17/02/10: com va anar la taula rodona sobre el sòl públic del Mas Lluí?


L'Associació de Veïns del Mas Lluí va tenir l'encert d'organitzar una taula rodona a la seva seu just sis dies abans que el ple municipal debati sobre la modificació del Pla General Metropolità que afecta tan directament al barri. Hi vam ser els representants de tots els grups municipals: d'esquerra a dreta, el moderador de la taula, Sr. Gonzalo Sanfeliu, Sergi Jiménez, del PP; Carles Soriano, d'ERC; jo mateix, per ICV-EUiA; Xavier Alegre, del PSC i Josep Lluís Fernández Burgui, de CiU. La convocatòria, tot i que precipitada, va ser un èxit: la sala plena de gom a gom, amb gent de peus al fons i als costats.

De seguida va quedar clar que la modificació s'aprovarà. Té, com a mínim, els 11 vots a favor de PSC i CiU i 8 en contra d'ICV-EUiA i ERC. Els 2 regidors del PP encara han d'acabar de decidir el seu vot final. Per tant, si res actualment imprevisible ho capgira, l'Ajuntament aprovarà dimarts que ve la pèrdua dels tres solars públics del barri per desenvolupar un pla urbanístic que comportarà 24.000m2 de sostre al barri (entre 300 pisos de 80 m2 i 240 de 100m2).

En la meva intervenció, vaig destacar tres coses:

1) ICV va planificar el barri de Mas Lluí a meitat dels anys 90 amb una gran reserva de sòl públic (equipaments, zones verdes,...) que s'havien d'anar realitzant al llarg dels anys. Aquesta reserva no es pot dilapidar ara per una decisió en sentit contrari de PSC i CiU.

2) Pel que fa al Mas Lluí (i ben aviat al camp de futbol de la Rambla), del que realment estem parlant és de l'ús que hem de donar al patrimoni públic. Sense reserves de sòl públic, Sant Feliu perd oportunitats de futur per desenvolupar polítiques que, sens dubte, seran necessàries amb el temps (habitatge, gent gran, educació,...). Toca ara "polir-nos" tot el nostre sòl públic del Mas Lluí per pagar les càrregues urbanístiques dels promotors de la modificació? Vaig intentar explicar que no. D'una banda, PSC i CiU argumenten que els promotors aportaran 3.000.000€ per a una zona esportiva al barri. Això es rebat per sí sol: 3M€ és l'import mitjà anual de petició de crèdits per a inversion. D'un sol any! És lògic prescindir definitivament de tot el sòl públic al Mas Lluí per una contrapartida equivalent a un sol any de finançament a crèdit? Rotundament, no. L'altre argument de PSC i CiU és que és l'única manera de finançar el vial del Torrent del Duc. Com vaig explicar, el lligam entre aquest vial i les zones verdes del Mas Lluí s'ha de trencar de totes totes: Sant Feliu no pot pagar amb sòl públic urbà aquest vial! D'altra banda, en les actuals circumstàncies, s'hauria de valorar si realment a mig i llarg termini aquest vial és necessari. Molta gent en té dubtes, i aquesta decisió seria una clara atribució del Consell Assessor d'Urbanisme que hem proposat.

3) Finalment, vaig insistir que l'aprovació que fa l'ajuntament encara no és definitiva. Aquesta aprovació final correspon a la Generalitat, que necessita el seu temps per poder-la tramitar. Si hi som a temps i si guanyem les eleccions municipals del 2011 (insisteixo: si hi som a temps i guanyem les eleccions), ens vam comprometre a tirar enrera (="revocar") l'aprovació provisional d'aquest equip de govern i a recuperar per a Sant Feliu el sòl públic que ara posarem a disposició dels promotors de la modificació del PGM.

El debat va ser llarg i interessant. L'acte va començar a les vuit del vespre i ens n'anàvem gairebé a dos quarts d'onze. Es va centrar, com és lògic, en demanar explicacions a l'equip de govern i a intentar demostrar-los el rebuig del barri per tal que canviïn d'opinió. No és una tasca impossible: Mas Lluí ja va tombar la proposta de PSC, CiU i ERC al juny de 2006.

La posició de la nostra coalició está reflectida per escrit en aquest Entorn que aquests dies s'està repartint a tots els domicilis del Mas Lluí.

I aquest debat sobre les finalitats i els calendaris d'utilització del sòl públic de la ciutat té un altre moment important i proper: hem de destinar el camp de futbol a la construcció d'habitatges per pagar el 25 o el 30% del soterrament de les vies del tren?

Comentaris

Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.