Més parc allà on altres volien més pisos.

Foto feta des de la cruïlla de Rosa Luxemburg (Sant Just) amb Comte Vilardaga (Sant Feliu)




Foto feta des del mur de l'Escola Martí i Pol, des de l'altre extrem de la primera foto.
Aquestes cinc fotos estan preses al Mas Lluí, en el límit de terme amb Sant Just Desvern, darrera l'Escola Martí i Pol. La primera de les fotos està feta des del punt 1 d'aquesta foto aèria, i la darrera està feta des del punt 2:


Aquest solar va ser un dels punts més clars de confrontació entre el govern i ICV-EUiA en els vuit anys que l'alcaldia va ser del Partit Socialista. Per a Juan Antonio Vázquez, Lourdes Borrell i Xavier Alegre, en la part santfeliuenca d'aquesta foto, hi havia d'haver pisos. Per a ICV-EUiA, hi havia d'haver parc. Finalment, allà on altres volien més pisos, hi haurà l'ampliació del Parc Europa.

Fem una mica de memòria. En el planejament inicial del Mas Lluí (aprovat a finals dels 80), aquesta zona ja estava qualificada de zona verda i prevista com a ampliació del Parc Europa. No es va fer amb el Parc perquè encara s'havia de fer l'escola prevista, llavors només en projecte: l'Escola Martí i Pol, que es va inaugurar en el curs 2005-06. En aquell moment, primer govern de Juan Antonio Vázquez (PSC+CiU+ERC), es va abordar, en un altre punt de la ciutat, entre la carretera de la Sànson i el límit de terme amb Molins de Rei, l'anomenada "Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en l'àmbit del Torrent del Duc", amb una tramitació molt llarga i conflictiva que, contra tota lògica, va acabar afectant el Mas Lluí. Al 2008, recordem-ho, es volien requalificar més de 14.000m2 de zones verdes i equipaments a sòl residencial per fer-hi més de 300 nous habitatges.

A aquella requalificació, l'AVV Mas Lluí i diverses plataformes s'hi van oposar frontalment. Van iniciar una lluita llarga i constant entre els anys 2008 i 2011, amb una actuació molt destacada de l'Associació de Veïns i de la Coordinadora d'oposició a la modificació del PGM. ICV-EUiA també vam participar en aquest moviment d'oposició a la requalificació. Ho he explicat en diversos articles en aquest blog: només per recordar-ne un, aquesta taula rodona que hi va haver a l'antic local de l'AVV Mas Lluí al febrer de 2010, o en aquest full d'ICV-EUiA de maig de 2009.

En el programa electoral que vam presentar al 2011, ens vam comprometre a tornar enrera aquesta decisió del govern anterior, a tornar a la qualificació inicial de zona verda i, en conseqüència, a ampliar el Parc Europa. Les fotos mostren com aquest compromís d'ICV-EUiA-ISF ja s'està complint.

Aquestes obres s'estan duent a terme en el marc d'un conveni amb l'ajuntament de Sant Just Desvern. Per sort, hi ha un bon marc d'entesa i col·laboració entre tots dos ajuntaments en diferents aspectes, especialment pel que fa al parc, al transport públic i altres serveis.

El proper 19 de novembre al vespre, diversos regidors de l'Ajuntament presentarem als veïns i veïnes del Mas Lluí el projecte d'ampliació del Parc i explicarem que, properament, aprovarem la retirada de la MPGM aprovada el 2008 i començarem un nou planejament que protegeixi Collserola, però que en res afecti al Mas Lluí. I es farà efectiva així una victòria d'una important mobilització ciutadana que haurà aconseguit, allà on altres volien més pisos, que finalment hi hagi més parc. Enhorabona a l'Associació de Veïns Mas Lluí i a la coordinadora per l'encert, la solidesa i la constància de la seva lluita i pels seus bons resultats!

Comentaris

Anònim ha dit…
Fent memòria recordo que ICV-EUiA es va posicionar clarament a favor d'aquest pla en els seus inicis i va canviar la seva estratègia política quan va veure que hi havia una clara oposició ciutadana. A més, faltava poc temps per les eleccions i això feia sumar vots.
A dia d'avui volem saber quin és el "nou plantejament" que protegirà Collserola ja que en cap moment s'ha donat informació, una informació que com a ciutadans i ciutadanes tenim tot el dret a saber.
He decidit no contestar anònims, però per clarificar fil per randa el tema, faré una excepció.
La història de la modificació del Pla General Metropolità de 1974 per protegir Collserola (MPGM)(per ajudar-lo a fer memòria) és la següent:
1) Març de 2002: avanç de planejament (definició de criteris i objectius). Aprovat per unanimitat.
2) Març de 2003: aprovació inicial de la MPGM. Llavors era alcalde Àngel Merino. Es va aprovar amb una única abstenció d'ERC.
Amb el canvi d'alcaldia, hi ha un nou plantejament. Aquest plantejament afectava al barri de les Grases (el famós túnel) i al barri del Mas Lluí (amb les requalificacions de zones verdes i d'equipaments). A partir d'aquí la història és la següent:
3) Febrer de 2006: desistiment del planejament aprovat inicialment al març de 2003 i nou avanç de la MPGM. Els dos acords, amb el vot a favor de PSC, CiU i ERC, i el vot en contra d'ICV-EUiA i el PP.
4) Novembre de 2008: Aprovació inicial de la nova MPGM. Aquí ICV-EUiA vam votar a favor, atenent a la informació que se'ns va facilitar a la comissió informativa corresponent: acord amb el veïnat del Mas Lluí i les Grases.
Posteriorment a aquell novembre, un grup de veïns es va posar immediatament en contacte amb nosaltres demanant-nos explicacions del canvi de vot respecte a novembre de 2006. Ens van desmentir que hi hagués acord amb els veïns, ens van informar de la campanya que preparaven, nosaltres ens vam assessorar amb experts externs a l'Ajuntament i vam decidir rectificar la decisió de novembre de 2008, vam presentar al·legacions en contra i vam acordar no donar suport al pas següent.
5)febrer de 2010. Aprovació inicial de la MPGM. Es va aprovar amb 11 vots a favor (PSC i CiU), 8 en contra (ICV-EUiA i ERC) i dues abstencions (PP).
A la campanya electoral de 2011, ICV-EUiA-ISF ens vam comprometre a tirar enrera aquesta MPGM si guanyàvem. En l'acord de govern que vam signar després amb CiU, vam acordar l'encàrrec d'un estudi a la UPC, que es va formalitzar en el ple de març de 2012.
6) març de 2012: encàrrec a la UPC de revisió de la MPGM aprovada provisionalment a febrer de 2010. Aquesta revisió es va aprovar amb el vot contrari del PSC i l'abstenció del PP.
En els dos anys i mig transcorreguts, la UPC ha fet una valoració dels canvis legals i de context econòmic des de la proposta de 2010. Conjuntament amb l'Ajuntament, hem anat a la Generalitat (tant des del punt de vista urbanístic com des del punt de vista de medi ambient) i hem coincidit en la decisió final que ja vaig avançar en una reunió amb Associacions de Veïns abans de l'estiu: els canvis de context (sobretot legal i econòmic) obliguen a una nova modificació de planejament: no es pot continuar amb la tramitació de la MPGM aprovada provisionalment a febrer de 2010.
En conseqüència, el que farem és:
a) desistir de la MPGM aprovada provisionalment el febrer de 2010 i deixar-la definitivament enrera.
b) obrir un nou procés de negociacions amb els propietaris del sòl, amb les administracions i amb les associacions veïnals o ciutadanes que es considerin part interessada que, d'alguna manera, torni al punt en què ens trobàvem a 2003: protegir Collserola (això sí, a partir de la legislació vigent avui dia (sobre tot de protecció del parc natural) i del context econòmic actual, que és de recessió i no d'expansió) sense afectar per res ni a les Grases ni al Mas Lluí. Això s'haurà de concretar en un nou avanç de MPGM quan aquest procés de negociacions generi l'acord de totes les parts.
Espero haver aclarit els seus dubtes i que vegi que continua intacta la voluntat de protegir Collserola sense afectar cap barri de la ciutat (de fet, ja s'està ampliant el Parc Europa en una zona afectada, com pot veure a les fotografies) i amb l'elaboració d'un nou avanç de planejament en què es cercarà el consens ciutadà i polític existent abans de 2003 i que considerem imprescindible per arribar a una solució realment definitiva i amb l'acord de totes les parts implicades.
Javier frias peñalver ha dit…
Per desgracia la teva credibilitat es propera a la capacitat per sumar percentatges. Es aquest el motiu pel que et varen imputar per malversacio de fons?
Javier,
Ignoro les raons de la teva obsessió amb mi. La meva credibilitat es mesurarà en vots d'aquí a sis mesos. La teva, tu sabràs. Per a mi, és un assumpte irrellevant i del teu únic interès. De la mateixa manera que t'he bloquejat a facebook, eliminaré qualsevol comentari teu que contingui mentides, com ara que estic imputat per malversació de fons. Com que no tinc cap intenció de fer d'altaveu de les teves mentides en les meves xarxes socials, bon vent i barca nova.
Buenas noches,

Primero de todo una puntualizacion, este soy yo, el que firma desde su perfil de google... supongo que no hace falta decir que el de arriba no soy yo. (Siendo sincero me importa poco si lo crees o no, pero soy de los que opina que si se da la cara, se tiene que dar siempre).

Segundo,  no tengo nada contra ti, al igual que no tenia nada contra vazquez, te recuerdo que fue en 2009 cuando empece a hacer esto para evitar que unos niños se hicieran daño jugando en un parque por unas obras mal hechas... desde entonces se han mejorado obras hechas por tu consistorio gracias a mis aportaciones, podria sacar la lista entera pero prefiero la satisfaccion de haber dejado algo mejor de lo que me lo encuentro.

Por desgracia mi percepcion es horrible respecto a como ha cambiado sant feliu y me explico con hechos.

En una de tus intervenciones en facebook como alcalde decides utilizar una fotografia de mi familia para ilustrar tus grandes actuaciones como alcalde... y en lugar de pedir permiso (fotografia en la que aparecemos en primer plano a medio metro vuestro) bueno haces lo que te da la gana.. tengo que reportar la foto para que la quites...

Poco despues de eso al intentar mejorar las obras realizadas en la ramón y cajal me encuentro con tu "organización" donde primero se ignora al que se queja y al final cuando demuestra que se es un pesado te escuchan... de ahí unos meses despues se consigue que los vecinos de la ramon y cajal al venir de la laurea miro para entrar en su aparcamiento no tengan que traspasar una linea continua.
Y en todo esto siguen los containers delante de mi casa, al hacer el cambio de gobiermo pasamos a 11 containers donde se vulneran de forma sistematica las ordenanzas respecto a la basura...

Y un dia me encabrono lo reconozco... dos regidores tuyos me insultan publicamente, me llaman facha y neoliberal por proponer 2 mejoras en la tarificacion social, la primera usar la renta disponible en lugar de los ingresos, la segunda tener un informe sobre la equidad... cuando te pregunto directamente sobre el tema, lo esquivas y dices que son cosas personales.

Pues lo siento mucho pero no lo veo así, la forma que un regidor trata a sus ciudadanos, no es una cosa personal, es un tema que yo considero qie es de forma de gobierno y de modelo de partido. Es normal que a la salida de un pleno otra persona amenace a Daniel Agudo? Al preguntarte directamente en junio decides no contestar.

Y  ante un gobierno que no da confianza y siento que desprecia al ciudadano, toca marcaje ferreo puesto que el dinero que te gastas no es tuyo, es de todos.

Te molestan mis comentarios de la tarificacion social? No tengo ningun problema en discutirlos, pero para empezar se necesita total transparencia con los datos no puede ser que en cada noticia del ayuntamiento el dato de niños matriculados cambie cada noticia.

No puede ser que la noticia de la encuesta dijera que costaba 12000 euros y luego se tenga que cambiar a 16000 porque no se habia incluido el iva (se puede desgravar el iva un ayuntamiento)?

Y al final me equivoco un dia, nl tengo ningún reparo reconocerlo porque todo esto lo hago solo sin ningun grupo despues de trabajar y estar con mi familia, cual es mi error, coger en la carpeta de presupuestos 2015 el fichero de presentación y resulta que es el de 2014 que ademas lleva una proyección a 2015 y ahi los numeros no cuadran Pido perdon por mi error.

Hay una cosa que no pido perdon, decir que no sabes sumar porcentajes, porque es cierto, se ve en el presupuesto de este año, en el presupuesto del año pasado, en tus excels del recibo del ibi... lo siento pero eso viniendo de quien viene (la persona que he puesto al cargo de mas de 40 millones de euros de presupuesto) me avergüenza y me indigna.

Podría tener temas para cabrearme? Seguro que si, me joden algunos rumores que corren con co versaciones que hemos tenido tu y yo solos por facebook, me cabrea/que la lopd del ayuntamiento alguien se la pase por donde tu y yo ya sabemos y lo haga publico... y más temas.

Que me bloquees del facebook, reconozco que me da igual, ni es la primera vez ni la última que alguien lo hace... (bueno solo ha pasado dos veces pero es ley de vida), tu chuleria y desprecio del otro día... va e  linea con lo que se percibe con este equipo de gobierno, pero esa es la impronta que tu quieres dejar en la ciudad.

Por ultimo y no por ello menos importante, hay una cosa que quiero dejar clara, creo en la presuncion de inocencia (lo he dejado claro muchas veces) pero por opinión personal creo que un imputado no debe encabezar un proceso de trsnsformacion de la ciudad.

Seguire con mi proceso de control de la ciudad y lo hare para mis pocas decenas de amigos (no tengo un ego tan grande como crees, el que te incluyera solo es para darte la oportunidad de corregir errores y defenderte),
Jordi San Jose Buenaventura ha dit…
Buenas noches y perdon por el tocho(sigo siendo Javier Frias pero he puesto este nombre para que se vea como se puede manipular equien manda la opinión)
Moviment Ecologista Santfeliuenc (MES) ha dit…
En primer lloc agrair el refresc de memòria doncs la història ens ensenya. És cert que es va comprometre a revocar la MPGM si ICV-EUiA guanyava les eleccions, en un acte celebrat a l’AVV Mas Lluí, juntament amb representants de tots els grups polítics de l’oposició d'aquell moment. En aquella ocasió va afirmar que sempre havien estat en contra, se li va recordar que en una ocasió havien votat a favor i va respondre que era molt llarg d’explicar. Veiem que no és tan llarg, de tot s’aprèn, abans de votar s’ha de contrastar la informació, més que res per saber amb certesa el que es vota.
Després de les eleccions molts de nosaltres ens preguntàvem que passaria amb el projecte doncs el govern que es va formar (ICV-EUiA-CiU) tenia posicions diferents al respecte.
La Coordinadora d’Oposició a la MPGM va demanar una reunió amb el regidor de Medi Ambient a la que va assistir també la regidora d’Urbanisme, es va informar de l’encàrrec de l’estudi a l’UPC, es va explicar que constaria de tres frases i que a la segona podríem anar a la UPC a dir la nostra, l’estudi ja fa temps que ha arribat i malgrat haver-lo demanat en nombroses ocasions mai se’ns ha lliurat.
D’altra banda ara comenta que el que faran és:
a) “Desistir de la MPGM aprovada provisionalment el febrer de 2010”.
No esperàvem menys, donat que va ser promesa electoral, per això molt genta els va votar.
b) “Obrir un nou procés de negociacions amb els propietaris de sòl, administracions i associacions veïnals o ciutadanes que es considerin part interessada”
Aquí la pregunta és: Qui considerarà qui és part interessada? Per què, de moment són varies entitats veïnals i ciutadanes les que es consideren part interessada. S’ha demanat còpia de l’estudi en dues reunions al Consell de Medi Ambient i s’ha negat al•legant que això no correspon a Medi Ambient, cosa que no s’acaba d’entendre ja que afecta de manera directa al Parc Natural de Collserola. Se'ns diu que correspon a Urbanisme, però al Consell d’urbanisme tampoc s’ha parlat del tema.
Per iniciar un procés de negociacions cal que totes les parts tinguin la informació necessària. Es donarà còpia de l’estudi? Es tabú? Trobem a faltar la transparència i la participació ciutadana que tan efusivament defensàveu en campanya el 2011.
Bona tarda, ciutadans/es del MES:
Com recordeu en la vostra qüestió, l’encàrrec a la UPC de març de 2012 tenia tres fases:
1) la revisió del document d’aprovació provisional aprovat el febrer de 2010
2) entrevistes amb la Generalitat i les parts interessades (propietaris i al•legants)
3) redacció d’un informe final sobre el document aprovat provisionalment al 2010.

Després de la revisió de la documentació i de les primeres entrevistes amb la Generalitat (tant amb Urbanisme com amb Medi Ambient), la UPC fa un document d’anàlisi i recomanacions amb una conclusió clara: no és possible una revisió a fons de l’aprovació provisional de 2010 perquè aquella modificació de planejament és avui inviable. Aquest document és de caràcter intern i, en conseqüència, no és un document de caràcter públic i no s’ha lliurat ni s’ha de lliurar a cap de les parts interessades (ni propietaris ni al•legants). En aquest document es planteja que cal iniciar una nova modificació que tingui en compte:
- els canvis en la legalitat vigent, especialment després de la declaració de Parc Natural de Collserola
- els canvis en el marc econòmic, que afecten al conjunt de parts interessades i, molt especialment, a l’empresa Sànson.
Els dos factors, en opinió de la UPC, obliguen a una definició totalment nova de drets i càrregues. Ens aconsellen, en aquell moment, una reorientació a fons de l’encàrrec. Parlem de mitjans de 2013.

Aquesta reorientació es va plantejar llavors a la Generalitat, en reunions conjuntes amb Urbanisme i Medi Ambient. A partir del document d’anàlisi i recomanacions de la UPC, es plantegen els paràmetres següents per a l’inici d’un nou planejament:
- primer i principal, mantenir l’objectiu inicial i prioritari d’evitar la possibilitat de sòl residencial al Parc Natural de Collserola
- en segon lloc, la voluntat de no afectar sota cap concepte als barris de Mas Lluí i les Grases
- finalment, la constatació de la necessitat d’un treball conjunt per abordar alternatives de solució al sòl industrial consolidat de la Sànson, i la seva relació amb el vial que el planejament de 2010 considera.

Des de fa un any, per tant, estem treballant conjuntament UPC, Generalitat i Ajuntament per elaborar i valorar propostes respecte a aquest sòl industrial i de quina manera poden condicionar la nova modificació de planejament que es planteja. Les propostes que estem treballant tenen, com el primer document de la UPC, un caràcter de document de treball i, lògicament, no són públiques.

A les acaballes del mandat, l’acord amb la Generalitat consisteix en, com ja s’ha dit,
- el dessistiment formal en ple de la modificació de PGM aprovada provisionalment el febrer de 2010
- l’inici simultani d’una nova modificació de PGM, amb l’encàrrec a la mateixa UPC de l’elaboració d’un document d’avanç de planejament.

La tramitació d’un document d’avanç no és preceptiva, però l’Ajuntament està convençut que és imprescindible per facilitar una proposta que, com als anys 2002 i 2003, va tenir el consens de l’Ajuntament, els propietaris i les entitats veïnals i socials. En aquest nou planejament, tindran la consideració de part interessada, per descomptat, entitats com la Coordinadora d’Oposició al MPGM o el Moviment Ecologista de Sant Feliu.

Per acabar, estem treballant des de fa anys per aconseguir la preservació del patrimoni forestal de Collserola al nostre terme municipal (el primer avanç de planejament és de 2002). En tots aquests anys, no hem sabut trobar una proposta que faci possible la conciliació dels diversos drets i expectatives de les parts. Ara ho intentarem novament, i esperem aconseguir-ho amb la participació i el realisme de tothom.