Dijous, 06/09/12, 13:00, a l'Auditori: "El llegat de Joana Raspall", a càrrec de Miquel Desclot. (2/2)

Les 3 fotos de l'escrit són d'en Marc Rius al Fet a Sant Feliu.

  Ara que el curs 2012-13 acaba de començar, vull fer un esment molt destacat de la seva lliçó inaugural, el passat 6 de setembre. I donar les gràcies, per començar, a les tres persones que m'acompanyen en aquesta foto. En primer lloc, asseguda a la seva cadira, la protagonista dels 100 minuts de la trobada i dels 100 anys de la seva vida: la Joana Raspall. Al seu costat, Miquel Desclot, que va fer una lliçó inaugural esplèndida, magistral, a l'alçada de la persona a què glossava, la Joana. Una lliçó inaugural que us podeu descarregar íntegra aquí i que, si qui em llegeix es dedica a algun dels àmbits de l'educació, faria bé de tenir sempre a mà. Davant d'en Miquel i al meu costat, l'Agustí Vilar. L'Agustí té el gran mèrit, en aquest acte, d'haver-nos portat al Miquel Desclot, d'haver proposat a l'Ajuntament que hi contactéssim i li proposéssim de fer la lliçó inaugural. A més, l'Agustí ja ha plantejat altres idees per al desenvolupament de 2013 Any Joana Raspall i serà una persona molt important per a l'èxit d'aquest any ple de la figura i l'obra de la Joana.

L'acte va ser tot ell molt emotiu. El va presentar i conduir la regidora d'Educació, Mireia Aldana, a l'esquerra de la foto, que va fer una glossa del valor de l'educació i de la tasca dels i de les mestres a la nostra societat. Atès que la lliçó inaugural és un acte conjunt de l'Ajuntament i la Generalitat, tot seguit va intervenir la inspectora de la nostra ciutat, Maria Dolors Martínez, en representació del delegat territorial del Departament d'Ensenyament, Josep Maria Pérez. Tot seguit, va venir l'autèntic plat fort de la convocatòria, la magistral intervenció de Miquel Desclot. Vull destacar les seves propostes d'edició d'una selecció dels seus poemes i també de la seva obra completa. Va reconèixer que l'administració local no ho pot fer, però ens va demanar que l'Ajuntament fos "espurna i energia" per fer-ho possible.

Per acabar, vaig voler dir només tres coses: 1) el sentit de l'Any Joana Raspall, com a reconeixement i orgull de la ciutat i com a projecció, com a millor poetessa infantil catalana, arreu del país, 2) un toc i agraïment personal: la meva vinculació personal amb la Joana, quan ella, l'Agustí Vilar, en Jordi Giol i jo mateix vam començar les primeres classes de català a les escoles públiques de Sant Feliu, allà al setembre de 1976, o quan em va lliurar el Primer Accèssit al Premi Martí Dot de poesia, l'any 1975, en què el va guanyar Vicenç Villatoro i 3) agraïment enorme a la trajectòria literària i cívica de la Joana, agraïment a Miquel Desclot per la seva grandíssima lliçó inaugural (i recull de la seva petició de ser espurna i energia per facilitar la publicació i difusió de l'obra de la Joana) i, sobretot, agraïment als mestres i professors per la seva dedicació als nostres infants i adolescents i nous ànims per incorporar l'obra de la Joana Raspall a la seva tasca docent, especialment en l'any del seu centenari.

Gràcies, finalment, a tota la comunitat educativa de Sant Feliu, a tota la gent del món de la cultura que ens ajudarà, per mitjà de les comissions que aviat es constituiran a difondre el seu llegat i la seva trajectòria i, sobretot, sobretot, sobretot i per tot:
GRÀCIES, JOANA RASPALL!!!

Comentaris