Fira 2013, premis de reconeixement al comerç local: Òptica Feliu i Elèctrica Molins.
Com cada any i en el marc de la Fira Comercial i Industrial, vam homenatjar a dos comerços històrics de la nostra ciutat. Enguany van ser l'Elèctrica Molins (coneguda popularment com a Can Llumenetes) i l'Òptica Feliu, totes dues a la carretera.
Em va fer molta il·lusió tornar a felicitar i agrair la seva tasca a dos comerços que formen part de la vida de moltes persones de Sant Feliu. També de la meva, des dels primers moments que recordo de la meva infantesa. Vaig assabentar-me de dades de la seva història que jo desconeixia, i que em plau posar a l'abast de tothom.
Òptica Feliu.
El negoci familiar va començar l'any 1929, als pisos Bertran, amb l'avi d'en Jordi Riaza (a la foto superior). Era en Vicenç Riaza, que va obrir un establiment on arreglava sabates i pilotes de fútbol i hi venia espardenyes. L'any 1934, es va traslladar a l'actual adreça, a Laureà Miró. El 1936 va néixer en Feliu Riaza, pare d'en Jordi, i que va morir recentment. Amb la derrota de la Guerra, Vicenç Riaza es va haver d'exiliar i va morir, finalment, als camps de concentració nazis. Una placa amb el seu nom ho recorda al barri de les Grases, a la plaça de la Llibertat.
Acabada la Guerra, al 1939, el besavi d'en Jordi Riaza, que es deia Josep Surià i era joier i rellotger, va canviar l'activitat i, amb el temps, va ensenyar l'ofici a en Feliu Riaza. Entre tots dos van fer gran la botiga i petita la casa. Al 1955, la botiga incorpora la part d'òptica: ja és "Cal Feliu".
Al 1962 neix la seva filla Esther i al 1964 el seu fill Jordi. Als anys 70, s'elimina la vivenda i es fa més gran la botiga. Passa el temps: al 1985, s'incorpora el fill d'en Feliu, en Jordi Riaza, que havia acabat la carrera d’òptica, i es deixa definitivament la rellotgeria. A finals de 2012, mor Feliu Riaza havent dedicat fins el darrer dia, tota la vida a l’òptica.
La seva dona, l'Elvira, molt emocionada pel reconeixement, em va dir entre llàgrimes que arribava tard: estis segur que en Feliu, sense ser-hi físicament, estava en el cor de totes les persones que li van dedicar un aplaudiment llarg, intens i calorós.
Elèctrica Molins.
De petit, sempre havia sentit a parlar de "les cases del Molins", com un reconegut constructor de la nostra ciutat, responsable, entre d'altres, de l'eixample dels carrers Santa Maria i Sant Antoni o dels primers projectes d'urbanització a Sant Feliu entre 1900 i 1920. No sabia, però, dues coses que vaig aprendre en el mateix moment de lliurament dels premis: que va ser alcalde de Sant Feliu els anys 1898 i 1899, i que va ser ell qui, justament a l'any 1898, va impulsar l'arribada de l'electricitat a Sant Feliu. Va crear una petita central elèctrica a Molins de Rei, que proveïa d'electricitat a Molins, Sant Feliu i altres pobles de la rodalia. Havia de ser un home interessant, en Josep Molins.
El seu fill gran, Antoni Molins, degut a problemes de visió, va renunciar a dedicar-se a la construcció per centrar-se en el desenvolupament de la lampisteria i l’electricitat. L’any 1908 va muntar un negoci a Barcelona, si bé el magatzem i el taller de l’establiment el tenia a la casa pairal de Sant Feliu, situada a
A la foto inferior podem veure un nou Josep Molins, el nét de l'alcalde de l'electricitat, que va portar durant anys i panys el negoci familiar. Un negoci que ara porten el seu fill, en Josep Anton Molins, amb la complicitat de
Dos establiments històrics, dels d'abans de la Guerra, que continuen treballant al servei dels santfeliuencs i les santfeliuenques i que tenen llargament merescut l'homenatge que els vam brindar.
Gràcies als Riaza i Molins que avui continueu, i als Riaza i Molins, i les seves dones i famílies, que van començar i van donar vida, en temps també canviants i difícils, al comerç de la nostra ciutat!
Comentaris