Sense urgències de 00:00 a 08:00. Recorda-ho sobretot el 20-N.

Tot just sortim d'unes Festes de Tardor brillants, i ens hem topat de cop amb la crua realitat: el tancament d'urgències a l'ambulatori del Pla a partir de dilluns que ve. No es pot dir que no m'ho esperés, veient l'evolució dels fets des de la reunió que vam mantenir la Rosa Maria Martí i jo mateix a finals de juny amb el director del Servei Català de la Salut (SCS). Retallades en tots els àmbits (educació, sanitat, transferències als ajuntaments, universitats,...) que han acabat afectant a Sant Feliu: vam superar el primer obstacle, però hem caigut al segon. Avui ens ho ha comunicat formalment el director del sector sanitari Baix Llobregat Centre, al qual pertanyem. No ha estat una reunió dura: ell no és el responsable de la decisió que avui ens ha comunicat. Li he manifestat, però, la disconformitat de l'Ajuntament amb la decisió del Departament de Salut.

En el ple del mes de juny, el meu primer ple com a alcalde, vam aprovar una moció en què demanàvem el manteniment a Sant Feliu de tres elements claus del servei sanitari a la nostra ciutat: urgències, especialistes i inversions. En un primer moment, el Servei Català de la Salut va anunciar, després d'unes dures negociacions, el manteniment de totes tres. Així, el 4 de setembre es van reobrir les urgències nocturnes, quan havien estat tancades en desenes d'ambulatoris a tot el país. Quina és, però, la situació actual?

Urgències: el director de la nostra zona sanitària ens ha anunciat la supressió des de mitjanit fins a les vuit del matí. El costat bo és que, sense tota l'actuació prèvia municipal, la retallada hauria afectat també en la franja horària de nou del vespre a dotze de la nit, com a tants ambulatoris del nostre entorn. Totes les gestions efectuades per l'equip de govern han comportat, si més no, el manteniment d'urgències fins a les 24:00, inclosos dissabtes i diumenges.

Especialistes: com és sabut, els especialistes són a l'ambulatori de la Rambla. Depenen del Consorci Sanitari Integral, el mateix que gestiona l'Hospital Moisès Broggi, i no depenen directament de l'ICS. Això comporta algunes complicacions de gestió i alguns retards en cobertures de vacants, però -en paraules del responsable comarcal del SCS- no hi ha hagut disminució d'especialistes a Sant Feliu. El compromís que avui ens ha manifestat és que no n'hi haurà.

Inversions: es manté la inversió prevista a Sant Feliu, però se'n canvia el concepte. Donada la supressió de les urgències nocturnes, es canvia la previsió inicial d'un un centre d'urgències d'abast comarcal, per un projecte d'ampliació de l'ambulatori del Pla que, al seu torn i posteriorment, permetrà la remodelació de l'ambulatori de la Rambla. D'acord amb la planificació del Departament de Sanitat, a principis del 2013 s'iniciaran unes obres que permetran un nou servei de radiodiagnòstic per la imatge al Pla (que alliberaria tota una planta de l'ambulatori de la Rambla) i la ubicació al Pla de l'atenció bàsica a les persones adultes amb malalties mentals, entre d'altres millores o ampliacions de serveis. El volum d'obra prevista es manté i permetrà la reordenació de tots els serveis sanitaris entre els dos ambulatoris. Les obres del Pla estarien finalitzades a finals de 2014, mentre que les de la Rambla encara no han entrat en programació.

Si les retallades en sanitat afectessin només a la supressió d'urgències en ambulatoris i el seu reforç en hospitals i en mitjans com ambulàncies, es podria parlar d'un ajustament en la despesa sanitària deguda a una caiguda en els ingressos de les administracions públiques. Això és el que tenia previst el govern tripartit d'esquerres i el que, per exemple, es va fer a Molins de Rei fa dos anys. Em temo, però, que aquesta no és la realitat que vivim. L'actual Govern de la Generalitat té un model de prestació de serveis públics que passa per afavorir el que ells anomenen "la iniciativa social" i que no és més que l'afavoriment a les patronals dels sectors sanitari i educatiu mitjançant concerts econòmics que els garanteixen la seva sostenibilitat i viabilitat, complementat amb un sector públic subsidiari i molt més proper a la caritat que a la justícia social: és el liberalisme econòmic de sempre, enfrontat ideològicament a la socialdemocràcia que fins i tot Jordi Pujol defensava com a garantia de la cohesió social del nostre país. Però malauradament (qui ho hauria de dir...), ni Duran Lleida ni Artur Mas no han après el bo i millor del president Pujol: i així ens va...

Que ningú no busqui diferències a Sant Feliu entre nosaltres i CiU: la Rosa Maria Martí no és responsable de la decisió que ens han comunicat, i s'hi oposa amb la mateixa claredat que nosaltres. En el proper ple del mes d'octubre així ho posarem de manifest, amb una moció que voldrem acordar també amb els dos grups de l'oposició.

Finalment, cal que tots expressem la nostra disconformitat de la manera més efectiva. En aquest sentit, demanaré a tota la ciutadania que recordi, en les eleccions del 20 de novembre, qui defensa a ultrança i qui afebleix permanentment els serveis públics a Catalunya. I convidaré amb tota claredat a votar, a no quedar-se a casa, a no dir "ja s'ho faran", a no votar ni nul ni en blanc, a no seguir consignes de "no votis". Ens hi juguem massa com per anar amb filigranes ideològiques i no pensar, per damunt de tot, en la garantia dels drets socials dels treballadors i dels sectors socials més humils del nostre país.

Comentaris