Fira 2012: reconeixement a dos comerços emblemàtics de Sant Feliu: la llibreria Ossó i l'Estanc número 1.


En la meva primera Fira com a alcalde, hem continuat la tradició de reconèixer i homenatjar la tasca de dos comerços de la nostra ciutat, a proposta del Consorci De Botigues. Aquest 2011, els establiments homenatjats han estat l'Estanc número 1 i la Llibreria Ossó.

Estanc número 1.
La història de l'Estanc núm. 1 es remunta a l'any 1878 quan en Jaume Badia, pagès que vivia a la Beguda Alta (prop de Masquefa),  es va traslladar a Sant Feliu a causa de la fil·loxera. Quan aquesta plaga va malmetre les seves vinyes, va tancar el seu celler i va llogar un local a la carretera on hi va posar un estanc amb celler. Quan el local va quedar-se-li petit, van comprar una casa al mateix carrer i la van habilitar com a vivenda familiar i estanc. Allà hi van viure tres generacions, i allà és on avui dia hi continua una quarta generació d'estanquers, amb una tradició familiar ininterrompuda.

Llibreria Ossó.
L'any 1923, el matrimoni format per Enric d'Ossó i Maria Rius va obrir un petit negoci de llibreria i impremta a la cantonada de la carretera amb el carrer del mercat, allà on hi havia fins fa cosa de vint anys la drogueria de can Pere Bernades. Al cap de pocs anys, es van traslladar a un altre local, ja a la carretera, fins que als anys cinquanta van anar a la seva actual ubicació, amb entrada a la llibreria per Laureà Miró i a la impremta per Joan Maragall.
El seu fill, Enric d'Ossó i Rius, es va posar al capdavant del negoci familiar l'any 1957. Ell portava bàsicament la impremta i la seva dona, Eugènia Oller, la llibreria. Una data a tenir en compte va ser el 28 de desembre de 1973, en què un incendi va destruir tota la maquinària de la impremta. Llavors, l'Enric i l'Eugènia (que podeu veure a la foto inferior), ja tenien els seus tres fills. Amb la seva empenta i amb la dels operaris, van aconseguir superar la situació i reflotar el negoci familiar.
A dia d'avui, la seva filla Eugènia porta la llibreria, i els seus fills Enric i Miquel porten la impremta. Són, per tant, la tercera generació ininterrompuda d'un negoci familiar molt present i actiu a la vida de la ciutat.