Ser, sempre sempre, motor i no fre.



 Dissabte, 3de març, ens vam reunir més de cent companys i companys d'Iniciativa per Catalunya Verds del Baix Llobregat a Sant Feliu, a les Tovalloles. Tret de sortida a un doble repte: la creació de l'espai organitzat dels Comuns als pobles, viles i ciutats de Catalunya, i la preparació de les municipals de la primavera de l'any que ve. Primera trobada d'un cicle de tres amb els mateixos objectius: dissabte que ve, al Prat, convenció nacional d'ICV i, finalment, després de Setmana Santa, assemblea nacional de Catalunya en Comú. Pel mateix: presència i lideratge als municipis, per guanyar i governar a les municipals.

A l'inici, va saludar als assistents la Lídia Muñoz, alcaldessa accidental. A la cloenda, els vaig saludar jo, alcalde accidentat. Més o menys, vaig voler dir això:

"Fa anys, amigues i amics, que fem política junts, amb els que això implica, i que de tant en tant convé tornar-nos-ho a dir:
  • plantejar conjuntament, democràticament, quines coses volem que passin,
  • plantejar de la mateixa manera com podem contribuir a què passin les coses que volem que passin
Sabem el que nosaltres volem que passi:
  • un país d'homes i dones lliures i iguals, socialment just, ambientalment sostenible, radicalment democràtic, sense blocs que trenquin el nostre horitzó de ser un sol poble, en relació fraternal amb Espanya, Europa i el món,
  • pobles i ciutats d'homes i dones lliures i iguals, cohesionats socialment, on tot estigui a l'abast de tothom, on les places i els carrers de cada barri tinguin la mateixa vida i la mateixa qualitat, sense barreres, ni visibles ni invisibles, que facin que anem tots endavant sense deixar ningú enrera,
Sabem també com podem fer que passin aquestes coses que volem que passin:
  • construint i formant part d'una majoria social a favor del canvi social i amb capacitat per ser hegemònica a les urnes de manera continuada  en amplis cicles electorals,
  • impulsant aquesta majoria social des d'una organització política d'esquerres i democràtica, amb presència i lideratge al carrer, els centres de treball i les institucions. Aquesta organització, la nostra organització, primer va ser el PSUC,  després ICV, i ara volem que sigui Catalunya en Comú.
Companyes i companys, fa temps que sabem que sols no farem mai la majoria social i electoral imprescindible perquè passin les coses que volem que passin. Hem de ser més, molts i moltes més. Per això volem ser i serem motor, i mai fre,  de Catalunya en Comú, de l'organització amb què hem guanyat municipals i generals, i que ara cal desplegar i consolidar a tots els nostres municipis, per tornar a guanyar, de manera immediata, les properes eleccions municipals. Per tornar a ser motor i mai fre, de la transformació social, ambiental, urbanística, cultural, etc. dels nostres pobles i ciutats.

Sempre motor, i mai fre. Cap dels més de cent companys i companyes que ompliu aquesta sala heu estat fre de cap lluita o projecte de transformació social. I no volem que ningú ens consideri com a fre a Cornellà, ni a Gavà, ni a Olesa, ni a Esparraguera, ni a Sant Joan, ni a Sant Vicenç, ni a un sol dels municipis del Baix Llobregat, on fa dècades que liderem des dels ajuntaments, ja sigui al govern o a l'oposició, les propostes de canvi social que han transformat els nostres pobles i ciutats. 

Companys i companyes que ens representeu a la coordinadora de Catalunya en Comú, sabeu que ni un sol home ni una sola dona d’ICV ha actuat com a fre.... però algunes vegades també sabeu que algú ens ha considerat com a fre. I això s’ha d'acabar del tot i aviat. Hem estat generosos en renunciar als nostres lideratges en la confecció de les llistes per a les eleccions al Parlament i a l'Estat, però que ningú ens demani que renunciem al lideratge demostrat i consolidat als pobles i ciutats del Baix, que ningú ens vulgui discutir que hem estat motors de canvi amb Iniciativa i que volem continuar sent  motors de canvi amb Catalunya en Comú. Discutir-ho seria clarament contraproduent pel desplegament territorial i la voluntat hegemònica del nostre projecte polític.

Amigues i amics, que sapiguem continuar sent i fent el que sabem i volem ser i fer: motor de canvi, i mai fre, al servei de la població treballadora del Baix Lobregat i de Catalunya. Moltes gràcies per ser sempre sempre, des d'Iniciativa, des de Catalunya en Comú,  motor i no fre!!!"

L'assemblea va ser molt oberta, amb moltes intervencions, i amb l'acord clar de treball a fons amb totes les organitzacions i persones que compartim el projecte de Catalunya en Comú per tornar a guanyar les properes municipals i estendre i consolidar un projecte que sigui fonamental per millorar la vida quotidiana dels treballadors i les treballadores de totes les classes. Una molt bona assemblea que trobareu resumida aquí.