9-N: mai 12.000 persones havien participat en una mobilització a Sant Feliu.

El 9-N vaig anar poc després de les 9 a l'institut Olorda, el col·legi electoral que em pertocava. Entre quarts de nou i quarts de quatre, vaig ser a la taula que, amb altres companys d'ICV i d'EUiA, recollint signatures per denunciar a les institucions internacionals la negativa del PP a fer la consulta amb les garanties democràtiques necessàries. Només amb una breu interrupció  per baixar al Martí Dot per saludar als companys que també hi recollien signatures i als membres de totes les taules, com en totes les jornades electorals.

Però el 9-N no ho era. Per culpa del PP, és clar, però no ho era. I, per tant, cal seguir-la reclamant, amb les signatures que recollíem a les portes dels instituts, i en el debat polític. Coincideixo, per tant, amb el president Mas en què cal lluitar per una consulta "amb tots els ets i uts". I tot i que sé que és mooooolt difícil amb el PP, també sé que hi ha eleccions generals d'aquí a un any i que poden obrir un panorama polític a Espanya radicalment diferent a l'actual.

Així doncs, el 9-N no va ser el dia de la consulta amb tots els ets i uts que deia el president, sinó la jornada de mobilització que, a causa de la prohibició del PP,  la va substituir. I crec que la valoració s'ha de fer així: com a una jornada de mobilització en què, lliurement, molts ciutadans i ciutadanes s'hi van sentir cridats i, també lliurement, olts ciutadans i ciutadanes no s'hi van sentir. Com a jornada de mobilització, va ser un èxit rotund: cap mobilització a la història de Sant Feliu ha convocat a 12.000 persones. Impressionant. L'organització, impecable i la tasca dels voluntaris, valuosíssima també. I cal reconèixer-ho i agrair-ho. Jo formo part de les 12.000  persones que hi vam participar. Sóc també de les poc més de 2.000 persones que vam dir SÍ-NO.

Una mobilització que convoca al 30% de la ciutadania és un èxit. Si fos una consulta o una jornada electoral, no ho seria ni de lluny. Per això és inadmissible que, els qui van prohibir la consulta, li treguin valor aplicant criteris de la consulta o elecció... que van prohibir. Quina barra! Però també crec que és inadmissible considerar que la consulta ja s'ha fet o estendre al conjunt de la població el que va ser l'expressió democràtica d'una part (evidentment important, però ni tan sols majoritària des del punt de vista demogràfic). Crec que tampoc no es pot fer una lectura interessadament triomfalista del 9-N.

Tinc molt presents alguns correus que em van adreçar molt bons companys d'ICV:  "conmigo no contéis para todo este circo, que os vaya muy bien con vuestro amigo Artur Mas" , "mi responsabilidad democrática me obliga a no participar en el sainete del 9N. La papeleta del 9N no es una respuesta al PP es una loa a Mas, Junqueras, Forcadell…". Milers de ciutadans com aquests companys, santfeliuencs lluitadors i valuosos com els que més, van decidir lliurement no mobilitzar-se diumenge passat. Ningú no està legitimat ni a menystenir-los ni a parlar en nom seu. No és que no tinguin veu, és que van decidir fer-la sentir en molt millors condicions.

Quines condicions? Les que va impedir el PP: amb cens oficial, amb meses presidides per ciutadans escollits a l'atzar, amb interventors,  etc. Però també les que no ha possibilitat el nostre Govern: mitjans que difonguin i respectin totes les opcions, debats públics sobre el model de país derivat de les diferents opcions  (un exemple: amb la independència es mantindria l'anacronisme d'un govern pagant una doble xarxa de serveis públics  i concertats en educació i sanitat, posem per cas?), etc. 

Mentre no es donen aquestes condicions, mentre no es fa la consulta o mentre no es facin eleccions,  hem de fer el millor Sant Feliu i el millor país possibles amb els caps, els cors i les mans de tots els nostres conciutadans i de totes  les nostres conciutadanes, de qui va viure el 9-N com un gran dia i de qui el va viure com qualsevol altre dia. Amb tothom per igual, sense ciutadans amb cap etiqueta segons la seva opció. I a l'endemà de qualsevol mobilització, consulta o eleccions, sigui quin sigui el seu resultat, també.

Comentaris

Anònim ha dit…
Va ser una jornada festiva i amb molta il·lusió, el que estaven a les mesas, com a volutaris, estàvem contents , a cuantas eleccions passa aixo
Anònim ha dit…
Jordi perque només parles del pp i no dius que el psc tambe estava en contra i algunes faccions d`IU també?

Si us plau una mica mes de rigurositat i menys de mentides