20/01/18, des de la plaça de la Salut: gràcies per ser i fer un sol poble!!!

Foto del facebook dels Geganters de Sant Feliu.
El meu discurs avui a la inauguració de la plaça de la Salut s'ha basat exclusivament en agraïments. I he volgut agrair, sobretot, la lluita de les persones que van fer possible la plaça que avui remodelàvem, però que també van fer possible molt més que la plaça que avui remodelàvem. Amb un agraïment en català i un en castellà, he volgut agrair per damunt de tot la voluntat i l'actitud dels i de les dirigents veïnals del barri de la Salut la seva aportació enorme i impagable a la construcció d'un Sant Feliu com un sol poble, amb plena igualtat entre els seus barris i les seves persones. Més o menys, he dit i volgut dir aixó:

Gràcies a tothom que ha fet possible aquesta inauguració d'avui: la banda simfònica, la colla dels Diables de la Salut, els Geganters de la Ciutat, l'esplai Diversitat Lúdica, l'Associació de Veïns.

Gràcies a tothom que ha fet possible la remodelació de la plaça: l'empresa Voracys, tant els seus encarregats d'obra com els seus treballadors; els arquitectes redactors de l'obra, que són treballadors municipals (Isidre Viñas i Albert Ferrer); el conjunt de serveis tècnics municipals; els serveis de neteja i manteniment, i la paciència i bona voluntat dels comerços i dels veïns i veïnes de la plaça.

Gràcies per la lluita de les persones que, com hem reconegut en l'homenatge al moviment veïnal dels anys 70, van aconseguir evitar la construcció d'un nou bloc i d'una gasolinera i van fer possible la plaça que avui inaugurem. Moltes persones són avui aquí, però n'hi ha set que han mort i no podem acompanyar-nos. En homenatge i record a ells, mereixen i us demano un aplaudiment immens:
  • Miguel García
  • Isidoro García Indiano
  • Manuel Jiménez
  • Fernando Pintado
  • Jesús Oca.
  • Juan Sánchez, grandíssim regidor del nostre Ajuntament,
  • Adela Barquín, la Pasionaria de la Salut.
La seva lluita no pot acabar desconeguda, ignorada; els seus noms no poden ser oblidats. Per això el mur que està a l'altre extrem de la plaça serà un gran mural d'homenatge a la lluita dels veïns i veïnes del barri de la Salut i de tots els barris de Sant Feliu.

Gràcies per, també amb la lluita de l'Associació de Veïns, haver convertit l'abocador que hi havia darrera la carretera de la Sánson en un espai verd i públic com la Pineda de la Salut.

Gràcies també per les mobilitzacions i lluites que heu protagonitzat per aconseguir el soterrament de les vies, d'unes vies que separen la Salut de Can Maginàs i que estic convençut que en poc temps seran història

Però l'agraïment que mereixeu, veïns i veïnes de la Salut que vau protagonitzar totes aquelles lluites, és molt més gran, molt més important, molt més decisiu que aconseguir una plaça o asfaltar uns carrers,... Vosaltres, a més de formar part de l'Associació de Veïns, formàveu part dels sindicats que estaven a punt de ser legalitzats, dels partits polítics que lluitaven contra el franquisme, de les associacions de pares que lluitaven per "cap nen sense escola i cap escola sense mestres"

Gràcies per la vostra lluita per la democràcia. Vull recordar també avui aquí que, en la Transició, en les detencions com les de 1973 de l'Assemblea de Catalunya, hi havia un representant de l'Associació de Veïns de la Salut, una associació que va formar part de tots els organismes unitaris locals, comarcals i nacionals, gràcies per la vostra lluita per la democràcia

Gràcies per la lluita a les fàbriques i als llocs de treball, per les contínues mobilitzacions per la llibertat sindical, per la millora de les condicions laborals, gràcies, veïns i veïnes de la Salut, per la vostra lluita pels drets socials.

Gràcies pel vostre compromís amb la cultura, amb l'educació i amb la llengua catalana, pels primers cursos de català per a adults, al 1976, organitzats per l'Associació de Veïns als locals antics de la parròquia, quan encara hi havia mossèn Vila, i que vaig tenir l'honor d'impartir jo mateix; per lluitar per les escoles del pla d'urgències de 1974; per lluitar des de les associacions de pares per una escola de qualitat, per una escola que garanteixi que tothom coneix la llengua catalana, gràcies, veïns i veïnes de la Salut, per la vostra lluita per la cultura i per un ensenyament públic de qualitat.

Gràcies, veïns i veïnes de la Salut per la vostra solidaritat amb tots els altres barris de la ciutat, per la vostra actitud d'acollida a tothom, parli la llengua que parli, vingui de la terra que vingui, gràcies per la vostra voluntat i el vostre compromís de fer de Sant Feliu un sol poble, gràcies per la vostra enorme aportació a fer de Sant Feliu un sol poble.

No és només per la plaça que cal agrair als veïns i veïnes d'ahir de la plaça de la Salut: és també i sobretot pel combat per la democràcia i la seva aportació per fer de Sant Feliu un sol poble!!!

Per a més informació sobre les característiques de la nova plaça, n'adjunto dues imatges extretes d'aquest tríptic repartit al veïnat del barri. També una tercera imatge relativa a la Pineda.