L'edat: per sí sola ha de ser un criteri per al preu dels serveis municipals?

En els propers mesos, el conjunt de regidors i regidores estem convocats a una revisió a fons de la tarifació social. Ho farem en dos àmbits: com funciona en els serveis on ja està implantada, i en quins nous serveis decidirem implantar-la.

Com ja és sabut, per a la tarifaciò social estem fent servir dos criteris bàsics: la renda i la composició familiar. Però hi ha serveis en què debatrem la implantació de la tarifació social i en què, fins a la data, no fem servir cap d'aquests dos criteris i en fem servir un altre: l'edat.

Un exemple molt clar el tenim en els preus de la piscina de l'Escorxador. Aquest quadre correspon als preus de la darrera temporada i em sembla que parla per sí sol:
 

Fixem-nos en els abonaments mensuals o de temporada, i el que he assenyalat en blau: la diferència de preu entre les persones usuàries de 15 a 59 anys, i les que tenen el carnet blau, és a dir, les persones a partir de 60 anys. Aquest segon grup no paga ni la sisena part del primer. I això és el que haurem de revisar entre gener i maig de l'any que ve.

Com que al 2017 faig els seixanta, puc parlar per mi mateix. Si m'hagués tret un abonament de temporada aquest any que acaba, hauria hagut de pagar 125,75€. Si me'l trec aquest any a punt de començar, hauria de pagar només 20,10€. Les meves circumstàncies econòmiques i laborals no han canviat: només entro a la seixantena, només em canvia l'edat. Personalment, jo no ho trobo just, i així ho defensaré en el debat dels propers preus públics. No hauríem d'aplicar aquí també el criteri de "qui més té que més pagui"?

Moltes famílies que tenen criatures petites no es poden permetre pagar abonaments que poden representar entorn del 10% del seu salari. Gent més gran dels 60, com jo, poden tenir un abonament amb menys d'un 1% del seu. Molta gent veu el preu com una barrera econòmica per poder accedir regularment a la piscina. Fa tres anys ho vam pal·liar allargant l'horari de les set del vespre a les vuit i creant una entrada reduïda entre les 18:00 i les 20:00, però aquesta mesura temporal no permet dir que totes les persones es troben en igualtat de condicions per gaudir d'un equipament fonamental a l'estiu a la nostra ciutat.

Sé que, si finalment s'aprova, suprimir el criteri d'edat i introduir el criteri de renda i composició familiar, crearà molta polèmica. Persones més grans de 60 amb nòmines o pensions mitjanes o altes haurien de pagar més que fins ara, però persones menors de 60 amb nòmines mitjanes o baixes haurien de pagar menys que fins ara. Jo ho trobo just, però la darrera paraula la té el conjunt dels 21 regidors i regidores del ple de l'ajuntament: l'edat ha de continuar sent un criteri per fixar el preu d'un servei municipal?

Comentaris

Anònim ha dit…
El carnet blau també el tenen persones amb discapacitats.
On quedaria aquest grup amb la pujada de preu?
O es farà un preu especial a aquest col.lectiu?
Anònim ha dit…
El criteri per obtenir la targeta blava no és només l edat.
Anònim ha dit…
Yo tengo dos hijos y los tengo en vacaciones cada 15 días, me saqué el bono de un mes y perdí 15 días. También podrían sacar bonos por baños en vez de por tiempo. Donde vivía antes lo hacían.
Anònim ha dit…
I els descomptes per familia nombrosa, on son???