A 16 mesos justos de les properes eleccions municipals.

Avui entrem en l'últim terç del mandat 2015-19. Han passat 32 mesos i en queden 16 per al 9 de juny de 2019, data en què (com cada vint anys) coincidiran, com a mínim, les eleccions municipals i les europees. Això sí, a causa del Brexit, no hi ha canvis en les eleccions europees que afectin també al calendari.

Entrem, doncs, a la recta final. Un temps crucial per començar a definir candidatures, perquè vagin agafant protagonisme candidats i candidates per als que comença el compte enrere i perquè, sobre tot sobre tot, es configurin programes electorals que seran enormement importants: res no és igual després del 17 de gener.

Els setze mesos que tenim per davant haurien de servir per definir el "mínim comú denominador" que compartim tots els partits polítics sobre el Sant Feliu que ha de sorgir després del soterrament de les vies i per definir la proposta de cada partit polític sobre el Sant Feliu a què aspira en el futur i que, si el Ministeri compleix els compromisos anunciats, es començarà a construir a juliol de 2019.

Construir al juliol... i debatre públicament, democràticament, obertament, en els propers setze mesos. De moment, el dia 21 de febrer es constituirà la Ponència Unitària del Soterrament que, tal com vaig dir al ple de juliol, tindrà dues grans responsabilitats:

  • el seguiment dels compromisos i de les obres del Ministeri,
  • l'impuls del debat sobre la ciutat que ha de sorgir després del soterrament de les vies.
El mateix dia 21 haurem de debatre, per tant, sobre el mecanisme, el calendari i els continguts d'aquest debat de ciutat. Posteriorment, i derivant d'aquest debat, cada partit polític haurà de definir i defensar el model de ciutat que vol per a aquí deu anys, i què proposa fer per convertir les seves propostes en fets.

Encarant l'últim terç del mandat, les properes eleccions municipals tenen moltes incògnites (quins nous partits es presentaran? es tornaran a presentar alguns dels partits que avui hi ha al consistori? qui encapçalarà aquesta llista o tal altra? quantes cares noves hi haurà? quins nous candidats i quines noves candidates donaran suport a les diferents llistes? etc) i molts condicionants de context (com influirà el component independentista / antiindependentista en la decisió de vot a les municipals? com influirà la coincidència amb les eleccions europees i, possiblement, amb les eleccions generals? etc).

Però, d'una manera més important que mai en els nostres primers quaranta anys de democràcia local, és fonamental que cada partit polític exposi en la propera campanya electoral quin Sant Feliu proposa a mig termini, per al 2028 o el 2030 (quan totes les obres previstes estiguin ja acabades) i què proposa per al funcionament de la ciutat a curt termini, entre 2019 i 2023, quan hi haurà el gruix de les obres i s'hauran de prendre totes les decisions. 

D'aquí a setze mesos, les cares, les sigles, el procés, la crisi, etc tot tindrà el seu pes, tot serà important... però no valdran vaguetats o indefinicions sobre el que serà més que fonamental debatre I VOTAR al juny de 2019: el Sant Feliu que volem quan ja no calgui cap pont sobre les vies, quan les dues meitats de Sant Feliu es donin definitivament les mans.