08/06/12: visita a Reftrans Thermo King.

Un cop acabades les visites d’escolars de 3r de Primària i 3r d’ESO a l’Ajuntament, els divendres al matí els dedico a fer dues visites que considero fonamentals: a una escola o institut, i a una empresa de la nostra ciutat.

Divendres passat em vaig reunir en primer lloc amb l’equip directiu i una representació de l’AMPA de l’Escola Nadal. Posteriorment, amb la regidora de Promoció Econòmica i Ocupació, Maria Cinta Daudé, i amb tres tècniques del servei ens vam adreçar al carrer Sant Josep, 140, al polígon el Pla, per visitar l’empresa Reftrans Thermo King.

Es tracta d’una empresa dedicada a la producció d’equips de refrigeració per a vehicles de transport. De capital 85% nordamericà (companyia Ingersol Rand) i 15% català (empresa familiar Frigicoll), té a prop de 90 treballadors a la nostra ciutat: un 40% en recerca i oficines, i un 60% a les línies de producció.

L’equip directiu de la fàbrica ens va rebre al complet i ens va fer una explicació detallada de les seves línies de recerca i producció i del seu marc de relacions laborals. Va ser una visita realment interessant, que vull agrair al seu director, Ismael Barroso, en representació del conjunt de persones que ens van atendre. Hi ha coses que em van impressionar i em van donar que pensar, tot i que el marc d’actuació i l’entorn jurídic d’una empresa multinacional i d’una administració local són lògicament allunyats.

En primer lloc, pel valor de la recerca i la innovació que es fa a Sant Feliu. En segon lloc, per la concepció absolutament mundial de la seva activitat. I, sobretot, pels fonaments sobre els quals assenten la seva competitivitat en el mercat global en què actuen: com ens van dir, el 93% de la seva producció es destina a l’exportació i només el 7% va al mercat espanyol i portuguès. Un exemple de tot plegat és aquest equip de fred, dissenyat, patentat i fabricat a Sant Feliu, davant del qual em vaig retratar amb la Maria Cinta i la direcció de la planta.
L’anàlisi de la necessitat d’aquest equip de fred neix de la detecció de transport d’insulina des d’Alemanya als EEUU donada la insuficiència d’aquest producte en un país amb taxes creixents d’obesitat. El transport d’insulina a grans distàncies requeria un equip de fred capaç de garantir temperatures constants de 4º en tots els moments del transport (en terra i en avió) amb una autonomia de temps suficient per poder garantir la bona qualitat de la insulina davant de qualsevol contratemps. A Sant Feliu es va crear el contenidor refrigerat que surt a la imatge i que es comercialitza, com molts altres productes, en condicions avantatjoses respecte a altres plantes del mateix grup o altres empreses refrigeradores.

Quin és el secret de la competivitat? No és, com tant reiterem els qui creiem que el progrés ha de ser equitatiu i respectuós amb els drets socials i ambientals, la rebaixa contínua dels salaris i de les condicions de treball. És, com ha de ser, en la qualitat dels productes i en la rapidesa de lliurament del producte als clients, encara que sigui a l’altra banda del món. La qualitat s’assegura per la capacitat de l’empresa d’adaptar-se, mitjançant centenars de configuracions possibles, als requeriments individuals de cada vehicle de transport. No cal dir que això requereix personal format i en procés continuat de reciclatge i actualització de capacitats, que l’empresa promou de forma permanent. La rapidesa de lliuraments s’assegura per l’establiment de criteris de flexibilitat amb els sindicats que permeten atendre de manera ràpida les puntes de feina sense incrementar els costos laborals. Bones condicions de treball, formació permanent i diàleg social garanteixen, amb la necessària qualitat del producte i del servei post-venda, una bona situació actual en el mercat i una bona perspectiva de futur. Estic convençut que aquest és el camí que ha de seguir la nostra indústria per ser competitiva en un mercat que ja és mundial.

D’alguna manera, la capacitat i voluntat d’adaptació a un entorn global i canviant es reflecteix en aquest cartell, escrit en els diversos idiomes de les persones que treballen a la planta de Sant Feliu.

Aquestes visites ens serveixen, finalment, per detectar oportunitats de col•laboració amb el teixit econòmic de Sant Feliu i per valorar possibilitats de millora dels nostres polígons industrials. Volem ser capaços de detectar i captar empreses per a la nostra ciutat, única manera real de tornar a crear llocs de treball estable a Sant Feliu, i per això ens cal tenir els polígons, especialment el Pla com a més important de la nostra ciutat, a punt per quan el govern canviï una estratègia basada exclusivament en l’austeritat i les retallades per una altra que potenciï el creixement sostenible econòmicament i ecològicament de la nostra economia. La direcció de Reftrans Thermo King ens va donar també bones idees en aquest sentit. Vull reiterar-los l’agraïment també per aquest fet.

Justament això, el bon estat dels polígons industrials de Sant Feliu per tal d’afavorir la implantació d’empreses a Sant Feliu, serà un dels objectius de treball de la Mesa per al desenvolupament econòmic i la cohesió social que es va crear en el passat ple de maig. Però d’això en parlaré properament, en un escrit que elaborarem conjuntament amb la regidora Maria Cinta Daudé. Em quedo, en tot cas, amb la imatge positiva que la nostra ciutat i el nostre país té la capacitat d’encarar el futur amb esperança, si sabem aprofitar els nostres recursos i compaginar el creixement de les empreses amb les bones condicions laborals i el diàleg social com a norma de funcionament.

Comentaris