La independència serà una opció legítima quan aconseguim l'autodeterminació. Qualsevol altra opció democràtica, també.

Quebec ha votat sobre la seva relació amb Canadà al 1980 i al 1995.
En el ple de novembre, vam debatre una moció presentada per CiU per adherir-nos a l'Associació de Municipis per a la Independència. La intenció de CiU ja era portar-la al mes passat i, donat l'ordre del dia d'aquell ple, la van posposar un mes. En aquest període, SI i ERC també van voler plantejar la moció. En el ple, van intervenir Rosa Maria Martí (CiU), Maria Rosa Rodrigo (SI) i Bernat Dausà (ERC). El resultat ja és conegut: 10 vots en contra (PSC i PP), 7 abstencions (ICV-EUiA-ISF) i 4 vots a favor (CiU). No formarem part, per tant, d'aquesta associació.

Vull exposar en el meu bloc les raons de la nostra abstenció. Com vaig explicar -em sembla que clarament-, la nostra coalició reivindica el dret a decidir les relacions que ha de tenir Catalunya amb Espanya, reivindica clarament el dret a l'autodeterminació. Si l'associació s'hagués dit "Associació de Municipis per a l'Autodeterminació", el nostre sí hauria estat clar i incontestable.

Jo vull poder votar sobre la vinculació o desvinculació entre Catalunya i Espanya. Ni més ni menys com ha fet Quebec el 1980 i el 1995 amb respecte al conjunt del Canadà o com, molt probablement, faran aviat els escocesos en relació a la Gran Bretanya. I vull poder votar en una papereta amb diferents opcions, en una papereta on sentin que serà tinguda en compte la seva veu tant les persones que estimen l'Espanya actual i la senten seva (com ahir va fer en Sergi Jiménez), com les que imaginen una Espanya federal (entre les quals m'hi compto), com les que tenen ganes de dir adéu a Espanya (com la Rosa Maria, la Maria Rosa o en Bernat).

A la nostra ciutat conviuen persones amb diferents sentirs, passions i idees respecte a aquest tema. I jo vull que totes es puguin expressar algun dia: totes les persones, totes les opcions, amb igual legitimitat, sense cap certificat de millor o pitjor catalanitat, amb l'únic requisit que siguin democràtiques i democràticament expressades. Però no em sembla correcte que l'Ajuntament com a tal, atenent a aquesta diversitat de la nostra ciutadania, expressi el seu posicionament exclusiu a favor d'una única de les opcions que en el seu dia es plantegin, es digui independència, es digui federalisme, es digui autonomisme o es digui com es digui.

Comentaris