Grandíssim error del PSC al #plesantfeliu.

Escric d'urgència perquè em costa adormir-me després del que ha passat avui al ple de Sant Feliu. Feia dies que es covava el que hem viscut a la sala de plens i finalment ha passat el que els/alguns socialistes de Sant Feliu han volgut que passés.

M'explico.

Fa exactament setze dies, vaig signar decrets obrint tres expedients disciplinaris a treballadors municipals per fets considerats greus en l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic o en l'Estatut dels Treballadors, segons el caràcter funcionarial o laboral de les persones expedientades. Una d'elles havia tingut responsabilitats a la UGT. Aquests expedients s'estan tramitant amb caràcter intern a l'Ajuntament seguint, en tot moment, les indicacions dels serveis jurídics de l'Ajuntament. Hi ha nomenat un instructor que, d'acord amb el reglament disciplinari que és d'aplicació en cada cas, està fent la seva feina. La resolució dels expedients és, per tant, competència de l'instructor i no de l'alcalde ni molt menys del ple. He intentat en tot moment, a més, que es tramitessin internament i no tinguessin projecció més enllà de la casa gran.

La setmana passada, però, la UGT va demanar intervenir en el ple d'avui, en relació a l'expedient obert al seu company. Com li correspon per les seves funcions, el secretari municipal va elaborar un informe en què exposava les raons per les quals el ple no és competent per parlar d'un assumpte que està en tramitació interna. La resolució d'un expedient correspon al seu instructor, i la interferència de l'alcalde en la resolució podria tenir conseqüències jurídiques per a mi. Així ho va explicar el secretari a la UGT i jo mateix als portaveus de tots els grups municipals. Tots van entendre la situació menys el PSC. I això que el secretari ho explica amb tota claredat al seu informe, del qual la Sra. Borrell tenia còpia:
  • ... no procedeix la tramitació de la moció (de la UGT) perquè es tractaria d'adoptar un acord en relació a un expedient disciplinari que està en fase de tramitació i que té un procediment específic al que s'ha d'ajustar en garantia dels drets dels afectats.
  • ... els acords que pogués adoptar el Ple estarien viciats de nul·litat en ser dictats per òrgan que no té competència o sense respectar el procediment establert.
  • ... per tant, li comunico que no procedeix tractar per via d'urgència ni per via ordinària la moció presentada per (...) per tal com no és un assumpte de competència del Ple de l'Ajuntament i que s'està tramitant de conformitat amb el procediment establert a l'efecte.
Així les coses, el ple ha començat com cada darrer dijous de mes a les 20:00. La sala era plena de gom a gom, amb moltes persones que es volien solidaritzar amb el seu company sindicalista: unes quantes (poques) del mateix ajuntament, unes altres (moltes) d'altres municipis. Cap a les 20:30, quan havíem acabat de tractar les quatre mocions inicials del ple, la portaveu del PSC Lourdes Borrell m'ha demanat que en el ple es debatés el tema de l'expedient disciplinari. He pres la paraula per explicar-li que no ho podia fer, perquè -com li havia explicat reiteradament- ni l'alcalde ni el ple poden interferir en la tramitació d'un expedient disciplinari obert i regulat amb els reglaments corresponents. La part del públic que acompanyava el seu company ha començat a cridar i esbroncar-me. He advertit al públic que si no podia continuar el ple em veuria obligat a suspendre'l i he demanat al secretari municipal que ho expliqués al grup municipal socialista i a les persones que omplien la sala. Els crits han estat igual o més forts. A les 20:40 he suspès el ple per mitja hora i he convocat als quatre portaveus al meu despatx, en una reunió amb el secretari municipal. El secretari ha tornat a intentar explicar a la senyora Borrell (el senyor Jiménez, del PP, ja feia estona que ho havia entès) les raons per les quals el ple no té competència per debatre un tema que no és de la seva competència i que té el seu propi marc de funcionament. La senyora Borrell no ho ha entès o no ha volgut entendre: no hi ha pitjor sord que el que no vol escoltar. Ha volgut rebatre tota l'argumentació jurídica del secretari municipal, que li ha reiterat per activa i per passiva el comportament estrictament legal i correcte de l'alcalde en tot moment.

El ple s'ha reprès a les 21:10. A la meva entrada, xiulets més forts i crits més ofensius contra mi. He tornat a advertir que el ple es faria de totes totes i que, si no es podia recuperar la normalitat, el tornaria a suspendre mitja hora i es reprendria a porta tancada. Més crits ofensius contra mi, més targetes vermelles per demanar-me la dimissió, més bronca injustificada. A les 21:15 he tornat a suspendre el ple mitja hora i he dit que seria a porta tancada, convidant a sortir a la gent. A les 21:45 el ple s'ha reprès i, com que era a porta tancada, sense retransmissió per internet ni gravació d'imatges de TV, en presència només dels 21 regidors i regidores i els serveis d'intervenció i secretaria. Abans de reprendre el ple, he demanat al secretari que expliqués fil per randa als 21 regidors i regidores les raons per les quals no he admès que es parlés dels expedients al ple. A mesura que ho anava explicant el secretari, a algunes persones del mateix grup del PSC els anava canviant la cara... Un cop s'ha explicat el secretari, tot ha anat molt de pressa. Quedaven pendents una vintena de punts que s'han aprovat tots per unanimitat i sense cap mena de debat. El ple s'ha acabat més aviat que de costum: cap a les 22:00. Encara hem tingut temps de fer una copa de cava pel casament, dissabte que ve, del regidor Jaume Mañosas, de CiU.

El PSC s'ha equivocat del tot. M'ha volgut obligar a prendre una decisió que interfereix en un procés disciplinari intern i a vulnerar els reglaments que regulen la tramitació d'aquest tipus d'expedients. No ho he volgut fer i ha muntat un espectacle que, al capdavall, no els ha portat enlloc: no hem parlat del tema, com pel procediment reglamentari pertocava, i el ple s'ha acabat amb tota normalitat. Estic convençut que les persones de la UGT i del PSC que entenen de procediment administratiu sabran que s'han posat amb els dos peus a la galleda, que han fet un error de l'alçada d'un campanar.

Però no només un error administratiu o procedimental. Han comès, sobretot, un enorme error polític: un aïllament enorme i creixent respecte a les altres forces polítiques de Sant Feliu, i molt em temo que fins i tot amb la ciutadania. Fins pocs dies abans de l'obertura dels expedients, encara tenia un cuquet que de tant en tant feia preguntar-me si, fa un any, havia pres la millor decisió per Sant Feliu al configurar l'actual equip de govern. Ho he de reconèixer: cada cop tenia menys dubtes de l'encert de l'acord amb CiU. A partir d'avui, si encara me'n quedava algun, la senyora Borrell me'ls ha esvaït del tot.

Comentaris

Anònim ha dit…
Jordi, jo no hi era pero intentava escoltar x internet.
Lo teu no te nom. Ets un mentider i un despota.
La retransmissio x internet tambe impedia el funcionament del ple?
Saps que l'has cagat i espero que tinguis el que et mereixes. Hauries de plegar.

Corruptes fora!

Perdona que no m'identifiqui, pero tinc por de tu
Anònim ha dit…
amb queda molt clar l'escrit i com et conec se que has fet el que tenies que fer
Luis Pérez ha dit…
Des de Sant Boi tens tot el meu suport, Jordi! Ets una magnífica persona i un alcalde excel·lent!
RUBÉN GONZÁLEZ ha dit…
"Vindrà el dia que el treball vencerà"
Crec que es llegia en un cartell que va comprar. L'ha perdut, sr. San José?

Rubén
Pedro Gómez ha dit…
Jordi, lo has explicado de una manera tan entendedora que hasta mi hijo de 4 años lo ha entendido. El PSC, UGT y todos los que estan detras de esto, parece que se han bebido el entendimiento y deberian de abrir sus mentes como los niños de 4 años y ser receptivos a lo que la autoridad mas imparcial de este Ayuntamiento, como es el Secretario, ha explicado y que esta basado en la norma juridica y en el reglamento del Pleno y no en el partidismo.Repito imparcial y NO politico. Por cierto lo he dicho en mas de una ocasion pero lo vuelvo a repetir, en este pais ha muerto mucha gente en el pasado para que podamos hablar libremente sin tenernos que esconder de nada ni de nadie y para no escondernos detras de ningun anonimo. Se da la cara, se expresa la opinion con respeto y si no la compartimos lo hablamos, pero siempre con respeto y sin miedo, dando la cara, querido anonimo
jimenez ha dit…
mi total apoyo en como llevas las cosas, se que eres un hombre integro,que miras por el bien de tus ciudadanos, con sabiduria y honradez, le pese a quienes les pese, sobre todo a esa gente que no sabe perder y solo su cometido es poner palos en las ruedas sin importarle lo mas minimo su pueblo.
y a los anonimos dar la cara es de hombres, esconderse tras algo o alguien es de cobardes.
Minerva ha dit…
Sembla que al PSC només se'n preocupa d'un dels tres expedients. Em recorda molt "Uno de los nuestros".

Me n'alegro, com a funcionària de carrera des de l'any 1988 que l'Ajuntament no hagi caigut en el parany (anul·lació de tot el procés si es debaten aquestes qüestions en un ple municipal) i la instrucció interna pugui continuar per esbrivar i no "tapar" les responsabilitats de qualsevol persona al servei de l'administració pública.

Gràcies
Anònim ha dit…
Partint de la base de que la meva veu al ple no està representada per cap partit polític que ara mateix hi ha al consistori.Sr. San José he de dir, que tancar el ple a la ciutadania, no donar la paraula a una reinvindicació i tallar la retransmissió del ple no és propi d'un govern d'esquerres, penso que s'estan deixant influenciar pels seus socis de govern de dretes.Com a mínim la Sr.Borrell té més humanitat que vosté.
Les persones d'esquerres, hem guanyat el poc o molt que tenim a base de la reivindicació, per això no entenc la seva actitud d'ahir.

Oriol
olga ha dit…
Pues sí, yo entiendo que si no se puede habalr de un tema porque lo dice el reglamento,pues no se puede,creo que quizás la sra Lourdes Borrell buscaba guerra.

Felicito la actitud del alcalde,pacífico, respetuoso y conciliador. Me averguenza que se lleguen a los insultos y a la violencia.Mi impresión es que este gobierno actual es de los más cercanos a la ciudadanía que hemos tenido hasta ahora.
Anònim ha dit…
Sí algunos dirigentes de ICV que han luchado por el partido y sus derechos, levantarán la cabeza sentirán vergüenza ajena de lo que usted señor Jordi Sant jose.
Ningún alcalde que ha gobernado en nuestra ciudad debajo de las siglas de ICV ha hecho lo que está haciendo usted.

Me arrepiento haberle votado!!!!!

Isabel
Miguel ha dit…
Bona nit,

Crec que el tema no dóna més de sí. Els expedients estan sent tramitats per l'intructor i el Ple jurídicament no té competència per tractar-los fins que no finalitzi aquest procès. Les institucions públiques, si volem que siguin serioses, han de ser estrictes en el compliment de les normes jurídiques. Però tenint el compte l'estil que empra el PSC de Sant Feliu, amb la Sra. Borrell al capdevant, podem entendre que el que busquen no és una altra cosa que la de crear polèmica seguint la tàctica de poc recorregut de "encara que sigui mentida, diguem-ho que alguna cosa queda".
Un detall: la Sra. Borrell es queixa de manca de transparència i llibertat, però quina incongruència perquè resulta que si es vol escriure un comentari al seu bloc, aquest primer ha de passar el seu propi filtre autoritzant o denegant la seva publicació. Jo acabo de fer-ho i la meva opinió, en tot moment educada i constructiva, es troba en aquest impàs d'espera.
Sra. Borrell, no passa res per publicar les opinions dels demès, que potser li poden ajudar a millorar en la seva important tasca que té encomenada, la de primer partit de l'oposició. Com li deia al meu comentari, crec que si no canvïa el seu estil de fer política, cada cop estarà més allunyada de la ciutadania.

Salutacions,
Miguel.
Anònim ha dit…
Pocas cosas habrá más reglamentadas y con un proceso más claro que un expediente a un funcionario. ¿A qué viene tanto interés en querer saltárselo? ¿Eso es hacer oposición o hacer el gilipollas?
Para mi que la señora Lourdes toca de oído.
Jordi, adelante, que lo estás haciendo bien.
Bona tarda a tothom.
Dissabte al migdia: acabo de veure que aquest escrit ha tingut 420 lectures en 37 hores, comptant les nits de dijous i de divendres. només m'havia passat dues vegades: la nit en què vaig anunciar el pacte de govern amb CiU i la que vaig donar la meva explicació sobre les retribucions meves i dels regidors.
És un tema i en un moment, sens dubte, trascendentals. M'hauria agradat portar-lo, com vaig demanar a les direccions d'UGT i PSC amb discreció, que m'han estat pressionant a mi i a altres persones per "resoldre" aquest tema abans del ple de dijous. Com els vaig dir, com a tard divendres que ve (dia 6 de juliol) l'instructor es pronunciarà sobre les mesures cautelars de l'expedient de què es tracta.
Es tractava d'esperar una setmana, i saber les conclusions de l'instructor a la llum de tots els documents apareguts, les declaracions efectuades i les seves pròpies recerques. Una setmana i discreció, deixant fer la seva feina a qui té l'encàrrec de fer-la.
Han preferit tot el contrari: intentar accentuar la seva pressió amb una mena de prova de força al ple, per tal que (com em va dir el secretaria que podria passar) l'expedient disciplinari es declarés nul per no haver seguit el procediment legalment establert. Aquesta mena de prova de força de dijous passat és una mena de punt de no retorn. O, per ser més justos, de molt difícil retorn. El Vázquez, al seu bloc, a més de dir el que ja sabíem (que ell havia treballat per evitar el pacte del PSC amb nosaltres ara fa un any), em titlla de dèspota i sectari que ha organitzat una cacera de bruixes contra l'expedientat. En dóna el nom i en fa una encesa defensa. Sabia de l'agre enfrontament entre Vázquez i Borrell, però sembla ara que estan fermament units en el seu intent d'evitar que la tramitació de l'expedient continuï. Tot plegat fa que, amb les persones de les directives recents i actuals del PSC, després de dijous passat, s'hagin afeblit enormement les perspectives d'una nova entesa. Molt em temo que això només serà possible amb noves persones. En aquest sentit, però, he de confessar que el quart comentari del regidor Rubén González en aquest mateix escrit no m'ha fet sentir optimista.
Vull agrair les mostres de suport de tots els comentaris escrits que hi ha en aquest bloc i al meu facebook, i tots els comentaris de la gent que, ara que dijous el PSC va fer públic el nom del treballador i el tema central de l'expedient, no fa sinó donar-me suport i ratificar-me en la decisió que vam prendre abans d'iniciar el ple. Crec que només em vaig equivocar en suspendre la retransmissió per internet i per televisió: aquí sí que hauria hagut de relativitzar el concepte de "sessió a porta tancada" que marca la legislació. Moltíssimes gràcies, doncs, Lluís, Pedro, Jiménez, Minerva, Olga, Miguel i algun dels anònims que em donen suport.
I em fan pena, molta pena, alguns dels que, aprofitant que no filtro mai cap comentari i vull afavorir al màxim la diversitat i la confrontació d'opinions, passen per aquí per deixar simplement la seva vomitada: no embruta aquest mur ni aquesta conversa, embruta a qui posa la merda davant el ventilador. Perquè, no en tinc cap dubte, es girarà totalment en contra seva.
Mireya ha dit…
Sr. San José,
com el Sr. Vázquez i la Sra. Borrell han d'aprovar la publicació del meu comentari faré servir el seu bloc que és l'únic lliure a Sant Feliu.

Señor Vázquez,
no sé si hemos visionado el mismo pleno pero creo que los gritos y abucheos de parte de las personas que asistieron al mismo, no tenían otra finalidad que el de boicotearlo.
Hace bastante tiempo que no entiendo la forma de hacer política del PSC de Sant Feliu que en lugar de construir puentes los dinamitan, y además se enorgullecen de ello. Por suerte creo que no soy yo la equivocada sino ustedes que han perdido el rumbo en detrimento de la ciudadanía de Sant Feliu. Como usted bien dice en su blog estar de vacaciones no implica no poder seguir la actualidad política, espero que aparte de aplaudir a los que boicotean plenos con gritos de "dictador" a un alcalde elegido democráticamente por la ciudadanía, la misma que decidió retirar el apoyo a su partido (algo habrían hecho mal) haya usted tenido tiempo para escuchar atentamente al Sr Pere Navarro en relación al movimiento AVANCEM. ¿Sabe el Sr Pere Navarro la dirección que usted y la sra Borrell han dado al PSC de Sant Feliu?. Aquí en lugar de AVANCEM ustedes se han constituido en el moviment RETROCEDIM.
Atentamente,
Mireya
Anònim ha dit…
Sr. Alcalde,

A banda dels que protestàven al plè i de si tenien raó o no, se'm plantejen dos interrogants:

1- Perquè va haver de desallotjar la "casa de la vila" la policia?

2- Perquè van fer fora a tothom (inclòs el càmara de tele-Esplugues, l'unica tele que retransmetia aixó)?
Al darrer anònim:
1) per garantir que es pogués fer a porta tancada. La major part de gent se'n va anar a la segona suspensió i, qui no, la policia va convidar, simplement enraonant, a deixar la sala, sense cap més problema.
2) perquè un ple a porta tancada és un ple sense públic a la sala. Això sí, vist després, crec que vaig fer un error (estic convençut que l'únic en aquell dijous) d'haver impossibilitat el seguiment per part del públic extern a la sala, ja sigui per internet o televisió: me'n vaig adonar ja tard i és un error que no em tornarà a passar.
jsj
Laura ha dit…
Sr San José,

Jo no vaig anar al ple el passat dijous, però tenia constància de l'expedient obert.
Si això s'ha escampat ha estat perquè vosté no ha volgut reconèixer a temps que s'havia equivocat en obrir l'expedient a aquest treballador. En el moment en que va aperèixer l'autorització de l'antic regidor cap al treballador, vosté podria haver dit que aquí es tancava, ja que no hi havia cap altre argumnet per continuar-ho. Tant des del PSC com des de UGT, segons les meves informacions, es va intentar que el tema es resolgués de forma amistosa, i no pressionant com vosté comenta. No li sembla que suspendre de "forma cautelar" durant tres mesos d'empleu i sou a un treballador que només fa allò per lo qual està autoritzat??
En aquests temps tant durs pertantes i tantes famílies, vosté ha quedat retractat com un alcalde que lluny de reconèixer que s'ha equivocat, com persona humana que és, i tancar aquestexpedient que no té raó de ser, buida la Casa de la Vila, això, sí és pressionar!
Qui no passa per on vosté matca, té la porta ben oberta!

Laura
J.A. Moreira ha dit…
Todo mi apoyo Jordi, se que eres una persona honrada y muy humana, hay otros/as de los que ya no se puede decir lo mismo y que ya no engañan a nadie ( o quizás sí, eso es lo malo) dicen una cosa y al minuto están haciendo lo contrario ¿es por eso que han dejado de gobernar practicamente en todo el Estado?