostre parc reviure. Gràcies Jordi per aquesta explicació i sobretot per la sensibilitat envers un patrimoni que és de tots i del que tenim l’obligació moral de mantenir per nous santfeliuencs i santfeliuenques que creixeran corren entre els nous arbres.
Anònim ha dit…
Quant es farà la remodelació del Parc Llobregat ??
És un parc que està en continua decadència. També es un pulmó de la nostre ciutat i ara mateix és un pipican i a l'estiu un lloc pel botellón. Feu alguna cosa, si us plau...
Anònim ha dit…
Com m'agradaria que es fesin les coses quant toquen de veritat i no dos messos abans de les eleccions, que vol que li digui sr alcalde estic molt decebut de la seva gestió com alcalde, vosté que forma part d'un partit que te en les seves sigles el "verds" que hagi trigat 4 anys en fer 35 clots i "colocar" arbres al parc Nadal diu molt de vosté i el seu equip, espero que els nostres conciutadans valorin aquests 4 anys de govern amb la dreta a sant feliu i rebi un sever avís que no volem un mal govern a sant feliu,trist de com al segle XXI encara fem politica del segle XX no se si els ciutadans entendran aquestes alçades que a dos messos de les eleccions ens anunciïn a bombo i plateret els grans projectes per la ciutat,remodelacions pl LLius Companys, Pl Salut, un nou centre comercial obres a la piscina i al l'eixample... tristor es el que sento sr alcalde jo no el vaig votar per aixó