24/11/16: aprovat definitivament el planejament de la plaça Lluís Companys!

Aquesta foto és de fa cinquanta-quatre anys, de l'any 1962, quan jo tenia cinc anys. Hi identifiqueu el que avui és la plaça Lluís Companys? Hi identifiqueu els punts marcats amb A, B i C? És una ampliació d'aquesta foto, que he trobat fent una cerca a Google:

Imatge de l'Arxiu extreta del web de Ràdio Sant Feliu.

En diversos moments ja he parlat de la plaça Lluís Companys: aquest article de febrer de 2015 és potser el més important. Llavors informava que, després de molts anys, en el ple de gener de 2015 s'havia aprovat inicialment la modificació de planejament que segellava l'acord entre el propietaria majoritari de l'àmbit i l'ajuntament. En aquest escrit explico que aquesta modificació de planejament ja ha estat aprovada definitivament, tant per la Direcció General d'Urbanisme (DGU) de la Generalitat com pel propi ple municipal, que va aprovar un text final que incorporava alguns serrells demanats per la DGU en el ple de novembre, sense cap vot en contra i amb tres abstencions (de C's i PP).

Recordo el contingut més rellevant del planejament aprovat definitivament, amb aquest plànol que ja vaig explicar el febrer de l'any passat: la propietat del sòl obté el permís per fer un edifici de 16 habitatges en la zona assenyalada en blau, i les cessions a l'interès general es materialitzen en una ampliació de la plaça Lluís Companys de 3.000 a 4.600m2 de superfície, amb un projecte que haurà d'assumir (construcció i cost) el constructor després que l'hagi aprovat l'Ajuntament. Es resol així un anacronisme que, lluny de l'encant de la foto superior, mantenia un solar inadmissible al bell mig de Sant Feliu. Crec, molt sincerament, que ens n'hem de felicitar!

I ara, què?
L'aprovació definitiva del planejament és el requisit imprescindible per establir i signar els compromisos de totes les parts. Un cop aprovat, ja hi ha llum verda per als tràmits que han d'acabar amb l'ampliació de la plaça.

Els primers són, d'una banda, la propietat ha d'iniciar un procediment administratiu que fixi reparcel·lacions, indemnitzacions, etc i, de l'altra, ha de presentar un projecte d'urbanització del conjunt assenyalat en verd i blau. Aquests dos tràmits (reparcel·lació i urbanització) està previst que es presentin i tinguin una aprovació inicial en el primer trimestre de 2017.

Els dos projectes esmentats (reparcel·lació i urbanització) hauran de tenir una exposició pública i, posteriorment, una aprovació definitiva, que previsiblement es farà en el segon trimestre de 2017. Quan el projecte d'urbanització s'aprovi, l'Ajuntament haurà de concedir el corresponent permís d'obres. Tot plegat, previsiblement abans de l'estiu de l'any que ve.

Si tot anés segons el calendari previst, l'inici de les obres seria al setembre de 2017. Com que no s'ha presentat encara el projecte d'obres, encara és aviat per saber amb certesa la seva durada i la seva finalització previsible. El que sí que hem traslladat als tècnics de la propietat és que afectés a una sola Festa de Tardor.

I més enllà de la LluísCo?
Aquestes obres tan importants al bell mig de la ciutat ens han de permetre allò que jo sempre dic de "vista llarga i passa curta". Mirem a llarg: si obrim la plaça Lluís Companys al carrer Pi i Margall a l'alçada de la porta lateral de la Catedral, tindrem un sistema molt ben comunicat de dues places al bell mig de Sant Feliu (la Vila i la Lluís Companys); si la connectem al pati de l'Ateneu, tindríem un accés directe també per Vidal i Ribas; si fem Vidal i Ribas peatonal, tenim un centre de ciutat amb un conjunt d'espais públics (carrers, places i parcs) amb oportunitats avui impensables per al comerç i un impuls grandíssim al conjunt d'equipaments culturals que avui hi ha, i que en el futur hi pot haver (per què, si no, hem comprat l'edifici annex al Centre Parroquial?).

Tenim una oportunitat d'or per repensar col·lectivament el centre de Sant Feliu, tal com vaig explicar ja en aquest article i vaig avançar novament en el ple en què es va aprovar el planejament que acabo d'exposar. Espero que els diferents partits polítics de Sant Feliu i les entitats veïnals, culturals, de comerciants, etc. de la nostra ciutat entenguin la dimensió d'aquest repte i hi facin les aportacions que considerin convenients per aprofitar aquesta oportunitat d'or. Per als homes i dones d'Iniciativa i d'Esquerra Unida, que hem aportat sempre el millor de nosaltres a Sant Feliu, aquesta serà un nova oportunitat per demostrar-ho.

Comentaris

RAUL ha dit…
Senyor Alcalde,

seria bó que per que tothom tingui tota la informació, que també publiqués (per exemple) el plànol 02 "proposta de qualificacions urbanístiques" del text refòs, perquè ningú no pugui pensar que tot l'espai verd del plànol que presenta es destina a zona verda, cosa que no és així.

Només amb la finalitat de complementar la informació presentada.

Atentament.

Raúl Alba
Hola, Raúl,
Estic segur que no hi ha confusió. Als meus escrits sempre ha quedat molt clar que és superfície per a l'ampliació de la plaça.
Jsj
Anònim ha dit…
Hola Sr Alcalde,
Estos días de Fira, hemos podido ver un cartel de anuncio de una promoción de pisos nuevos en esta zona y la verdad, no se entiende nada. Estaría bien una aclaración.

Att. Jordi Villalon