DECIDIM! La plataforma de participació a internet sobre Sant Feliu. Fins al 08/01, sobre el soterrament.

Des que el 25 de setembre es va presentar públicament el procés de participació per definir el Sant Feliu que volem sense les vies del tren, s'han celebrat multitud d'actes: Fins a la data, hi han participat més de 1.500 persones:
  • sis itineraris urbans temàtics en què han participat entorn de vuitanta persones,
  • divuit passejades del carretó del soterrament pels barris en què han participat entorn de mil dues-centes persones,
  • nou tallers de diàleg ciutadà en què han participat entorn d'un centenar persones,
  • tres activitats als instituts de secundària en què han participat més d'un centenar d'alumnes,
  • set debats als consells sectorials d'entitats en què han participat entorn de setanta persones.
Amb l'hivern i la proximitat del Nadal, les activitats presencials estan arribant a la seva fi. Però els ciutadans i les ciutadanes que volen fer les seves aportacions encara les poden fer mitjançant el portal www.santfeliu.cat/decidim. En aquest moment, el procés actiu és el que ha de permetre planificar el futur de Sant Feliu. Però farem servir també aquesta plataforma per altres processos participatius: el proper, el que definirà les obres de millora de l'espai públic de l'any 2019, i que tindrà lloc a partir del proper mes de gener.

Per participar a Decidim!, cal fer un petit tràmit de registre previ, que acaba amb un correu de verificació a l'adreça electrònica que es facilita durant el registre. Dos minuts tirant llarg. Quan ja entres en matèria, et trobes amb aquesta pantalla:
Molt breument:

  • Procés: la informació i la documentació necessàries per poder tenir la màxima capacitat d'anàlisi i de proposta sobre els temes que es plantegen.
  • Propostes: cada persona participant pot plantejar-ne fins a tres. Tothom pot veure també les propostes plantejades per altres ciutadans i ciutadanes.
  • Dues enquestes: una sobre espai públic, usos i mobilitat, i una altra sobre la identitat del nou Sant Feliu. Les enquestes plantegen diferents preguntes tancades per valorar el grau d'acord o desacord de l'1 al 5, i també preguntes obertes per respondre allò que cadascú personalment cregui.
  • Trobades: l'agenda de les trobades presencials que queden encara per realitzar.
El termini per fer propostes i respondre les enquestes és fins al 8 de gener. 

L'explicació d'aquest calendari aparentment ajustat és la següent:
  • els dies 15, 17 i 22 de gener, l'empresa Raons Públiques (que va guanyar el concurs per dinamitzar tot aquest procés i ho està fent d'una manera immillorable), farà una devolució a les persones participants en alguna de les activitats del primer esborrany de conclusions. Després han de tenir, òbviament, temps per incorporar alguna de les aportacions de millora que es plantegin durant aquests tres dies. Vegeu a l'apartat "Trobades" el lloc i l'hora.
  • el dia 26 de febrer, en un gran acte final que tindrà lloc a la Sala Ibèria, es presentarà públicament el document final de conclusions del procés participatiu que està tenint lloc des de finals de setembre.
  • en el ple del dia 28 de febrer, es debatran i es votaran les conclusions del procés participatiu.
  • en el ple del dia 28 de març, a partir d'aquestes conclusions i dels treballs tècnics paral·lels que la Ponència Unitària del Soterrament ha anat seguint, es debatran i es votaran les bases per al concurs d'idees que ha de fer possible que les conclusions del procés participatiu es transformin en projectes urbanístics.
I, a partir del ple de març, el calendari és el que ha aparegut al darrer Butlletí Municipal

Partint del compromís del Ministeri de Foment d'inici de les obres a la segona meitat del 2019, la seva previsió és que finalitzin al primer semestre de 2023. El que no volem de cap de les maneres és que hi hagi ni temps ni espais morts entre el final de les obres de soterrament i l'inici de les obres d'urbanització de la superfície. Això implica que tot el treball de planejament urbanístic, de redacció de projectes d'urbanització i de licitació de les obres de la superfície ha d'estar enllestit a finals de 2022, tal com es veu al calendari adjunt, que resumeix de manera perfecta com s'han de coordinar els treballs del soterrament (en blau) amb els de projectar les obres en superfície (en carbassa).

Aquest és un calendari exigent, ho sé. Però també és un calendari factible i que dóna temps per preparar bé, molt bé, la grandíssima i apassionant transformació urbana de la nostra ciutat.

Ara el que cal és que totes les veus es puguin escoltar i que totes les propostes es puguin valorar i convertir en requeriments que els professionals pugui transformar posteriorment en projectes. Que la teva veu sigui una de les que, com es recull en aquesta magnífica imatge, defineixi el Sant Feliu que volem quan tot plegat ja sigui història:

Comentaris