Reviu Sant Feliu? (6/6) Parlem d'ocupació.



Ara fa quatre anys, en la darrera campanya electoral, vam proposar això:
"La gent treballadora de Sant Feliu pateix una crisi i un atur que ha provocat un sistema econòmic injust, que busca l’enriquiment d’uns pocs a costa del sacrifici de molts. Per combatre la crisi, hem de potenciar, des de l’ajuntament, totes les possibilitats per a la creació d’ocupació i per a la formació de les treballadores i els treballadors.
Per això, acordarem un Pacte per a l’Ocupació amb els agents econòmics i socials de la ciutat i de la comarca, amb mesures prioritàries per avançar en tres camps: afavorir el comerç, la creació i millora del nostre sòl industrial.i la formació i l’ocupació del nostre jovent"

I quin balanç podem fer d'aquestes propostes, després de gairebé 4 anys de mandat
  • Pacte per a l'ocupació. Hem creat la Mesa per al desenvolupament econòmic i la cohesió social, a partir de la convicció que ambdós objectius es necessiten mútuament. En formen part tant els agents econòmics i socials (empresaris i sindicats), com d'entitats socials (associacions de veïns, Creu Roja,...) i dels quatre grups municipals, tant al govern com a l'oposició. Ha marcat les prioritats i els criteris d'aplicació del que hem fet des del govern en temes de creació d'ocupació i de foment de l'activitat econòmica. Només dos exemples: els canvis en el disseny de la Fira que vam veure l'any passat, i l'aprovació dels criteris de concessió d'ajuts per a la contractació d'aturats o l'inici de noves activitats.
  • Creació d'ocupació. Com acabo d'explicar, per acord de la Mesa i per primer cop en el nostre ajuntament, els anys 2014 i 2015 hem obert dues línies d'ajut a la contractació i a l'emprenedoria. Els primers s'adrecen a empreses que contractin treballadors amb contracte indefinit inscrits a Can Maginàs, i el primer any ha permès la contractació de 51 persones. Els segons han permès la creació de 60 noves activitats a la nostra ciutat, a partir del suport de Can Maginàs als emprenedors i emprenedores locals. D'altra banda, en aquests quatre anys, s'hauran dut a terme 21 plans locals d'ocupació, que han permès la contractació durant sis mesos de prop de 320 persones aturades de la nostra ciutat, amb prioritat per a les que no tenen cap ingrés i tenen responsabilitats familiars. No ha estat fàcil, perquè hi ha moltes restriccions legals a la contractació de les administracions públiques, però ha estat una clara prioritat de l'equip de govern.
  • Afavorir el comerç. Cal destacar dues coses: les ajudes per a nous emprenedors que obren un comerç o bé contracten personal, i la major celeritat en els tràmits per iniciar una activitat. D'altra banda, en el marc del Consorci de Comerç, que formem conjuntament amb les associacions de comerciants de Sant Feliu, hem acordat les diverses campanyes i promocions, entre les que destaquen les de Nadal i els ForaStoks de febrer i d'octubre. En una perspectiva de centre de ciutat que pugui arribar a ser capdavanter en cultura i comerç, hem aprovat el projecte de remodelació del Mercat municipal, que ha de tornar a ser el motor comercial de la zona.
  • Millora del sòl industrial. Hem mantingut un programa regular de visites a empreses i a associacions d'empresaris que ens han permès identificar i dur a terme les millores necessàries als polígons industrials i en què l'ajuntament té incidència: senyalització, mobilitat, manteniment i serveis. Amb un caràcter molt ambiciós, hem aprovat el pla de millora de polígons, amb un import d'1,4 milions (70% Area Metropolitana i 30% ajuntament) amb inversions importants, especialment als polígons del Pla i les Grases. També hem incorporat els polígons en el pla de desplegament de fibra òptica, de manera que a cavall dels anys 2014 i 2015 arribi a totes les empreses de la nostra ciutat.
  • Millora de la formació dels treballadors i treballadores. Hem consolidat els dos grans espais de formació permanent de la nostra ciutat: Can Maginàs i Aula Sant Feliu. Hem incrementat l'oferta de plans de garantia social, adreçats a nois i noies que acaben l'ESO sense obtenir el graduat. Hem continuat treballant amb l'Escola de Persones Adultes Mestre Esteves. Hem iniciat experiències molt interessants com ara el projecte Mentoring, en què empresaris o comerciants amb molta experiència assessoren i ajuden a empresaris o comerciants que tot just comencen.
A més, cal destacar:
  • suport total a la innovació i la recerca empresarial, com en tot el procés d'ubicació proves del submarí Ictineu, 
  • suport a la ubicació de noves empreses, la més destacada de les quals és la remodelació de l'antic Caprabo i la creació d'una nova rotonda a l'entrada de Sant Feliu per Molins, que millorarà molt la imatge i l'atractiu d'aquest punt de la nostra ciutat
I què continuarem plantejant de cara a les eleccions del 24 de maig?
La crisi econòmica és tan dura i prolongada que pot acabar comportant crisi social, fractura social. Per a nosaltres, l'Ajuntament ha de ser un instrument clar per prevenir-ho i evitar-ho a la nostra ciutat, dins el marc de les competències i els recursos municipals. Alguna candidatura es va presentar a les eleccions de 2011 dient que aconseguiria la plena ocupació a la nostra ciutat, sabent que és impossible perquè la crisi no té l'origen ni la solució a escala local. Però és evident que ICV i EUiA, que són partits de la classe treballadora, continuarem prioritzant i treballant per consolidar i enfortir la tasca que hem començat a fer aquests quatre anys. Properament, començarem a elaborar el nostre programa electoral, i a la segona quinzena de febrer farem la primera convocatòria pública per anar-lo concretant. Si t'interessa fer aportacions o conèixer les persones que estan treballant amb els objectius que acabo d'exposar, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!



Comentaris